Na hlavný obsah

Vláda uvoľnila podmienky pre hromadné podujatia, rozdelila ich do troch kategórií

Budú v režime OP.

Vláda uvoľnila podmienky pre hromadné podujatia, rozdelila ich do troch kategórií
Na ilustračnej snímke recepčná čaká na príchod prvých hostí v hoteli. Foto: TASR

Vláda v pondelok (10. 1.) uvoľnila podmienky pre hromadné podujatia, ktoré rozdelila do troch kategórií. Konať by sa mali v režime OP (zaočkovaní a tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19).

Pri nízkorizikových podujatiach, kde je povinné nosenie respirátora a sedenie, a zároveň nie je povolená konzumácia jedla či nápojov, spev či povzbudzovanie, je maximálna kapacita 100 osôb alebo maximálne 50 % kapacity priestoru (napríklad divadlo, bohoslužby bez spevu, kino bez konzumácie).

V rámci strednerizikových podujatí, kde je povinné nosenie respirátora a povolené je aj státie, sa počet účastníkov obmedzí na 100 osôb alebo maximálne 25 % kapacity priestoru (napríklad kino s konzumáciou, diváci na športových podujatiach, stojace kultúrne podujatia, kongresy, bohoslužby so spevom).

Pri vysokorizikových podujatiach, kde je povolená konzumácia, je maximálna kapacita určená na 20 osôb, s povinným zoznamom účastníkov – Ide o svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či podujatia v prevádzkach verejného stravovania.

Ako už bolo avizované počas víkendu, na zápasoch majstrovstiev Európy v hádzanej mužov budú môcť byť diváci – povolená bude kapacita 25 %.

Informácie vyplývajú z odporúčaní opatrení hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, ktoré schválila vláda na pondelkovom online zasadnutí. Presné pravidlá a konkrétnu kategorizáciu podujatí určí vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR.

Organizátor bude mať na výber

Pri nízko a stredne rizikovom podujatí si organizátor bude môcť vybrať, či si zvolí pre podujatie počet divákov v absolútnom čísle (maximálne 100 divákov) alebo pomerom kapacity, kde počet divákov môže byť aj vyšší ako 100 osôb (50 %, resp. 25 % kapacity).

„Ku každému rozhodnutiu pristupujeme zodpovedne a na základe odborných podkladov. Našou prvoradou snahou je ochraňovať životy a zdravie obyvateľov Slovenska a zdravotnícky systém. Zároveň rozumieme požiadavkám organizátorov kultúrnych, športových a iných podujatí, preto sme dnes navrhli režim, ktorý umožní za prísnych podmienok organizovať hromadné podujatia aj za účasti návštevníkov,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„S ministerstvom zdravotníctva sme našli kompromisné riešenie pre aspoň čiastočné otvorenie kultúry v najbližšej dobe. Mojou snahou a aj snahou celého ministerstva vždy bolo otvoriť kultúru, aby bola bezpečná pre divákov a pre organizátorov ešte stále ekonomicky prijateľná,“ povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Úrad verejného zdravotníctva upresnil, že na tvorbe vyhlášky k organizácii hromadných podujatí v súčasnosti pracuje. „Nová vyhláška by mala byť vo Vestníku vlády SR zverejnená najskôr zajtra (utorok 11. januára, pozn.). Vo vyhláške je potrebné došpecifikovať viacero nevyhnutných detailov,“ napísala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko