Na hlavný obsah

Okrúhly stôl k zmene ústavy pre referendum? Koaličné aj opozičné strany deklarovali jasný postoj

OĽANO, SaS a Za ľudí zámer nepodporia.

O 5 minút 12
Na snímke diskutujúci v relácii O 5 minút 12 z 9. januára – sprava Igor Kašper (Sme rodina), Viera Leščáková (Za ľudí), Anna Zemanová (SaS), Michal Šipoš (OĽANO), moderátor Marek Makara, Richard Takáč (Smer-SD), Marian Kotleba (ĽSNS) a Erik Tomáš (nezaradený). Foto: RTVS
Foto: RTVS

Hnutie OĽANO si nesadne za okrúhly stôl so zástupcami opozície k téme zmeny ústavy, ktorá by umožnila referendum o predčasných parlamentných voľbách. „Nebudeme sa na tomto zámere spolupodieľať,“ vyhlásil predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v nedeľu (9. 1.) v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke..

„Nevidím dôvod rozprávať sa s ľuďmi, ktorí sú za návrat mafie,“ doplnil Šipoš s tým, že opozícia podľa neho nechce referendum, chce len zbierať podpisy a živiť túto tému. Vyčítal jej, že vo finále nevie napísať otázku tak, aby bolo referendum uskutočniteľné.

Najspravodlivejším referendom sú podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej riadne voľby. „Je legitímnym právom opozície zbierať podpisy a tiež ľudí sa k tomu vyjadriť,“ poznamenala. Zároveň ale dodala, že liberáli túto iniciatívu nepodporia.

„Čo sa týka aktivít Borisa Kollára, nepodporíme ich. Nebránime sa diskusii, k žiadnemu okrúhlemu stolu sme ale zatiaľ neboli pozvaní,“ povedala.

Strana Za ľudí si tiež nesadne za okrúhly stôl. Štátna tajomníčka rezortu kultúry Viera Leščáková použila ako jeden z argumentov akciu Dobytkár, ktorú označila za „megastroj korupcie a prania špinavých peňazí“.

„Za okrúhly stôl si s ľuďmi, ktorí tu drancovali 12 rokov Slovensko, čo dokazujú vychádzajúce obrovské kauzy, nesadneme. Nemáme ochotu a dôvod sadať si za okrúhly stôl,“ uviedla.

Poslanec Igor Kašper (Sme rodina) zdôraznil, že nemožno ignorovať 600 000 ľudí, ktorí chceli, aby sa mohli v referende vyjadriť k skráteniu volebného obdobia poslancov. Mrzí ho, že najskôr koaliční partneri „nemali s týmto žiadny problém a teraz cúvajú“.

Šéf hnutia podľa neho niečo sľúbil a snaží sa teraz nájsť spoločné riešenie. „Budeme sa snažiť presvedčiť aj koaličných partnerov, aby ústavný zákon prišiel, nemôžeme znovu ignorovať 600 000 ľudí,“ dodal.

Nezaradený poslanec a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš pripomenul slová súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý sprvu kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že referendum posunula Ústavnému súdu a tvrdil, že ľudia si ho zaslúžia.

„To nie je o tom, že my si želáme referendum, ale ľudia si ho želajú. 600 000 ľudí podpísalo petíciu. Ústavný súd povedal, že je možné realizovať predčasné voľby, ak bude zmenená ústava,“ doplnil.

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč pripomenul, že strana od 1. februára opäť spúšťa petíciu za referendum o predčasných parlamentných voľbách. „Začneme zber podpisov v rámci referenda, sme otvorení spolupráci so všetkými a každá strana sa môže pridať,“ uviedol.

Otázne podľa neho je, či tam bude jedna alebo dve otázky. Smer totiž tiež avizoval referendový zámer k otázke zmluvy o obrannej spolupráci SR s USA.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba povedal, že jeho strana predložila niekoľko zákonov, aby mohlo byť referendum funkčné a zrealizovateľné. „Sme presvedčení, že keď ľudia budú môcť vyjadriť svoju vôľu o referende, dajú tejto vláde vysvedčenie o tom, že dva roky jej vládnutia stačili,“ skonštatoval.

Keď si ľudia želajú referendum, uskutočniť sa podľa neho musí a za avizovaný okrúhly stôl by si jeho strana sadla, ak sa napokon zrealizuje. „My určite tento okrúhly stôl podporíme a aj sa na ňom zúčastníme,“ vyjadril sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko