Na hlavný obsah

Kollárovi sa páči rovnaký meter polície, Pellegrini kritizuje zadržanie Fica

Diskutovali aj o povinnom očkovaní či referende.

Kollárovi sa páči rovnaký meter polície, Pellegrini  kritizuje zadržanie Fica
Na snímke vľavo Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Boris Kollár (Sme rodina) v štúdiu RTVS. Foto: RTVS

Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) zadržanie záchranárov „ľudsky mrzí“, no ocenil, že polícia – pod vedením dočasne povereného policajného prezidenta Štefana Hamrana – má snahu zakročiť proti každému, kto porušuje protipandemické opatrenia, rovnako.

 „Zatiaľ sa mi zdá, že majú jeden meter na každého. Porušíš – ideš,“ povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Reagoval tak na reakciu polície na protest záchranárov, ale aj predsedu Smeru Roberta Fica či porušenie opatrení v podniku novinára Štefana Hríba.

Naopak, predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini považuje predvedenie lídra Smeru za „teatrálny počin polície.“

Dodal, že ak by Fica odsúdili, stráca mandát v parlamente. Pellegrini sa pýta, „či to nesmeruje zo strany vládnej koalície práve k zbaveniu poslaneckého mandátu.“

Kollár to označil za hypotézu na úrovni konšpiračných teórií. „Ja si myslím, že pán Fico má na rováši kopec iných, horších vecí, ako nejaké podnecovanie,“ reagoval.

Povinné očkovanie nepodporia. Omikron môže priniesť ďalší lockdown

Kollár tvrdí, že odmena pre zaočkovaných seniorov motivuje veľké množstvo tých, ktorí sa nechystali na tretiu dávku. Pripomenul, že práve tá je považovaná za kľúčovú pre ochranu pred novým variantom omikron.

Jeden z koaličných lídrov očakáva, že omiron bude mať aj na Slovensku „raketový nástup“ a prinesie „premorenie celej spoločnosti“.

„Pravdepodobne príde zase lockdown,  pravdepodobne sa bude všetko zase zatvárať,“ skonštatoval Kollár. Povinné očkovanie napriek tomu jeho hnutie nepodporí. „Nebudeme hlasovať za povinné očkovanie. Ani na vláde, ani ako poslanci v parlamente,“ zopakoval.

Proti povinnému očkovaniu je aj Pellegrini. „Od prvého momentu, ako vakcíny vznikli, stanovisko Hlasu bolo, že odporúčame každému, kto sa tak slobodne rozhodne, sa očkovať,“ vyhlásil.

Predseda Hlasu zaočkovaný stále nie je, Kollár prezradil, že v pondelok 20. 12.) absolvuje tretiu dávku.

Kým na Slovensku udrie omikron, Kollár súhlasí s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), že by sa mali otvoriť gastroprevádzky. „Som taktiež za to, keďže sa nám krivka zlomila a počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 klesá.“

Kollár aj Pellegrini sa zhodli, že vstup by mali mať povolený nielen očkovaní a prekonaní, ale aj ľudia s negatícnym testom.

Referendum o predčasných voľbách

Kollár na kritiku Pellegriniho, že ešte nedošlo k zmene ústavy, aby mohlo byť vypísané referendum o predčasných parlamentných voľbách, reagoval, že v novom roku zvolá zástupcov opozície i koalície za okrúhly stôl.

„Buď nájdeme konsenzus a návrh predložíme spoločne, alebo to navrhnem sám ako poslanecký návrh zákona,“ vyhlásil Kollár. Pellegrini to ocenil.

Výstavba nájomných bytov a reformy

Kollár hovorí, že výstavba nájomných bytov je pre neho stále priorita. „Budem sedieť za rokovacím stolom, kým mi to neprejde,“ prízvukoval s tým, že v Rakúsku našiel investora, ktorý je ochotný investovať do výstavby nájomných bytov na Slovensku 1,5 miliardy eur.

„Nemôžeme to robiť tak, že príde nejaká veľká investičná skupina, rizika sú na štáte a profit a zisk je pre súkromníka“ reagoval Pellegrini.

Kollár zároveň nevylúčil, že Sme rodina podporí aj súdnu mapu a reformu súdnictva ministerky Márie Kolíkovej, keď bude mať „hlavu a pätu“.

Na kritiku Richarda Sulíka, že Sme rodina nezahlasovala za reformy a tak je v koalícii zbytočne, reagoval, že v tom prípade nemal byť v koalícii ani Sulík, keďže v minulosti SaS taktiež nepodporila všetko, čo koalícia odhlasovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko