Na hlavný obsah

Premiér: Holokaust si treba pripomínať, aby sa niečo podobné viac neopakovalo

Zodpovednosť leží na každom z nás, zdôraznil.

Premiér: Holokaust si treba pripomínať, aby sa niečo podobné viac neopakovalo
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) a holandský premiér Mark Rutte položili vence k pamätníku holokaustu na Rybnom námestí pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Foto: TASR

Zbavenie miliónov ľudí dôstojnosti, ich zotročenie a zavraždenie, je zločinom, ktorý už nesmieme viac dopustiť. Zodpovednosť leží na každom z nás.

Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, pripadajúceho na 27. januára. Podotkol pritom, že mier nie je samozrejmosť.

„Medzinárodným dňom pamiatky holokaustu si pripomíname jednu z najväčších krutostí našich dejín. Ľudia v koncentračných táboroch si prešli doslova peklom, ktoré si mnohí nevieme ani predstaviť,“ uviedol predseda vlády s tým, že si treba pripomínať príčiny i dôsledky holokaustu, aby sa niečo podobné viac nezopakovalo.

Zdôraznil, že mier a prosperita nie sú samozrejmosťou a treba si ich vážiť. „Vedomí si zverstiev, ktoré spúšťa vojna, buďme práve dnes súčasťou koalície štátov, ktoré vyznávajú a bránia slobodu, demokraciu, právny štát a ľudskosť,“ dodal.

Premiér si obete holokaustu uctil aj spoločne s predsedom vlády Holandského kráľovstva Markom Ruttem položením kytice pri Pamätníku holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave.

„Cítim zármutok nad stratou tisícov ľudských životov, ktoré násilne vyhasli pre zlobu a nenávisť. Zároveň však mám veľký rešpekt pred odvahou ľudí, ktorí zachraňovali prenasledovaných aj pod hrozbou smrti,“ povedal Heger.

Zdôraznil, že nesmieme zabudnúť na minulosť a musíme si pripomínať pamiatku tých, ktorí zomreli kvôli nenávisti a zlobe. „Preto k akýmkoľvek prejavom nenávisti nemôžeme byť ľahostajní. Násilie a nenávisť nemajú miesto v spoločnosti,“ dodal.

Naď: Na obete holokaustu nemôžeme zabudnúť

Na obete holokaustu, ako ani na udalosti, ktoré k nemu viedli, nemôžeme nikdy zabudnúť. Uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Aj dnes rozprávajú jeden z najkrutejších príbehov poslední preživší a aj z úcty k nim nesmieme tieto činy zľahčovať, spochybňovať, a dokonca popierať,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko