Na hlavný obsah

SaS považuje návštevu Žilinku v Rusku za medzinárodnú hanbu či bezpečnostné riziko

Strana presadzuje reformu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo.

SaS považuje návštevu Žilinku v Rusku za medzinárodnú hanbu či bezpečnostné riziko
Na snímke zľava generálny prokurátor Maroš Žilinka a poslanec Alojz Baránik. Foto: TASR, koláž: RTVS

Návšteva generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku v Moskve a podpísanie dohody medzi ruskou a slovenskou prokuratúrou je v kontexte porušovania ľudských práv a postupu proti opozícii v Rusku prejavom nekultúrnosti, ale i štátno-bezpečnostným rizikom pre Slovensko. Uviedla to v pondelok (17. 1.) koaličná strana SaS.

Liberáli to pripomenuli v súvislosti s ročným výročím od zadržania ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

„SaS dlhodobo presadzuje reformu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, alebo aspoň okresanie právomocí vedenia prokuratúry tak, aby prokuratúra prestala byť ‚štát v štáte‘. Za tým účelom SaS v nedávnej minulosti navrhovala zrušenie oprávnenia generálneho prokurátora ‚oslobodzovať‘ obvinených namiesto súdu tak, ako to zodpovedá programovému vyhláseniu vlády,“ uviedol poslanec a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik, pričom narážal na snahu o úpravu paragrafu 363.

Zdôraznil, že strana predložila návrh úpravy disciplinárneho poriadku Najvyššieho správneho súdu tak, aby existovala reálna možnosť disciplinárne stíhať aj generálneho prokurátora, čo vetovalo hnutie Sme rodina.

„Aj preto sme nakoniec podali s kolegami z OĽANO návrh Ústavnému súdu, ktorého cieľom je objasniť oprávnenia generálneho prokurátora oslobodzovať obvinených,“ dodal Baránik.

Predošlé reakcie

„S krajinami, ktoré nerešpektujú základné ľudské práva a narúšajú územnú celistvosť iných, by sme nemali oslavovať,“ zareagoval na túto návštevu premiér Eduard Heger (OĽANO) v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko s tým, že podpísanie programu v ňom „vyvoláva ďalšie otázky“ a že generálnemu prokurátorovi „prestáva rozumieť“.

Ministerka investícií a šéfka Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že generálneho prokurátora by mali disciplinárne stíhať. ,,Maroš Žilinka verejne pošliapal hodnoty ľudských práv, na ktorých je Slovensko postavené. Spoločné oslavy s človekom zo sankčného zoznamu, na ktorom sa dohodli všetky krajiny EÚ vrátane SR, sú neprijateľným porušením národných záujmov SR,“ vyhlásila.

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík by takéto stíhanie nepodporil. Na Žilinkovom mieste by do Ruska nešiel, podľa neho však neurobil nič zakázané. ​“Ja by som tam nechodil. Robí to hanbu, išiel tam ako jediný z krajín EÚ. Nemyslím si, že by to bolo vhodné,“ povedal Sulík pre televíziu TA3.

Žilinka k svojej návšteve Ruska uviedol, že odmieta čierno-biele videnie sveta. „Osobný kontakt a komunikáciu s hlavami partnerských orgánov prokuratúr v zahraničí, vrátane Ruskej federácie, považujem za nevyhnutný a prínosný na naplnenie spoločného cieľa, ktorým je ochrana zákonnosti aj v globálnom meradle,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko