Na hlavný obsah

Šeliga chce vidieť Žilinku na rokovaní ústavnoprávneho výboru. Krajine spôsobil hanbu, tvrdí

Podľa poslanca Žilinka nerobí dobré meno prokuratúre.

Šeliga chce vidieť Žilinku na rokovaní ústavnoprávneho výboru. Krajine spôsobil hanbu, tvrdí
Foto: TASR

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vo štvrtok (20. 1.) požiadal predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽANO), aby na najbližšie rokovanie výboru pozval generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Šeliga uviedol, že od generálneho prokuratúra bude žiadať vysvetlenie, akým spôsobom bude slovenská prokuratúra spolupracovať s Ruskou federáciou v boji proti korupcií, kyberšikane či ochrane životného prostredia.

Šeligu prekvapilo a zarazilo, keď Žilinka prezentoval, že ide do Moskvy podpísať túto zmluvu. „Keď som to videl, tak som nevedel, či sa mám smiať alebo plakať. Keby to nebolo vážne, tak je to naozaj smiešne. Žilinka spôsobil medzinárodnú hanbu Slovenskej republike,“ skonštatoval. Šéf prokurátorov podľa Šeligu sčasti spochybnil slovenskú zahraničnopolitickú orientáciu.

„Sme niekoľko dní po tom, ako sa stal útok na ukrajinské štátne agentúry, za ktorý sú pravdepodobne zodpovední ruskí hackeri. Takýchto útokov vo svete je veľa. O tomto nás majú prísť učiť Rusi?“ pýtal sa Šeliga. Podľa poslanca je smutné, že Žilinka v Rusku vôbec nespomínal kauzu uneseného Vietnamca.

„Ten únos sa mal stať práve cez Ruskú federáciu, ktorá na tom mala participovať. Rovnako sa nezastal politických väzňov v Rusku a nehovoril o vraždách novinárov v Rusku,“ pokračoval. Poslanec uzavrel, že Žilinka za rok vo funkcií ukázal, že slová o ochrane právneho štátu „sú len reči“.

„Nie je to len o ceste do Moskvy, to je len taká čerešňa na torte, ktorá znepokojuje verejnosť. Je to napríklad o tom, že vyšetrovatelia Ďurka a Čurilla podali sťažnosť proti obvineniu a dodnes prokuratúra nerozhodla,“ dodal s tým, že Žilinka nerobí dobré meno prokuratúre.

Stančík tiež žiada predvolanie

Aj poslanec Andrej Stančík (OĽANO) požiada o zvolanie mimoriadneho rokovania, na predvolajú Žilinku. Túto žiadosť ale adresuje predsedovi zahraničného výboru Mariánovi Kérymu (Smer-SD), uviedlo OĽANO.

Stančík žiada, aby generálny prokurátor objasnil okolnosti svojej nedávnej návštevy v Moskve. „Marošovi Žilinkovi dávame možnosť, aby návštevu dostatočne vysvetlil. Takáto návšteva je v kontexte súčasnej situácie na Ukrajine a hromadenia ruských síl na jej hraniciach necitlivá a vzbudzuje množstvo otáznikov,“ povedal.

Kéry pre TASR reagoval, že Stančík ho ešte o zvolanie výboru nepožiadal. Zahraničný výbor nie je podľa neho súčinný s generálnym prokurátorom. „Nie sme mu nadriadení. Ak by to aj prišlo na bod programu, môj názor je, že jeho cesta bola absolútne legitímna. Išlo len o oslavu výročia, je to zbytočne kopanie do osoby generálneho prokurátora,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko