Na hlavný obsah

Veľká väčšina ľudí podporuje otvorené školy aj počas zhoršujúcej sa situácie

Vyplýva to z prieskumu.

Veľká väčšina ľudí podporuje otvorené školy aj počas zhoršujúcej sa situácie
Na snímke žiaci základnej školy. Foto: RTVS

Až 82,3 % spomedzi opýtaných si myslí, že v prípade zhoršujúcej sa pandemickej situácie by mali školy ostať otvorené. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO realizovanom v období od 10. do 17. januára na vzorke 1 000 respondentov, ktorý zverejnilo vo štvrtok (27. 1.) ministerstvo školstva.

Z respondentov si 13 % myslí, že školy by sa mali zatvoriť a prejsť na dištančnú výučbu a 4,7 % z opýtaných nevedeli alebo nechceli odpovedať.

Väčšinová podpora pri rôznych kategóriách

Otvorené školy podporuje 82 % obyvateľov vo veku 18 až 33 rokov, 78 % ľudí vo veku 34 až 49 rokov, 81 % osôb vo veku 50 až 65 rokov a až 93 % obyvateľov vo veku 66 rokov a vyššie. Iba 3 % respondentov nad 66 rokov si myslia, že školy by sa mali zatvoriť a žiaci by sa mali učiť online.

Otvoreným školám pri zhoršujúcej sa epidemickej situácii vyjadrili väčšinovú podporu respondenti vo všetkých skupinách podľa vzdelania. Ide o 82 % ľudí so základným alebo učňovským vzdelaním, 84 % respondentov s maturitou a 80 % ľudí s vysokoškolským vzdelaním.

Najvyššia podpora otvorených škôl je v Žilinskom kraji, kde až 88 % respondentov súhlasilo s ponechaním otvorených škôl pri horšej epidemickej situácii. Nasledujú Trenčiansky kraj (85 %), Banskobystrický kraj (83 %), Nitriansky a Bratislavský kraj (82 %), Trnavský a Prešovský kraj (81 %) a Košický kraj (78 %).

Zatvorenie škôl má najmenšiu podporu v Trenčianskom, Žilinskom kraji (zhodne 10 %) a v Bratislavskom kraji (11 %).

Gröhlinga výsledky tešia

 „Vo vyspelých krajinách naprieč celou Európou panuje zhoda, že školy musia ostať otvorené. Krajiny počas pandémie pristupujú k iným riešeniam a obmedzeniam, ale zatváranie škôl medzi nimi nie je,“ reagoval na výsledky prieskumu minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Teší ma, že aj naprieč slovenskou spoločnosťou je podpora otvorených škôl väčšinová. Verím, že mnohí z nás vnímajú dôležitosť vzdelania a chápu, že na pandémiu by nemali doplácať deti a žiaci,“ dodal s tým, že zatvorenie škôl označuje za neefektívny krok aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko