Na hlavný obsah

Česko stiahlo žalobu na Poľsko v kauze bani Turów

Za ťažbu však Poliaci musia zaplatiť odškodné.

Česko stiahlo žalobu na Poľsko v kauze bani Turów
Na snímke hnedouhoľná baňa Turów a elektráreň, ktoré sa nachádzajú pri česko-poľských hraniciach. Foto: TASR/AP

Podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého Česká republika stiahla žalobu, ktorú podala proti Poľsku za povolenie rozšírenia ťažby hnedého uhlia v bani Turów pri hraniciach Libereckého kraja. Morawieckého citovala tlačová agentúra PAP.

Poľský premiér a jeho český kolega Petr Fiala podpísali vo štvrtok (3. 2.) medzivládnu dohodu o riešení vplyvu banskej činnosti v bani Turów. „Týmto sa celá záležitosť úplne končí,“ povedal Morawiecki o stiahnutí žaloby.

Jednou z podmienok stiahnutia žaloby, bolo, že Poľsko zaplatí Česku 45 miliónov eur za škody spôsobené ťažbou v bani Turów. Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová vo štvrtok večer uviedla, že Poľsko už odškodné zaplatilo.

Pokuta prestane Poľsku narastať v deň, keď Česko stiahne žalobu. Hovorca Európskej komisie Adalbert Jahnz vo štvrtok uviedol, že Varšava musí zaplatiť doteraz uloženú pokutu, ale EK sa chystá odpočítať prvú časť dlžnej sumy z dotácií EÚ. Premiér Morawiecki však chce o tom ešte rokovať.

Baňa Turów dodáva uhlie do neďalekej elektrárne. Podľa poľskej strany je to nevyhnutné na zaistenie energetickej bezpečnosti krajiny. Obyvatelia pohraničných obcí na českej strane hranice však poukazujú na to, že v dôsledku ťažby sa v oblasti stráca spodná voda, a sťažujú sa na hluk a prašnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet