Na hlavný obsah

Heger: Vláda bude v súčinnosti s NATO a EÚ pomáhať v sebaobrane Ukrajiny

Prezidentka a Korčok odsúdili kroky Ruska.

Heger: Vláda bude v súčinnosti s NATO a EÚ pomáhať v sebaobrane Ukrajiny
Na snímke uprostred premiér SR Eduard Heger, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď (obaja OĽaNO) a vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

„Svet bude oddnes iný,“ vyhlásil premiér SR Eduard Heger (OĽANO) po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin ohlásil vo štvrtok (24. 2.) vojenskú operáciu na východe Ukrajiny. Podľa Hegera je to zo strany Ruska „neospravedlniteľný barbarský čin a hrubé porušenie medzinárodného práva“.

„Vláda SR so všetkou rozhodnosťou odsudzuje konanie Putina a jeho vlády. Všetky obete, ktoré táto vojna prinesie, budú jeho obeťami a bude za to niesť zodpovednosť pred tvárou svetovej verejnosti,“ skonštatoval.

Dodal, že kabinet bude v súčinnosti so spojencami v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii pomáhať v sebaobrane Ukrajiny „pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov“.

Prioritou je nastolenie mieru

„SR stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude. Nastolenie mieru je absolútnou prioritou. Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať proti diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda,“ dodal.

„Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti, sa ukázala byť ilúziou,“ napísala na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ostro odsúdila „protiprávnu agresiu Ruskej federácie“. Ukrajinskému ľudu, vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) tiež rázne odsúdil „vojenskú agresiu Ruskej federácie“. Tento kroj považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. „Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda,“ poznamenal.

Klus o lekcii pre „nezodpovedných politikov“

Kroky Ruska odsúdil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). „Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a princípy Charty OSN. Toto konanie je hrozbou pre európsku bezpečnosť. Na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí NATO budeme žiadať Alianciu o konzultáciu podľa článku 4. Súčasná situácia si to vyžaduje,“ uviedol.

Dodal, že je v permanentnom kontakte s našim veľvyslanectvom v Kyjeve. „Všetci sú nateraz v bezpečí a ich ďalšie zotrvanie je koordinované s ostatnými štátmi EÚ“.

„Vladimír Putin dnes ráno dokázal, že stojí na strane bezprávia a svojvôle. Argumenty o mierovej misii sú absurdné klamstvá. Ostro toto konanie odsudzujeme a stojíme na strane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa podpredsedu SaS a štátneho tajomníka ministerstva zahraničia Martina Klusa je štvrtok lekciou pre všetkých nezodpovedných politikov, ktorí dlhodobo obhajujú agresiu Ruska.

„Zároveň však musíme upozorniť na narastajúcu hrozbu šírenia hoaxov a dezinformácií. Chcem vyzvať všetkých občanov, aby si správy o vojne na Ukrajiny overovali a čerpali z relevantných zdrojov. Ako dokazuje minulosť, Rusko spraví všetko pre to, aby svoje dezinformácie, či už o jadrových zbraniach na Ukrajine alebo iných nepravdách, šírilo aj na území Slovenska,“ hovorí.

Bezpečnostné zložky sú v kontakte

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) začala „nevyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie“ zhruba o 4.00 h SEČ. „Útok je realizovaný na mnohých miestach Ukrajiny. Všetky naše zodpovedné bezpečnostné zložky a ústavné orgány sú v kontakte. O ďalšom vývoji a prijímaných opatreniach budeme informovať v priebehu dňa,“ oznámil.

Za vojenskú agresiu na Ukrajine musí niesť Ruská federácia zodpovednosť, vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Dodal, že ide o hrubé a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva. „Urobíme všetko, čo je v našich silách a kompetenciách, aby sme prispeli k mierovému ukončeniu tohto konfliktu. Sme v úzkom kontakte nielen s ukrajinskými predstaviteľmi vlády, ale aj s ostatnými členmi NATO,“ uzavrel.

Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) Rusko neunieslo svoju veľkosť. „Neodolalo pokušeniu podlo zaútočiť na slabšieho. Z medzinárodných záväzkov, ktorými sľubovalo nenarušiteľnosť územnej celistvosti Ukrajiny, urobilo zdrap papiera. Z rečí o cvičení a sťahovaní vojakov bohapusté klamstvá,“ skonštatoval.

„Sme proti zvrátenej vojne, nezmyselnému utrpeniu a zabíjaniu ľudí,“ napísala na facebooku ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). „Ľudia na Ukrajine chceli iba pokojne pracovať pre svoje rodiny a svoju vlasť a zachovať si slobodu. Takýto barbarský útok bol v našom regióne naposledy pred 80 rokmi, keď Hitler napadol Československo a neskôr celú Európu,“ poukázala.

„My musíme ukázať, že náš ideál mieru a vzájomnej spolupráce napriek krivdám z minulosti je silnejší ako agresia a zotročovanie iných národov,“ dodala a apelovala na ľudí, aby zmiernili ďalší rast cien energií a nepodľahli „vydieraniu“ zo strany Ruska tým, že výrazne znížia spotrebu ropy a plynu.

Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že po dnešku budeme deťom ťažko vysvetľovať, že na menších sa nikdy neútočí, keď sa musíme pozerať na ničím nevyprovokovaný útok na nášho východného suseda. Štvrtkové ráno označil minister školstva za smutné.

„Krízový štáb ministerstva školstva v spolupráci s krízovým štábom ministerstva zahraničných vecí situáciu na Ukrajine dlhodobo monitoruje a vyhodnocuje. Vzhľadom na vystupňovanie konfliktu na Ukrajine sa tri slovenské učiteľky, ktoré sa nachádzali v Užhorode, vrátili dnes na Slovensko,“ priblížil šéf rezortu školstva.

Odsúdenie aj z opozičných radov

Opozičná strana Hlas-SD sa vyjadrila, že „jednoznačne odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu“. „Považujeme to za bezprecedentný čin, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN. Solidarizujeme s Ukrajinou, ktorá sa do poslednej chvíle snažila situáciu upokojiť.“

Správu budeme rozširovať o ďalšie reakcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko