Na hlavný obsah

Klus: Stiahnutie rodín zamestnancov z Ukrajiny je len preventívnym opatrením

Verí tomu, že na Ukrajine žiadny konflikt nakoniec nebude.

Klus: Stiahnutie rodín zamestnancov z Ukrajiny je len preventívnym opatrením
Na snímke diskutujúci v relácii RTVS o 5 minút 12. Foto: RTVS

Stiahnutie rodín zamestnancov z Ukrajiny je len preventívnym opatrením. Vyhlásil to štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) v politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Ministerstvo zahraničných vecí o stiahnutí rozhodlo v sobotu (12. 2.) po zasadnutí krízového štábu.

„Rodiny zamestnancov na Ukrajine majú čas vysťahovať sa do pondelňajšej polnoci. Verím tomu, že na Ukrajine žiadny konflikt nakoniec nebude a budú sa tam môcť vrátiť,“ dodal Klus.

Kéry zdôraznil dôležitosť dialógu s Ruskom

Myslím si, že informácie, ktoré hovoria o tom, že Rusko napadne Ukrajinu 16. februára sa nezakladajú na pravde, vyhlásil podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Peter Kmec (nezaradený).

„Stojíme za Ukrajinou. Je možné, aby sa situácia vyriešila mierovou cestou. V záujme Slovenska je hľadať riešenia, aby bola zachovaná územná celistvosť Ukrajiny,“ dodal.

Podporil ho aj predseda branno-bezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (OĽaNO). „Vojnu si neželá nikto, všetci sa jej snažíme vyhnúť, preto prebiehajú intenzívne diplomatické rokovania,“ povedal s tým, že Ukrajinci sa snažia situáciu upokojovať.

Predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer-SD) si myslí, že bez diskusie s Ruskom sa nedosiahne nič. „Pokiaľ sa ruské vojská nepriblížili k ukrajinskej hranici nikto nebol ochotný viesť s Ruskom dialóg, všade sa hovorilo len o sankciách. Som presvedčený, že Rusko na Ukrajinu nezaútočí,“ uviedol.

Krúpa: Vyhlásenia generálneho prokurátora sú hanbou pre Slovensko

Diskutujúci sa vrátili aj k tomu, prečo koalícia neumožnila generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi vystúpiť v pléne s prejavom k obrannej dohode s USA. Jeho prejav nakoniec v sále prečítal poslanec Juraj Blanár (Smer-SD).

„Generálny prokurátor si nezaslúžil byť vypočutým s tými znôžkami klamstiev, ktoré si povymýšľal,“ uviedol Krúpa. Vyhlásenia generálneho prokurátora označil za hanbu pre Slovensko.

Dohoda DCA slovenských politikov naďalej rozdeľuje

Krúpa odmieta obvinenia opozície, že zmluvu schválili príliš rýchlo a bez širšej diskusie. Tvrdí, že v iných krajinách schváleniu zmluvy predchádzala len krátka diskusia.

„Dvadsaťtri krajín, ktoré pred nami túto zmluvu ratifikovali, nezažili to, čo sme zažili my. To čo tu opozícia predviedla je niečo nehorázne, začali šíriť nepravdy – nehrozí nám strata suverenity ani rozmiestnenie jadrových zbraní,“ zopakoval.

„Najskôr to mala byť technická zmluva, teraz tu ide o budúcnosť Slovenska. Z DCA sa stala hodnotová zmluva o otázke, kam Slovensko patrí,“ tvrdí Kmec.

Myslí si, že zmluvu mal preveriť Ústavný súd SR. „Našli sme tam viacero pochybení,“ tvrdí. „Požadovali sme, nech sa k tomu vyjadrí Ústavný súd, ale to sa neudialo a teraz vidíme výsledok rozklad spoločnosti a nedôvera zo strany občanov,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko