Na hlavný obsah

Niektoré ruské banky už nebudú na SWIFT-e

Dohodli sa na tom západní spojenci.

Niektoré ruské banky už nebudú na SWIFT-e
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas mimoriadneho summitu EÚ. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) sa spoločne s lídrami najľudnatejších krajín Európskej únie, Spojenými štátmi, Kanadou a Britániou dohodla na snahe odpojiť vybrané ruské banky od globálneho systému SWIFT. Ten je kľúčový pre medzinárodné finančné transakcie.

V sobotu (26. 2.) to oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, ktorá v prejave označila počínanie ruskej armády na Ukrajine za barbarské. Krok podporuje aj Nemecko, ktoré sa spočiatku stavalo proti odstrihnutiu Ruska od systému SWIFT.

„Zaväzujeme sa zabezpečiť, že vybrané ruské banky budú odstránené z komunikačného systému SWIFT. To zabezpečí, že tieto banky budú odpojené od medzinárodného finančného systému, čo zasiahne ich schopnosť operovať globálne,“ píše sa v spoločnom vyhlásení EK, Nemecka, Francúzska, Talianska, Británie, Kanady a Spojených štátov.

Zoznam bánk, ktoré sa odrežú od platobného systému, sa ešte finalizuje.

Ďalšie sprísnenie sankcií

Po odpojení Ruska od spomínaného systému v posledných dňoch hlasno volali nielen lídri ukrajinskej vlády, ale aj mnohí politici v členských krajinách EÚ alebo v USA.

BBC poznamenáva, že snahy odpojiť od neho Rusko by mali dosah aj na ďalšie krajiny, napríklad v podobe narušenia nákupov ruského plynu a ropy.

Von der Leyenová navrhne odpojenie ruských bánk lídrom členských krajín Únie. Na nedeľu (27. 2.) bude rokovanie únijných ministrov zahraničia týkajúce sa protiruských sankcií.

Západ v sobotu večer zároveň ohlásil ďalšie opatrenia, ktoré majú zvýšiť izoláciu Ruska od globálnej ekonomiky a oslabiť schopnosť Moskvy financovať vojnu na Ukrajine po štvrtkovom (24. 2.) útoku ruských jednotiek.

Cieľom nových sankcií je paralyzovať aktíva ruskej centrálnej banky a zabrániť ruským oligarchom vo využívaní svojich majetkov na západných trhoch.

„Tieto opatrenia uvedieme do praxe v nasledujúcich dňoch,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení EK a šiestich západných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet