Na hlavný obsah

Putin chce diplomatické riešenie krízy na rusko-ukrajinských hraniciach

Scholz privítal správy o sťahovaní ruských vojsk.

Putin chce diplomatické riešenie krízy na rusko-ukrajinských hraniciach
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: Reuters

Rusko bude postupovať podľa vývoja reálnej situácie, bude sa však snažiť o diplomatické riešenie krízy vo vzťahoch so Západom v súvislosti s Ukrajinou, uviedol ruský prezident Vladimir Putin po rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Kancelár na spoločnej tlačovej konferencii nabádal na odvrátenie vojny a presviedčal, že možnosti diplomatického riešenia krízy neboli ešte vyčerpané.

Rusko nemôže zatvárať oči nad prístupom Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie k bezpečnosti, ale v reakciách USA a NATO na ruské návrhy sú body, v ktorých možno spolupracovať, uviedol Putin. Varoval, že Moskva vníma „násilné zadržiavanie Ruska“ ako ohrozenie.

Putin súčasne zopakoval ruské požiadavky, aby sa Západ zaviazal nerozširovať NATO a nerozmiestniť útočné zbrane pri hraniciach Ruska. Aliančné krajiny sa odmietajú zaručiť, že sa NATO nikdy o Ukrajinu nerozšíri, žiadna ďalšia krajina totiž podľa nich nesmie mať právo veta pri rozhodovaní o tom, koho sa Aliancia rozhodne prijať.

Rusko bude podľa svojho prezidenta postupovať podľa vývoja reálnej situácie. Súčasne však Putin ubezpečil, že Moskva bude usilovať o riešenie krízy diplomatickou cestou.

Scholz, ktorý o deň skôr rokoval v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, sa vyslovil za ďalší dialóg s Ruskom. „Diplomatické možnosti neboli ani zďaleka vyčerpané,“ povedal kancelár. Privítal správy o stiahnutí časti ruských síl od hraníc s Ukrajinou ako dobrý signál. „Dúfame, že ďalšie budú nasledovať,“ dodal.

Kancelár varoval pred možnosťou, že by Rusko uznalo nezávislosť povstaleckých republík na východe Ukrajiny, ako v utorok (15. 2.) k tomu ruského prezidenta vyzvali ruskí poslanci. Podľa Scholza by to znamenalo „politickú katastrofu“.

Západ a Kyjev sa v súvislosti so sústredením ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou obávajú nového ruského útoku na susednú krajinu. Moskva, ktorá takýto úmysel popiera, v utorok (15. 2.) ohlásila začiatok sťahovania niektorých svojich vojakov do pôvodných posádok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet