Na hlavný obsah

Rozpravu k obrannej dohode v parlamente po opakovanom prerušení predčasne ukončili

Priebeh rokovania opakovane narúšali poslanci ĽSNS.

Rozpravu k obrannej dohode v parlamente po opakovanom prerušení predčasne ukončili
Na snímke rokovanie 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2022. Foto: TASR

Utorkové (8. 2.) rokovanie parlamentu k obrannej dohode SR s USA predčasne ukončili po tom, čo muselo byť niekoľkokrát prerušené. Hlasovať o zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA by poslanci mali v stredu (9. 2.).

Celé zasadnutie NR SR od začiatku sprevádzali incidenty v podobe výkrikov, blokovania rečníckeho pultu a došlo aj na oblievanie vodou a k strhnutiu respirátora.

Po dlhšej technickej prestávke pre nefunkčné hlasovacie zariadenie sa pokračovalo po 15.30 h v rozprave. Do nej sa prihlásilo 31 zákonodarcov. Ako prvý vystúpil za poslanecký klub opozičného Smeru-SD šéf strany Robert Fico.

Po niekoľkých minútach so svojím vystúpením prestal, pretože ho sprevádzal neustály piskot na píšťalkách poslancov za ĽSNS. Schôdzu prerušili, nasledovalo poslanecké grémium.

Po ňom mal opäť vystúpiť Fico. Ten vo svojom prejave k dohode, na ktorý má 30 minút, nepokračoval, keďže poslanci za ĽSNS naďalej pískali. Fica upozornil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), že mu plynie jeho čas a aby si spravil poriadok so svojimi opozičnými kolegami.

Fico sa slova neujal a Kollár opätovne prerušil rokovanie a zvolal poslanecké grémium.

Rokovanie pokračovalo po prestávke po 17. hodine. Jeden z podpredsedov NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) v pléne prečítal prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Následne začal s vystúpením Fico.

Predseda parlamentu Boris Kollár predtým avizoval, že rozpravu ukončí, ak sa situácia v rokovacej sále neupokojí a kotlebovci budú naďalej narúšať rokovanie.

Rokovanie opäť prerušili pred 20.30 h. Stanislav Mizík (ĽSNS) totiž z reproduktorov, ktoré priniesol do rokovacej sály, spustil počas vystúpenia Petra Osuského (SaS) zvuk sirény.  Podpredseda Národnej rady SR Milan Laurenčík (SaS) opäť zvolal poslanecké grémium, aby situáciu riešilo.

Krátko pred 22. hodinou poslanci pre pokračujúce narúšanie priebehu schôdze odhlasovali ukončenie rozpravy. Schôdza NR SR bude pokračovať v stredu (9. 2.) o 9.00 h, kedy by poslanci mali hlasovať o zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko