Na hlavný obsah

SaS podáva pre vyhrážky poslancom trestné oznámenie na neznámeho páchateľa

Právnik: Verejne dostupné je len mesto bydliska poslanca.

SaS podáva pre vyhrážky poslancom trestné oznámenie na neznámeho páchateľa
Na snímke zľava poslanci NR SR za SaS, v popredí predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. Foto: TASR

Obranná dohoda SR so Spojenými štátmi (DCA) vyvoláva aj po schválení a ratifikácii vášne naprieč politickým spektrom. Opozícia označuje poslancov, ktorí za ňu hlasovali, za judášov a vlastizradcov a verejnosť vyzýva na pomstu.

Koaličná SaS podáva trestné oznámenie a poslanci z ďalších strán hovoria o politickej nekultúre a o snahe zastrašovať. Vo veci už koná aj generálna prokuratúra. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Snaha o zastrašovanie či reklama zadarmo

Zradcovia či zapredanci – okrem hanlivých pomenovaní si viacerí poslanci na sociálnych sieťach nachádzajú aj svoje fotky. Zoznam na svojej stránke zverejnil aj opozičný Smer-SD.

„Čo je na tom zakázaného alebo fašistického, že my chceme zverejňovať verejné informácie. Áno, my budeme v tom pokračovať. Ja nebudem zverejňovať žiadne adresy, ani sa nikomu vyhrážať, ale trváme na tom, aby sa verejnosť dozvedela, kto za túto judášsku zradcovskú zmluvu zahlasoval,“ uviedol predseda strany Robert Fico.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) v tom vidí snahu o zastrašovanie. „Ak sa náhodou niečo nejakému poslancovi alebo poslankyni stane, som zvedavý, čo potom povie Fico, lebo jeho trápne výhovorky na tému, že všetko je verejné, sú neprijateľné. Ak je už to verejné, tak to netreba zverejňovať,“ pomyslel si.

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) sa vyhrážok ani zverejňovania neobáva. „Keď mi budú robiť takúto kampaň po Slovensku zadarmo, ja sa im môžem len poďakovať. Mať bilbordy po celom Slovensku, to by mi OĽANO nezaplatilo,“ poznamenal.

Neznámy páchateľ

Matúš Mesarčík z Právnickej fakulty Univerzity Komenského upozorňuje, že verejne dostupné je iba mesto bydliska poslanca: „Už úplne iná situácia je ale v prípadoch, keď ide o zverejňovanie údajov, ktoré sú neverejné – to znamená konkrétnych adries so smerovacími číslami. V takom prípade si neviem predstaviť, ako by toto bolo možné urobiť legálne.“

Koaličná SaS podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Nie sú to len politici, sú to aj jednotlivci – ľudia, ktorí takýmto spôsobom prezentujú svoj názor. Každého, kto podnecuje a burcuje k nenávisti, kto nahovára na násilie – takže každého, kto má taký prejav, sa to môže dotknúť,“ spresnila predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová.

Vyhrážkami poslancov sa na základe medializovaných informácií zaoberá aj generálna prokuratúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál