Na hlavný obsah

V Kanade pokračujú protesty, niektoré provincie zmierňujú opatrenia

Protesty trvajú už skoro dva týždne.

V Kanade pokračujú protesty, niektoré provincie zmierňujú opatrenia
V Kanade prebiehajú intenzívne protesty proti opatreniam na zamedzenie šírenia koronavírusu. Foto: ČTK

Štyri kanadské provincie tento týždeň ohlásili úplné alebo čiastočné uvoľnenie protiepidemických reštrikcií, ktoré sú terčom protestov v centre hlavného mesta Ottawy či pri rušnom prejazde cez hranicu so Spojenými štátmi.

Informovala o tom agentúra AP a upozornila, že v Kanade naďalej klesajú denné počty nakazených. Časť obyvateľov i politikov volá po konci blokád, ten je ale podľa denníka The New York Times (NYT) v nedohľadne.

Blokáda trvá už skoro dva týždne

Kanadský premiér Justin Trudeau blokády kritizoval ako neprijateľné ohrozenie ekonomiky.

V centre Ottawy už skoro dva týždne komplikujú ľuďom život stovky zaparkovaných kamiónov, ktoré tam dorazili počas posledného januárového víkendu pri akcii nazvanej Konvoj slobody.

Odvtedy sa objavili podobne ladené akcie aj na ďalších miest Kanady, pričom najväčšiu pozornosť teraz priťahuje blokáda pri hraničnom moste Ambassador Bridge spájajúcom kanadský Windsor s americkým Detroitom.

Cez most podľa AP prúdi 25 percent všetkého obchodu medzi Kanadou a USA a niekoľko desiatok vozidiel, prevažne typu SUV, tam dopravu v smere do Kanady blokuje už tri dni.

Neprejazdnosť mosta už podľa agentúry Reuters spôsobila napríklad nedostatok dielov v miestnej fabrike automobilky Stellantis, ktorá kvôli tomu musela v utorok (8. 2.) na chvíľu prerušiť prevádzku.

Starosta Windsoru Drew Dilkens povedal, že polícia proti účastníkom nezakročila z obavy z vyhrotenia situácie. Členovia federálnej vlády medzitým označili blokádu za nezákonnú a vyzvali účastníkov, aby sa rozišli, informuje Reuters.

Trudeau: Demonštrácie sú neprijateľné a nelegálne

V podobnom tóne hovoril aj premiér Trudeau, podľa ktorého ide o „neprijateľné a nelegálne demonštrácie“, ktoré majú neblahý vplyv na obchod a výrobcov v oblasti.

„Musíme urobiť všetko pre to, aby sme ich ukončili,“ povedal premiér bez toho, aby prišiel s návrhom, ako to urobiť, podotýka agentúra AFP.

K situácii sa vyjadrila tiež hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, podľa ktorej Washington pracuje na odklonení nákladnej dopravy na most Blue Water Bridge, ktorý spája americké mesto Port Huron s kanadskou Sarniou. Aj podľa nej panujú obavy, že by sa protesty mohli zvrhnúť v násilnosti.

Odporcovia protiepidemických nariadení sa nechystajú ustúpiť a ich počínanie teraz slúži ako inšpirácia pre podobné akcie v Austrálii, na Novom Zélande či vo Francúzsku.

Na začiatku protestného hnutia boli podľa všetkého vodiči kamiónov nespokojní s povinným očkovaním pre vodičov smerujúcich do Kanady, mobilizácia ale prerástla v odpor proti covidovým reštrikciám všeobecne a tiež proti vláde kanadského premiéra Trudeaua.

Niektoré provincie plánujú zmierňovanie opatrení

Prieskumy verejnej mienky dlhodobo ukazujú, že protiepidemické opatrenia majú v Kanade, kde je 81 percent obyvateľov zaočkovaných, silnú podporu, píše NYT.

Niektoré provincie aktuálne opatrenia zmierňujú, zatiaľ čo v krajine ustupuje vlna epidémie spojená s koronavírusovým variantom omikron. Vedenie Alberty oznámilo okamžitý koniec kontrol očkovacích pasov v reštauráciách a na ďalších miestach a zároveň naplánovalo na koniec mesiaca stiahnutie nariadenia o povinnom nosení rúšok.

Plán odvolať niektoré opatrenia ohlásili aj v Saskatchewane, Quebecu a na Ostrove Princa Eduarda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet