Na hlavný obsah

WHO varuje pred predčasným vyhlásením víťazstva nad pandémiou

Nič nemôže byť ďalej od pravdy, hovorí šéf organizácie.

WHO varuje pred predčasným vyhlásením víťazstva nad pandémiou
Na snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok (1. 2.) varoval, že je ešte veľmi skoro na to, aby akákoľvek krajina mohla vyhlásiť víťazstvo nad ochorením COVID-19 alebo sa vzdala úsilia zastaviť šírenie nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Udomácnený príbeh

„Pre akúkoľvek krajinu je ešte predčasné sa vzdať alebo vyhlásiť víťazstvo nad pandémiou,“ povedal Tedros s tým, vírus je nebezpečný a stále sa vyvíja.

Vyjadril sa tak v čase, keď v Dánsku prestali od utorka platiť opatrenia, ktoré mali spomaliť šírenie koronavírusu, napriek rekordnému prírastku nakazených spôsobenému šírením variantu omikron. Podobné kroky zvažuje aj mnoho ďalších krajín.

„Obávame sa, že v niektorých krajinách sa udomácnil príbeh, že vďaka vakcínam a v dôsledku vysokej nákazlivosti a nižšej závažnosti omikronu už nie je možné a už nie je potrebné zabrániť jeho šíreniu,“ povedal Tedros.

„Nič nemôže byť ďalej od pravdy,“ dodal a zdôraznil, že „vyšší prenos covidu znamená viac úmrtí“.

Vyšší počet úmrtí vidno až teraz

Šéf zdravotníckej agentúry OSN poukázal na to, že odkedy omikron pred desiatimi týždňami prvýkrát zaznamenali v Juhoafrickej republike (JAR), WHO nahlásili takmer 90 miliónov prípadov nákazy – viac ako za celý rok 2020.

A hoci je známe, že nový variant je miernejší, podľa Tedrosa až teraz začína byť vidieť veľmi znepokojujúci nárast úmrtí vo väčšine regiónov sveta. Z tohto dôvodu je podľa neho životne dôležité pokračovať v snahe zastaviť šírenie vírusu.

Šéf WHO zároveň zdôraznil potrebu pokračovať v sledovaní vznikajúcich variantov vrátane subvariantu omikronu s označením BA.2.

„Tento vírus sa bude naďalej vyvíjať, a preto vyzývame krajiny, aby pokračovali v testovaní, sledovaní a sekvenovaní,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet