Na hlavný obsah

Západní lídri virtuálne rokovali o ukrajinskej kríze

Snahou je odvrátiť vypuknutie ozbrojeného konfliktu v Európe.

Západní lídri virtuálne rokovali o ukrajinskej kríze
Na snímke sa konvoj ruských obrnených vozidiel presúva po diaľnici na polostrove Krym. Foto: TASR

Západní lídri vrátane amerického prezidenta Joea Bidena, nemeckého kancelára Olafa Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v piatok večer virtuálne rokovali o ukrajinskej kríze, pričom varovali Rusko pred „tvrdými a rýchlymi“ sankciami v prípade invázie na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a Reuters.

„Spojenci sú odhodlaní spoločne prijať rýchle a tvrdé sankcie proti Rusku, ak dôjde k ďalšiemu porušovaniu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny,“ napísal na twitteri hovorca nemeckého kancelára Olafa Scholza.

„Všetky diplomatické snahy sú zamerané na presvedčenie Moskvy, aby deeskalovala (situáciu). Cieľom je zabrániť vojne v Európe,“ dodal.

Kancelária britského premiéra Borisa Johnsona v piatok večer uviedla, že na virtuálnom stretnutí sa okrem Borisa Johnsona, Joea Bidena, Emmanuela Macrona a Olafa Scholza zúčastnili aj zástupcovia Talianska, Poľska a Rumunska vrátane najvyšších predstaviteľov Európskej komisie a Rady EÚ. Boris Johnson partnerom povedal, že sa „vážne obáva o bezpečnostnú situáciu“ v Európe.

„(Johnson) vyjadril svoj dojem, že je potrebné, aby spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) dali absolútne jasne najavo, že ak Rusko prijme zničujúce a deštruktívne rozhodnutie napadnúť Ukrajinu, budeme pripravení zaviesť rozsiahly balík ekonomických sankcií,“ uviedla jeho kancelária na Downing Street 10.

Lídri západných krajín varujú, že Rusko sa pripravuje na vystupňovanie konfliktu, pričom okolo svojho suseda zhromaždilo približne vyše 100 000 vojakov.

Nórska vojenská rozviedla v piatok uviedla, že počet príslušníkov ruských bojových jednotiek rozmiestnených pri ukrajinských hraniciach sa pravdepodobne blíži k číslu 150 000.

Biden údajne varoval spojencov, že Putin sa už rozhodol pre inváziu

Americký prezident Joe Biden počas piatkového virtuálneho rokovania povedal ostatným západným lídrom, že USA sa domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin sa  rozhodol uskutočniť inváziu na Ukrajinu, ku ktorej by mohlo dôjsť už v najbližších dňoch. Informoval o tom denník The Guardian, ktorý sa odvolal na nemenované diplomatické zdroje.

Bidenove slová spojencom v rámci Severoatlantickej aliancie a Európskej únie nasledovali po tom, ako prezident USA dostal najnovšie informácie od amerických spravodajských služieb v suteréne západného krídla Bieleho domu, v miestnosti známej ako Situation Room.

Nemenovaní diplomati, ktorí sa brífingu zúčastnili tvrdia, že Washington sa domnieva, že ruská invázia by sa mohla začať už „v priebehu niekoľkých dní“.

Západné spravodajské agentúry sa podľa The Guardian domnievajú, že najpravdepodobnejším cieľom ruskej ofenzívy by bolo obkľúčenie Kyjeva a vynútenie zmeny režimu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet