Na hlavný obsah

Žilinka v NR SR hovoriť nebude, poslanci jeho žiadosť neschválili

Generálny prokurátor chcel vystúpiť v rozprave.

Žilinka v NR SR hovoriť nebude, poslanci jeho žiadosť neschválili
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka chcel v utorok (8. 2.) vystúpiť v rozprave v rámci mimoriadnej schôdze o obrannej dohode DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dal na návrh poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí) hlasovať o tom, či bude môcť hovoriť. Tí Žilinkovu žiadosť neschválili.

Žilinkov prejav však v pléne Národnej rady (NR) SR prečítal jeden z jej podpredsedov Juraj Blanár (Smer-SD). Navrhol to predseda Smeru-SD Robert Fico, poslanci to Blanárovi umožnili, keďže je podpredseda parlamentu.

Žilinka ešte pred minulotýždňovým podpisom zmluvy ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) napísal 35 pripomienok k obrannej dohode. Generálna prokuratúra (GP) SR ju odmieta ako celok.

Následne sa v polovici januára zúčastnil osláv 300. výročia založenia ruskej prokuratúry v Moskve, kde sa stretol s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom. Ten sa nachádza na sankčných zoznamoch Európskej únie, spolu s Žilinkom podpísal dohodu o spolupráci.

Mimoriadna schôdza NR SR k obrannej dohode sa začala v utorok popoludní, vláda ju už odsúhlasila. Počas rozpravy, v ktorej vystúpil minister obrany, viacerí opoziční poslanci pískajú a robia hluk, pre ktorý je Naďa ťažšie počuť.

Žilinka chcel poslancov požiadať o nesúhlas s dohodou

„Pre nevýhodnosť predloženého návrhu dohody pre Slovenskú republiku som poslancov Národnej rady Slovenskej republiky mienil požiadať, aby pri hlasovaní vyslovili svoj nesúhlas s touto dohodou,“ uviedol na sociálnej sieti generálny prokurátor po tom, čo mu poslanci neumožnili vystúpiť v rámci rozpravy mimoriadnej schôdze parlamentu o obrannej dohode.

Generálna prokuratúra zverejnila text Žilinkovho prejavu na svojom webe.

Prejav Generalneho Prokuratora M. Žilinku k Obrannej Dohode s USA by Miroslav Binčík on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko