Na hlavný obsah

ZOH 2022: Vo Vancouveri to ešte nevyšlo, Peking však prepísal históriu slovenského hokeja

Príbeh bronzovej medaily sa začal už v auguste.

ZOH 2022: Vo Vancouveri to ešte nevyšlo, Peking však prepísal históriu slovenského hokeja
Na snímke slovenskí hokejisti s bronzovými medailami. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti v sobotu (19. 2.) zdolali v zápase o 3. miesto na hokejovom turnaji tím Švédska 4:0 a prepísali slovenskú hokejovú históriu. Tím Craiga Ramsayho vylepšil doteraz najlepšie umiestnenie našich hokejistov na ZOH, ktorým bolo 4. miesto z Vancouveru 2010.

Tretie miesto z Pekingu je o to cennejšie, keďže Slováci museli na olympijský turnaj postúpiť cez domácu minuloročnú augustovú kvalifikáciu, na ktorej zdolali Poľsko, Rakúsko a Bielorusko.

Družina Craiga Ramsayho na začiatku pekinského dobrodružstva najprv vysoko prehrala s Fínskom 2:6, potom prišla prehra proti Švédsku 1:4. Víťazstvo prinieslo až posledné vystúpenie našich v skupine proti Lotyšsku, ktoré naši zdolali 5:2.

Tento zápas ich naštartoval k ďalším víťazstvám, Slováci v baráži o štvrťfinále nedali šancu obhajcovi striebra z roku 2018, Nemecku, a porazili ho 4:0. V štvrťfinále pretlačili USA 3:2 po samostatných nájazdoch, ten víťazný premenil Peter Cerhlárik a poslal Slovákov po 12 rokoch do boja o olympijské medaily.

V semifinále sa sen o zlate po vyrovnanom priebehu rozplynul, Fíni zdolali Slovákov 2:0. Vancouver 2010 sa však neopakoval – Slováci po výbornom výkone porazili Švédsko, ktoré sa do finále nedostalo cez Rusko, nečakane vysoko – 4:0. Craig Ramsay sa tak stal prvý trénerom, ktorý dokázal so slovenskou reprezentáciou vybojovať cenný kov zo zimnej olympiády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport