Na hlavný obsah

Akademická obec odovzdala petíciu parlamentu, protestuje proti novele zákona

V utorok o zmene vysokoškolského zákona rokujú poslanci.

Akademická obec odovzdala petíciu parlamentu, protestuje proti novele zákona
Na snímke transparent o proteste proti novele vysokoškolského zákona pred budovou Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR

Pred parlament prišlo asi 200 zástupcov akademickej obce, aby protestovali proti novele vysokoškolského zákona z dielne ministerstva školstva. Priniesli petíciu s viac ako 20 000 podpismi a prijal ich predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Rôznym spôsobom protestovali vysoké školy aj v ďalších mestách. Poslanci mali o novele pôvodne rokovať ráno, nakoniec ju presunuli až na 17. hodinu. Téme sa venovala redaktorka RTVS v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko Katarína Ottová.

Novela z dielne ministerstva školstva má priniesť zmeny v riadení verejných vysokých škôl a už viac ako rok vyvoláva búrlivé reakcie v časti akademickej obce.

Rada vysokých škôl sa bojí straty samosprávnosti

Minulý týždeň parlamentný výbor pre vzdelávanie prijal rozsiahly pozmeňovací návrh, predseda rady vysokých škôl Martin Putala hovorí o kompromise, ale aj o hrozbe straty samosprávnosti.

„Problém je v tom, že akademická obec nemôže mať zastúpenie v správnej rade a správnej rade sa dávajú výhradné kompetencie, ktoré odobrali akademickému senátu, napríklad pri schvaľovaní rozpočtu či pri nakladaní s majetkom,“ priblížil Putala.

„Stále nie sme spokojní s tým, čo sa prezentuje ako kompromis, z nášho pohľadu to žiadny kompromis nie je. Dúfame, že na poslednú chvíľu ešte kompromis dosiahneme,“ uviedol rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček.

Tvrdí, že nie je sklamaný z toho, že hoci mnohí študenti dostali voľno, pred parlament prišlo približne 200 ľudí, zväčša zamestnanci. Podobne sa vyjadril prorektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Ján Híveš.

„Prišli skutočne tí, ktorým na tom záleží a skutočne si myslím, že veľká väčšina z ľudí je unavená z toho márneho boja,“ priblížil Híveš.

Petícia nezohľadňuje aktuálny stav, oponuje rezort

Podľa štátneho tajomníka ministerstva školstva Ľudovíta Paulisa petícia, ktorú protestujúci priniesli do parlamentu, nezohľadňuje súčasný stav návrhu novely.

„Vysoká škola bude mať na výber, či vyberie dekana výberovou komisiou alebo voľbou, schvaľovanie rozpočtu pôjde aj cez akademický senát. Minimálne kritéria na funkčné miesta docentov a profesorov budú podliehať schváleniu slovenskej akreditačnej agentúry,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Paulis.

Zmeny, ktoré prinesie novela, pocítia najmä študenti, hovorí predseda študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran.

„Do novely sa dostali návrhy ŠRVŠ, napríklad, že zostane zachovaný pomer zastúpenia študentov na úrovni minimálne jednej tretiny. Ďalej sa nám podarilo v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu tam dostať opatrenie, ktoré by malo zabrániť kupovaniu záverečných prác, alebo ktoré by, napríklad, aj podporilo vznik poradenských centier na všetkých vysokých školách,“ skonštatoval Šuran.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál