Na hlavný obsah

Biden: Na prípadný chemický útok Ruska na Ukrajine by USA odpovedali

Vyzval na jednotu v postupe proti ruskej agresii.

Biden: Na prípadný chemický útok Ruska na Ukrajine by USA odpovedali
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Najdôležitejšie je, aby Západ zostal jednotný v postupe proti ruskej invázii na Ukrajinu, uviedol vo štvrtok (24. 3.) po rokovaní Severoatlantickej aliancie a skupiny krajín G7 v Bruseli americký prezident Joe Biden.

„NATO nikdy, nikdy nebolo také jednotné ako dnes. Putin ako dôsledok toho, že sa pustil do Ukrajiny, dostáva presný opak toho, čo zamýšľal,“ povedal. Ruský prezident Vladimir Putin mu vraj v telefonátoch na začiatku roka naznačil, že NATO nezostane podľa jeho názoru jednotné.

Zdôraznil tiež, že ak Rusko pri invázii na Ukrajinu použije chemické zbrane, Spojené štáty na takýto krok odpovedia. „Keby ich použilo, odpovedali by sme. Povaha reakcie by závisela od charakteru použitia,“ povedal Biden.

Rusko by podľa jeho názoru mali vylúčiť zo skupiny krajín G20. Ak s tým však nebudú súhlasiť ostatné členské štáty, mala by mať, naopak, Ukrajina možnosť zúčastniť sa na vrcholnom stretnutí tejto skupiny, ktoré naplánovali na november na ostrove Bali.

Šéf Bieleho domu tiež oznámil, že USA môžu vyčleniť viac ako jednu miliardu dolárov (takmer 900 000 eur) na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. Môžu podľa neho tiež prijať 100 000 ukrajinských utečencov.

Biden hovoril aj o nadchádzajúcej návšteve Poľska, kam má doraziť v piatok (25. 3.). Dúfa vraj, že sa mu podarí stretnúť s ukrajinskými utečencami. Z bezpečnostných dôvodov ale nezverejnil podrobnosti svojej cesty.

Biden s novinármi hovoril v bruselskej centrále NATO krátko pred svojím odchodom na večerný samit Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet