Na hlavný obsah

Článok NATO o spoločnej obrane je pre nás posvätný, odkázal Biden Poliakom

Poľsko na seba vzalo veľkú časť zodpovednosti, uviedol Biden.

Článok NATO o spoločnej obrane je pre nás posvätný, odkázal Biden Poliakom
Na snímke hlava Spojených štátov Joe Biden a poľský prezident Andrzej Duda. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden povedal svojmu poľskému kolegovi Andrzejovi Dudovi, že piaty článok Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane berie ako posvätný záväzok.

Šéf Bieleho domu po rokovaní vo Varšave v sobotu (26. 3.) tiež uviedol, že Poľsko na seba vzalo veľkú časť zodpovednosti za riešenie utečeneckej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine. Svet by mu mal s touto úlohou pomôcť.

Podľa Bidena ruský prezident Vladimir Putin zrejme počítal s tým, že dokáže NATO rozštiepiť. Myslí si, že chcel oddeliť východné krídlo od západných partnerov. To sa mu ale nepodarilo a Aliancia je podľa amerického prezidenta “ v absolútnej úplnej jednote a v jej názore nie sú žiadne trhliny“.

„Schopnosť Ameriky dostáť svoju úlohu v ďalších častiach sveta spočíva na jednotnej, bezpečnej Európe. Naučili sme sa zo smutnej skúsenosti v dvoch svetových vojnách. Spočiatku sme sa neangažovali a na stabilite Európy sa nepodieľali a neskôr nás to prenasledovalo,“ povedal americký prezident.

Wojciech Kolarski z kancelárie poľského prezidenta oznámil, že stretnutie Bidena a Dudu trvalo hodinu. Pôvodne ho plánovali na 15 minút. Duda po stretnutí povedal, že Poľsko má záujem nakúpiť od USA moderné vojenské vybavenie. Chce posilňovať vojenskú spoluprácu, píše PAP.

Biden priletel do Poľska v piatok (25. 3.) z Bruselu. Stretol sa s americkými vojakmi, ktorí v Poľsku slúžia v rámci misie NATO. V sobotu sa pripojil ku schôdzke ukrajinských a amerických ministrov obrany a zahraničia Oleksija Reznikova, Dmytra Kulebu, Lloyda Austina a Antonyho Blinkena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet