Na hlavný obsah

Biden navštívil amerických vojakov v Poľsku, poďakoval im za ich službu

Vyzdvihol odvahu ukrajinských civilistov.

Biden navštívil amerických vojakov v Poľsku, poďakoval im za ich službu
Americký prezident Joe Biden navštívil amerických vojakov v Poľsku. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa v piatok (25. 3.) počas návštevy Poľska poďakoval vojakom Spojených štátov, ktorých vyslali do tejto krajiny, a označil ich za „najlepšiu bojovú silu vo svetových dejinách“.

Šéf Bieleho domu zároveň vyzdvihol nesmiernu odvahu ukrajinských civilistov a ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine označil za skúšku pre demokratické krajiny, ktoré sú ohrozované autokratickými režimami. Informovali o tom stanica CNN a agentúry PAP a AFP.

„Vy ste tí, ktorí riskujú – v niektorých prípadoch vlastné životy. Američania hrdo podporujú vaše úsilie,“ povedal Biden príslušníkom americkej 82. výsadkovej divízie v poľskom meste Rzeszów ležiacom približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, ktorých úlohou je posilniť východné krídlo NATO.

V súčasnosti podľa amerického prezidenta nejde len o pomoc ukrajinskému ľudu a zastavenie páchanej masakry, ale tiež o slobodu budúcich generácií.

„Otázkou je: Kto zvíťazí? Sú to demokracia a hodnoty, ktoré zdieľame? Alebo zvíťazia autokracie?“ povedal Biden podľa CNN. Americkí vojaci podľa neho v tomto zápase zohrávajú kľúčovú úlohu. Na stretnutí s nimi sa zúčastnil aj minister obrany USA Lloyd Austin.

Biden sa tiež poďakoval humanitárnym organizáciám v Poľsku za zásielky pomoci na Ukrajinu, ako aj za podporu pre utečencov, ktorí odtiaľ prišli do Poľska. Ukrajinci podľa jeho slov okamžite potrebujú potraviny, prikrývky, lieky a finančnú hotovosť.

Návšteva Poľska predstavuje druhú časť Bidenovej cesty po Európe, ktorú podnietila ruská invázia. Biden sa ešte vo štvrtok (24. 3.) v Bruseli stretol s európskymi lídrami na samitoch NATO, EÚ aj G7. Jeho návšteva Poľska potrvá do soboty (26. 3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet