Na hlavný obsah

Do Únie príde z USA do konca roka 15 miliárd metrov kubických LNG

Cieľom je objem 50 miliárd m3 ročne.

Do Únie príde z USA do konca roka 15 miliárd metrov kubických LNG
Na ilustračnej snímke ťahač na LNG. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v záujme dosiahnutia európskej energetickej nezávislosti od Ruska dodajú do Európy 15 miliárd metrov kubických skvapalneného zemného plynu (LNG) do konca tohto roka.

Oznámili to v piatok (25. 3.) v spoločnom vyhlásení americký prezident Joe Biden a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Cieľom pre nasledujúce roky bude podľa nich posielať cez Atlantik približne 50 miliárd kubíkov ročne. Obe strany sa na tom zhodli popri samite EÚ venovanému ďalšiemu spoločnému postupu proti ruskej invázii na Ukrajine. Jeho súčasťou bola aj debata o energetickej bezpečnosti Európy.

Šéfovia štátov „dvadsaťsedmičky“ sa v noci na piatok nezhodli na zákaze dovozu ruských energií, o ktorý sa usilovali pobaltské krajiny alebo Poľsko. Podľa nich nesmie EÚ platbami za ropu či plyn financovať vojnu vedenú režimom prezidenta Vladimira Putina.

Štáty ako Nemecko či Maďarsko však argumentujú ekonomickým dosahom kroku, ktorý by EÚ pripravil zhruba o 40 % dovážaného plynu.

„Američania sa nebudú podieľať na financovaní Putinovej brutálnej neospravedlniteľnej vojny proti ukrajinskému ľudu,“ vyhlásil Biden k skoršiemu americkému rozhodnutiu zakázať dovoz energií z Ruska.

Pripustil pritom, že USA majú ako vývozca energií výhodu oproti Európe a že jej chcú pomôcť k podobnej nezávislosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika