Na hlavný obsah

Invázia na Ukrajinu znepokojuje aj pobaltské štáty

Analytik nepredpokladá, že by Moskva zaútočila na Pobaltie.

Budeme ďalší? Pýtajú sa pobaltské štáty po ruskej invázii na Ukrajinu. Litva, Lotyšsko a Estónsko volajú po silnejšej prítomnosti Severoatlantickej aliancie a nervózne sa pozerajú na ruskú exklávu Kaliningrad, ako aj na nálady početnej ruskej menšiny.

Aj keď ide o bývalé sovietskej republiky, analytici útok Moskvy na členov NATO neočakávajú.

„Ak my nezastavíme Vladimira Putina, on sa nezastaví na Ukrajine,“ varoval nedávno litovský prezident Gitanas Nauseda. Jeho krajina, ako aj ďalšie dva pobaltské štáty, Lotyšsko a Estónsko, sa obávajú, že Moskva cerí zuby aj na ne.

Severoatlantická aliancia, ktorej sú členmi, posilňuje prítomnosť na ich území. Téme sa venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Litovská premiérka Ingrida Šimonytéová sa dokonca prihlásila do miestnej polovojenskej organizácie. Bezpečnostný analytik Andor Šándor si však nemyslí, že by Pobaltiu hrozilo bezprostredné nebezpečenstvo.

„Osobne si myslím, že smer na sever Ruska ani zďaleka nie je taký strategicky dôležitý z pohľadu nejakého nasadenia vojsk pre prípadný konvenčný útok proti ruskému územiu. Tu ani nie je taký vhodný terén ako na Ukrajine,“ povedal analytik pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Tamojšie vlády znepokojuje Rusko nielen na východe, ale aj na juhu. V exkláve Kaliningrad vkliesnenej medzi Poľskom a Litvou sídli baltská námorná flotila a Moskva tam pred pár rokmi presunula aj raketový systém Iskander schopný niesť jadrové hlavice.

Ruská menšina ako piata kolónia?

Akousi spiacou bunkou by podľa odborníkov mohla byť aj početná ruská menšina. V Lotyšsku a Estónsku tvoria až štvrtinu obyvateľstva. O prístupe pôvodných obyvateľov k Rusom, ktorí do regiónu prišli po skončení druhej svetovej vojny, hovorí regionálny geograf Daniel Gurňák.

„Mnohí Sovieti sa tam dostávali za odmenu. Dôvodom bolo, že Pobaltie malo omnoho vyššiu životnú úroveň. Pre Pobalťanov sú Rusi vnímaní ako okupanti, teda veľká časť týchto menšín je vnímaná ako tá, ktorá využila obdobie 40-ročnej ruskej okupácie, a teda sa tam usadili. Sú obavy, že to by mohla byť tá piata kolónia Ruska v prípadnom konflikte,“ povedal geograf.

Ruský prezident Vladimir Putin informoval rezort obrany, aby v reakcii na posilňovanie východného krídla NATO pripravil plán posilnenia obrany pozdĺž ruských západných hraníc. To by sa mohlo týkať aj Kaliningradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál