Na hlavný obsah

Rusko posunulo svoje bojové operácie aj na západ Ukrajiny. Vojenský konflikt sledujeme aj v pondelok

Bojuje sa aj v ďalších častiach krajiny.

Rusko posunulo svoje bojové operácie aj na západ Ukrajiny. Vojenský konflikt sledujeme aj v pondelok
Ukrajinský vojak v Mariupole. Foto: ČTK/AP

Rusko posunulo svoje bojové operácie aj na západ Ukrajiny do blízkosti Poľska. Jeho armáda pri raketovom útoku na vojenskú základňu v meste Javoriv zabila podľa Kyjeva najmenej 35 ľudí, podľa Moskvy dokonca 180.

Bojuje sa aj v ďalších častiach krajiny, odkiaľ sa zatiaľ podarilo evakuovať asi 140 000 civilistov. Ich záchrana sa ale naďalej nedarí v meste Mariupol, kde je stav kritický.

V nedeľu zaznamenali pokrok v rusko-ukrajinských rozhovoroch. Ruský delegát pre rokovania s Ukrajinou Leonid Sluckij hovoril o významnom pokroku aj o tom, že obe strany by čoskoro mohli dosiahnuť „spoločnú pozíciu“. O pokroku hovoril aj ukrajinský zástupca na rokovaniach Mychajlo Podoľak. Rokovania pokračujú aj v pondelok.

Prúd utečencov z Ukrajiny neslabne, z krajiny ich odišlo vyše 2,6 milióna. Slovensko musí byť podľa premiéra Eduarda Hegera pripravené na všetko, ale zatiaľ nie je dôvod na paniku.

Proti invázii v nedeľu demonštrovali v Rusku davy ľudí. Polícia zadržala viac ako 800 z nich.

Sledujeme dianie online:

23.10 h

Predstavitelia Bieleho domu zvažujú možnosť, že americký prezident Joe Biden odcestuje v najbližších týždňoch do Európy, aby tam so spojencami USA viedol rokovania o Ukrajine v súvislosti s ruskou inváziou. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so situáciou.

Jeden z možných plánov Bidenovej cesty zahŕňa stretnutie s ďalšími lídrami členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli 23. marca. Následne by mal navštíviť Poľsko, uviedol jeden z nemenovaných zdrojov pod podmienkou anonymity vzhľadom na to, že detaily ešte nie sú sfinalizované.

22.53 h

Francúzsko dodávalo Rusku vyspelé vojenské vybavenie medzi rokmi 2015 a 2020, keď už boli v platnosti sankcie Európskej únie proti Rusku za jeho anexiu polostrova Krym z roku 2014. Napísal to server Disclose, ktorý sa opiera o uniknuté utajované vládne dokumenty a o informácie z voľne dostupných zdrojov.

Francúzske ministerstvo obrany v reakcii uviedlo, že zmluvy na vybavenie s Ruskom podpísali ešte pred zavedením sankcií, dodávky preto neodporovali postihom ani postojom EÚ.

22.40 h

Ukrajinskej armáde sa darí narúšať zásobovanie ruských vojenských operácií na Ukrajine a postup ruských jednotiek naďalej viazne takmer na všetkých frontoch. Takto v pondelok opísal médiám vývoj vojny nemenovaný vysokopostavený činiteľ pri najnovšom brífingu amerického ministerstva obrany.

Tvrdil tiež, že nedeľňajší ruský útok na základňu v západoukrajinskom meste Javoriv neznemožnil Západu dodávať zbrane ukrajinskej armáde.

22.20 h

Obyvatelia Odesy vytvorili ľudskú reťaz, aby dostali ťažké vrecia s pieskom z pláže do nákladných áut, zatiaľ čo toto juhoukrajinské prístavné mesto úpenlivo buduje obranu proti postupujúcim ruským jednotkám.

Ľudia zo všetkých spoločenských vrstiev krátko po ruskej invázii na Ukrajinu začali plniť vrecia pieskom a prevážajú ich do mesta, kde slúžia na budovanie bariér a na ochranu pamiatok, napísala agentúra Reuters.

22.12 h

V Michalovciach začalo v pondelok večer fungovať multifunkčné veľkokapacitné centrum na pomoc utečencom. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké tak zostane len nevyhnutná infraštruktúra. Podobný model sa má využiť aj na hraničných priechodoch Veľké Slemence či Ubľa.

21.15 h

Mladá žena v pondelok protestovala proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. V televíznom štúdiu sa objavila počas hlavných správ s transparentom „žiadna vojna“ (no war), ako ukazuje video zverejnené na twitteri.

Žene zrejme hrozí tvrdý trest vzhľadom na novoprijatý zákon, ktorý až 15-ročným odňatím slobody postihuje ľudí, ktorí sa postavia proti oficiálnej línii Moskvy.

21.00 h

Samosprávy rozširujú pomoc pre ľudí, ktorí museli utiecť z Ukrajiny. Po vybavení ubytovania sa ich snažia začleniť do komunít. Ich návšteva je vítaná v materských centrách, na jazykových kurzoch či svätých omšiach.

Gréckokatolícky chrám v Trenčíne navštívili prvé rodiny z Ukrajiny. Hľadali duchovné povzbudenie.

20.40 h

Niektoré deti z Ukrajiny musia utiecť pred vojnou do bezpečia, aj bez svojich rodičov. Do Spišskej Novej Vsi sa tak dostali súrodenci, rýchlokorčuliari z Kyjeva. Teraz už na ľade spoločne trénujú s mladými športovcami zo Spiša.

20.31 h

Medzinárodný súdny dvor (MSD) uviedol, že rozhodnutie v prípade žaloby Ukrajiny na Rusko vydá v stredu 16. marca, informuje Reuters.

Na pojednávaní 7. marca, ktoré Rusko bojkotovalo, Ukrajina súd požiadala, aby nariadil Moskve zastaviť vojenské aktivity. Kyjev tvrdí, že invázia bola založená na nesprávnom výklade zmluvy OSN o genocíde.

20.29 h

Rusko chce obmedziť export jačmeňa, žita a pšenice, aby zabezpečilo dostatočné dodávky pre svojich občanov a chránilo ich pred prudkým zvýšením cien, uviedla ruská vicepremiérka Viktória Abramčenková.

Reštrikcie začnú platiť v utorok a platné budú do 30. júna. Dotknú sa tiež kukurice a obilnej zmesky. Moskva tiež zakáže vývoz cukru, ktorý bude trvať do konca augusta.

20.27 h

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau povedal, že invázia Ruska na Ukrajine je „strategickým a taktickým zlyhaním“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Počas brífingu pred Bezpečnostnou radou OSN Rau vyhlásil, že výsledkom toho je, že Moskva začala pri útokoch cieliť na civilistov, čo sa rovná „štátnemu terorizmu“.

20.24 h

Cez humanitárne koridory sa na Ukrajine od začiatku ruskej invázie podarilo evakuovať 150 000 ľudí, oznámil zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Ruské jednotky zároveň obvinil, že zablokovali humanitárny konvoj, ktorý vezie pomoc do obliehaného mesta Mariupol.

Z neho sa v pondelok vôbec prvýkrát dostala aspoň malá časť obyvateľov, strategicky dôležitý prístav podľa miestnych úradov opustilo zhruba 160 osobných automobilov.

20.20 h

Putin asi hodinu a pol hovoril s izraelským premiérom Naftalim Bennettom, ktorý je sprostredkovateľom medzi Moskvou a Kyjevom pri rokovaniach o vojne, ktorú začalo Rusko. Podľa Tel Avivu spolu hovorili o snahe uzavrieť prímerie a o izraelskej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

20.01 h

V okolí Kyjeva, kde sa v posledných dňoch ukrajinská armáda bráni útokom ruských jednotiek, utrpel zranenia novinár americkej televízie Fox News. Vo vysielaní to oznámil moderátor stanice John Roberts, ktorý neuviedol meno zraneného ani podrobnosti o jeho stave. Informácia prichádza deň po správe o zabití amerického novinára Brenta Renauda v meste Irpiň pri Kyjeve.

19.55 h

Rakety s plochou dráhou letu, ktoré v nedeľu zasiahli západoukrajinskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv, odpálili z lietadiel letiacich v ruskom vzdušnom priestore. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany s tým, že prípadné vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by útoku nezabránilo, píše AFP.

Zástupca Pentagónu pod podmienkou zachovania anonymity povedal, že z ruských bombardérov letiacich nad Ruskom bolo v noci na nedeľu odpálených „niekoľko tuctov“ riadených striel. Tieto rakety následne zasiahli vojenský komplex neďaleko Ľvova, pričom zabili 35 ľudí a 134 zranili.

19.53 h

Ruský plyn bude naďalej prúdiť cez Ukrajinu do Európy, kým bude plynovodná sieť v krajine funkčná, uviedol šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko, píše Reuters. „Aktuálne sme rozhodnutí, že kým to bude možné, budeme poskytovať tranzit,“ povedal.

Rusko je najväčším dodávateľom plynu do Európskej únie (EÚ) a ruský útok na Ukrajinu podnietil obavy z narušenia dodávok, čo spôsobilo, že ceny plynu prudko stúpli na rekordné úrovne. V roku 2021 sa cez Ukrajinu do Európy dopravilo okolo 41,4 miliardy kubických metrov (m3) plynu.

19.40 h

Britská vláda uviedla, že zvažuje ubytovať ukrajinských utečencov v nehnuteľnostiach, ktoré vlastnia sankciovaní ruskí oligarchovia. Vláda tak spravila v období, keď sa chystá predstaviť program na podporu ubytovania Ukrajincov utekajúcich pred vojnou v domovoch obyvateľov Británie, píše agentúra AFP.

Tamojší minister zdravotníctva Sajid Javid však upozornil, že honosné nehnuteľnosti oligarchov by nemali byť zvažované ako prvá možnosť pre ubytovanie utečencov. Javid varoval, že najskôr je potrebné odstrániť „právne prekážky“.

19.00 h

Prognóza rastu ekonomiky Európskej únie (EÚ) už nie je realistická vzhľadom na vojnu na Ukrajine a sankcie proti Rusku, uviedol eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni, informuje agentúra DPA.

Európska komisia (EK) ešte vo februári počítala, že hrubý domáci produkt (HDP) EÚ tento rok stúpne o 4 %. Vzhľadom na aktuálny vývoj je to nepravdepodobné, povedal Gentiloni na zasadnutí ministrov financií EÚ v Bruseli.

18.58 h

Ukrajina v pondelok požiadala, aby Rusko okamžite vylúčili z Rady Európy (RE), a uviedla, že po napadnutí susedného štátu nemá už právo zostať členom tejto organizácie na ochranu ľudských práv na európskom kontinente. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Výbor ministrov, rozhodovací orgán Rady Európy, deň po začiatku invázie pozastavil Rusku členstvo v organizácii. Vylúčenie by však bolo nevídaným krokom, píše AFP.

18.55 h

Deväť ľudí zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri pondelkovom útoku ruských jednotiek na televíznu vežu pri meste Rivne na západe Ukrajiny, uviedol to gubernátor Rivnenskej oblasti, ktorého citovali AFP a Reuters.

„Deväť mŕtvych, deväť zranených“, uviedol Vitalij Kovaľ na sociálnej sieti Telegram. Zároveň dodal, že záchranári sa stále snažia vyslobodiť ľudí, ktorí uviazli pod troskami. Podľa Kovaľa dopadli na budovu dve rakety, pričom na mieste sa nachádzajú aj žeriavy, pomocou ktorých záchranári dvíhajú časti zrútených stien.

18.33 h

Zástupcovia krajín Európskej únie v pondelok schválili štvrtý balík sankcií proti Rusku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred necelými tromi týždňami. ČTK to potvrdil diplomatický zdroj.

Európsky blok nanovo zakáže vývoz luxusného tovaru či komponentov pre energetiku, rovnako ako dovoz ruskej ocele. Na sankčný zoznam pribudne desiatka oligarchov vrátane majiteľa londýnskeho futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča.

18.32 h

Česká vláda uvažuje o tom, že by odstrihla od verejných financií niektoré rizikové ruské firmy. Zároveň by Praha mohla navrhnúť rozšírenie sankčného zoznamu Európskej únie, na ktorom figurujú po ruskej invázii na Ukrajinu stovky ruských činiteľov a desiatky subjektov.

Povedal to minister financií Zbyněk Stanjura, podľa ktorého ČR už zmrazila niektoré účty ľudí zo zoznamu EÚ.

18.30 h

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nevylúčil ďalšie nákupy zbraní z Ruska, napísali agentúry DPA a Reuters. Podľa neho je ešte „príliš skoro na to“, aby Ankara vedela posúdiť nákupy ruskej techniky v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu.

Povedal to po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorý pricestoval na svoju prvú návštevu Turecka od nástupu do funkcie.

18.18 h

Organizácia Spojených národov (OSN) vyčlení ďalších 40 miliónov dolárov na posilnenie humanitárnej pomoci Ukrajine, povedal v New Yorku generálny tajomník organizácie António Guterres.

Peniaze podľa neho pomôžu dostať kritické zásoby potravín, vody, liekov a iných životne dôležitých zásob do krajiny, ako aj poskytnúť hotovostnú pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

17.57 h

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (14. 3.) uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska „neostane bez odpovede“. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax.

17.45 h

Ministerstvo vnútra SR upozorňuje na podvody pri poskytovaní finančnej pomoci utečencom z Ukrajiny. Varuje pred podvodnými emailami i stránkami, pripomína možnosti overovať si informácie o zbierkach v registroch, informovala Marta Fabianová z tlačového odboru rezortu vnútra.

Rezort skonštatoval, že hoci vojna na Ukrajine priniesla obrovskú vlnu solidarity, otvorila aj priestor na zneužitie situácie podvodníkmi.

Upozorňuje na podvodné maily od neznámych odosielateľov, ktorí sa môžu tváriť, že organizujú finančnú zbierku. Rovnako na také, v ktorých podvodníci tvrdia, že vo vojne zahynul niekto, po kom by adresát mohol zdediť veľkú sumu peňazí. Pozor si podľa ministerstva treba dávať aj na stránky tváriace sa, že chcú pomôcť Ukrajine, no presmerujú občanov na inú stránku, kde od nich budú vyžadovať zadanie čísla kreditnej karty.

17.41 h

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová v pondelok uviedla, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR „povzbudzuje barbarov“, ktorí sa „smejú nad hrobmi padlých“ vojakov. Reagovala tak na vyhlásenie MZVEZ SR v súvislosti s pomaľovaním vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky.

17.20 h

Nemecká ropná lobby uviedla, že znížila dovoz z Ruska, informuje agentúra Reuters. Nemecké rafinérie začali redukovať import ruskej ropy a ropných produktov, uviedlo združenie Wirtschaftsverband Fuels und Energie (en2x). Podľa združenia to nijako neohrozí dodávky v Nemecku.

16.54 h

Slovensko v pondelok rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Stalo sa tak na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. Tieto osoby musia opustiť územie Slovenskej republiky do 72 hodín. RTVS o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí.

16.30 h

Dvanásť futbalistov od 12 do 14 rokov so súrodencami a štyrmi dospelými prišlo po náročnej ceste z Kyjeva do Bánoviec nad Bebravou. Ujal sa ich tunajší futbalový klub. Väčšina detí pricestovala bez rodičov. Tí zostali brániť Kyjev, tak ako aj tréner Yurij.

„Je to náročné. Stále myslím na rodičov, ako sa oni vlastne majú, či sú živí a zdraví,“ povedal jeden z mladých futbalistov.

16.18 h

Rozsiahle vojenské cvičenia s účasťou 30 000 vojakov NATO a partnerských krajín sa začali v pondelok v Nórsku. Cvičenia s názvom Cold Response (Studená odpoveď) 2022 boli plánované už dávno pred tým, ako Rusko začalo (24. 2.) vojenskú inváziu na Ukrajinu, píše agentúra AFP. Cvičenia potrvajú do 1. apríla.

Nórsky generál Yngve Odlo, ktorý je zodpovedný za tieto cvičenia, povedal, že manévre majú obranný charakter. „Nie je to vojenská operácia s útočným zámerom,“ uviedol.

16.05 h

Pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny poskytujú na ukrajinsko-slovenskej hranici už viac ako dva týždne aj horskí záchranári, informuje na svojom webe Horská záchranná služba (HZS). Vo svojej činnosti v prospech ľudí utekajúcich pred vojnou do bezpečia sú odhodlaní pokračovať i naďalej.

„Zo štátnej hranice transportujú do obce Ubľa vojnových utečencov, medzi ktorými sú najmä ženy a malé deti, v obci Ubľa tiež pomáhali v zriadenom centre pomoci,“ priblížila HZS.

16.00 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (16. 3.) na diaľku prednesie prejav pri zasadnutí amerického Kongresu, na ktoré sú pozvaní všetci členovia Snemovne reprezentantov i Senátu. Oznámili to v pondelok lídri oboch zákonodarných komôr Nancy Pelosiová a Chuck Schumer. Prejav je naplánovaný na 09.00 h washingtonského času (14.00 h SEČ).

15.54 h

Zmrazené a skonfiškované majetky Rusov by sa mali použiť na vytvorenie fondu na obnovu Ukrajiny, vyhlásil v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informuje agentúra PAP.

Morawiecki pre PAP povedal, že ruské majetky boli vybudované na krvi nevinných obetí a mali by poslúžiť na obnovu suverénnej Ukrajiny.

15.46 h

Ruská delegácia prerušuje prácu v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE) a nebude sa zúčastňovať na jeho zasadnutiach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Tá sa odvoláva sa na ruskú agentúru RIA Novosti, podľa ktorej o tom v pondelok informoval senátor Alexandr Baškin z ruskej delegácie.

Podľa Baškina sa delegácia takto rozhodla pre „protiruskú orientáciu“ práce PZ RE. Pripomenul, že Moskva teraz zvažuje otázku ukončenia účasti v Rade Európy.

15.45 h

Predsedníčka Eurokomisie Ursula von der Leyenová oznámila, že informovala ukrajinského prezidenta o štvrtom balíku sankcií proti Rusku. „Putinova vojna je každým dňom brutálnejšia,“ uviedla na sociálnej sieti.

15.28 h

Taliansko zvýši dovoz plynu z iných krajín, aby v priebehu dvoch mesiacov nahradilo približne polovicu plynu z Ruska, povedal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Informuje o tom agentúra APA.

„Taliansko má vo svete mnoho partnerov,“ uviedol Di Maio a zdôraznil, že sa má zvýšiť dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) a import cez existujúce plynovody z Alžírska a Líbye.

15.27 h

Viac ako 160 súkromným autám sa podarilo opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupol smerom do Rusmi okupovaného mesta Berďansk, uviedla tamojšia mestská rada, ktorú v pondelok citovala agentúra AFP. Koľko ľudí sa vo vozidlách nachádzalo nie je známe.

15.25 h

Poradca ukrajinského prezidenta Michaylo Podoľak na sociálnej sieti uviedol, že mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sú pozastavené do utorka (15. 3.). Technickú pauzu majú delegáti využiť na konzultácie o predstavených návrhoch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhovory už skôr označil za „komplikované“.

15.17 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo najmenej 636 civilistov, z toho 46 detí. Oznámil to v pondelok Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorý zverejňuje informácie o úmrtiach, ktoré sám overil.

Podľa ženevského úradu bude skutočný počet mŕtvych civilistov oveľa vyšší, pretože príjem informácií sa mešká a mnoho ohlásených prípadov ešte nepotvrdili. Ide najmä o obete z oblastí s intenzívnymi bojmi, ako je východoukrajinský Charkov alebo mesto Mariupol na juhu krajiny.

15.10 h

Bez adekvátnej náhrady nie je možné zbavovať sa vlastnej strategickej obrannej spôsobilosti, ktorú zabezpečuje systém S-300. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková pre TASR v reakcii na stranu Smer-SD, ktorá varovala vládu pred úvahami o odovzdaní systému protivzdušnej obrany Ukrajine.

15.05 h

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v pondelok oznámila, že bude aj naďalej dodávať lieky do Ruska. Celý zisk svojej ruskej pobočky však venuje na priamu podporu Ukrajiny, píše Reuters.

Spoločnosť tiež uviedla, že v Rusku nezačne žiadne nové klinické skúšky a do tých prebiehajúcich prestane prijímať nových pacientov. Podľa Pfizeru by prerušenie dodávok liekov do Ruska bolo „priamym porušením základného princípu spoločnosti – pacient vždy na prvom mieste“.

14.17 h

Japonský výrobca pneumatík Bridgestone oznámil, že dočasne zatvára svoj závod v Rusku a preruší export na ruský trh. Gumárenský gigant uviedol, že závod v meste Ulianovsk v strednom Rusku zastaví činnosť v piatok.

Spoločnosť sa vyjadrila, že je „veľmi smutná a znepokojená situáciou na Ukrajine a dúfa v čo najskoršie obnovenie mieru a bezpečnosti“. Firma daruje približne 500 miliónov jenov napríklad Červenému krížu a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

14.15 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba opätovne vyzval zahraničné spoločnosti, aby ukončili pôsobenie v Rusku. Ako referuje spravodajský web CNN, zároveň požiadal vlády jednotlivých štátov, aby prestali nakupovať ruské uhlie a plyn, a poznamenal, že tieto komodity sú „nasiaknuté ukrajinskou krvou“.

14.02 h

Rusko popiera, že by požiadalo Čínu o pomoc so zbraňami, píše britský denník The Guardian. „Rusko má vlastný nezávislý potenciál na pokračovanie operácie. Ako sme už povedali, prebieha podľa plánu a bude ukončená včas a v plnom rozsahu,“ povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

13.53 h

Americký miliardár Elon Musk v pondelok na twitteri vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na súboj jeden na jedného. Bojovať majú o Ukrajinu. V komentároch podnikateľa podporil okrem iného kyjevský starosta a bývalý šampión boxu Vitalij Kličko.

„Týmto vyzývam Vladimira Putina na duel. Stávkou je Ukrajina,“ napísal zmesou angličtiny, ukrajinčiny a ruštiny Musk, ktorý potom v komentároch ubezpečoval, že svoju výzvu myslí vážne. „Bola by to pocta,“ odpovedal na otázku, či by ho súhlasná odpoveď zo strany ruského štátnika prekvapila.

13.45 h

Košický samosprávny kraj spustil rezervačný systém na ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny v krajských zariadeniach núdzového bývania.

Ubytovanie im cezeň dokážu rezervovať krajskí dobrovoľníci už na hranici s Ukrajinou či na staniciach v Michalovciach a Košiciach. Kraj spustil aj informačnú webstránku k pomoci Ukrajine www.ukrajinaksk.sk.

13.20 h

Hovorca Kremľa v pondelok obvinil predstaviteľov Spojených štátov a Európskej únie, že svojimi provokatívnymi stanoviskami podnecujú Rusko, aby vzalo útokom veľké mestá na Ukrajine.

Činia tak podľa hovorcu preto, aby potom na Rusko zvalovali vinu za smrť mierumilovných civilistov, napísala agentúra TASS.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov súčasne nevylúčil úplné ovládnutie ukrajinských veľkomiest. Ukrajinské úrady obviňujú útočiace ruské sily zo zabitia tisícok civilistov vrátane desiatok detí, zatiaľ čo Rusko popiera, že by útočilo na civilistov a civilné ciele.

13.14 h

Rusko podporuje myšlienku presunu newyorského sídla OSN z USA do inej, neutrálnejšej krajiny. Presun by bol navyše finančne nákladný aj vzhľadom na to, že bola v roku 2014 v sídle dokončená významná rekonštrukcia

13.05 h

Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že Európska únia pomohla s koordináciou prvej operácie MEDEVAC, keď zaistila presun chronicky chorých detských pacientov pôvodom z Ukrajiny z Poľska do Talianska. Informuje spravodajca TASR.

12.50 h

Squatterom sa v Londýne podarilo preniknúť do rezidencie na námestí Belgrave, ktorú vlastní ruský oligarcha Oleg Deripaska. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News.

Na fotografii zverejnenej na sociálnej sieti twitter vidno ukrajinskú vlajku visiacu z okna budovy a transparent s nápisom „Táto nehnuteľnosť bola oslobodená“ nad vchodom. Neďaleko bola zaparkovaná policajná dodávka.

„Ruskí oligarchovia, vy okupujete Ukrajinu, my okupujeme vás,“ píše sa vo vyhlásení squatterov z Londýna. „Toto bohaté sídlo bude slúžiť ako centrum pre pomoc utečencom, Ukrajincom a ľuďom všetkých národov a etník.“ V deklarácii sa skupina hlási k anarchizmu, odsudzuje Putina a jeho politiku.

12.47 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že vojenský konflikt na Ukrajine môže zhoršiť priebeh pandémie koronavírusu. „Táto situácia umožní vírusu ďalej sa šíriť,“ upozornila technická riaditeľka WHO pre ochorenie COVID-19 Maria Van Kerkhoveová.

12.31 h

Portál s pracovnými ponukami Kariéra.sk umožní zamestnávateľom zverejniť pracovné ponuky v ukrajinskom jazyku. Inzeráty tiež môžu firmy označovať ako „vhodné pre Ukrajincov“. Informovala o tom spoločnosť v pondelok. Na pracovné ponuky pre utečencov z Ukrajiny vytvorili podstránku portálu.

„Ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, sa chcú postarať o svoje rodiny, preto sme im chceli uľahčiť vstup na pracovný trh,“ argumentoval generálny riaditeľ spoločnosti Peter Libuša s tým, že verí, že sa týmto krokom podarí splniť poslanie portálu – ľudia si nájdu prácu a firmy tých správnych ľudí.

12.29 h

Mesto Žilina vyhlasuje materiálnu zbierku pre obyvateľov Ukrajiny a ukrajinskú domobranu. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa uskutoční od utorka do štvrtka (15. – 17. 3.) v čase od 16.00 do 19.00 h na Mestskom úrade v Žiline.

12.28 h

Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v pondelok vyhlásili, že pri útoku ukrajinských síl na mesto Doneck zahynulo najmenej 16 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Predstavitelia separatistov uviedli, že do centra Donecka dopadli časti zostrelenej ukrajinskej rakety typu Točka. „Zaznamenaných bolo 16 obetí na životoch,“ uviedol tamojší rezort zdravotníctva. Dodal, že ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia.

12.27 h

Utečenci z Ukrajiny budú môcť v Nitre využívať mestskú hromadnú dopravu (MHD) zdarma. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo na svojom marcovom rokovaní.

Ako uviedol Ivan Janček z mestského úradu, nárok na bezplatnú MHD budú mať občania Ukrajiny, ktorí na Slovensko prišli z dôvodu vojnového konfliktu. „Pri prepravnej kontrole sa budú preukazovať svojím platným pasom alebo občianskym preukazom a dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky,“ informoval mestský úrad.

12.25 h

Ruské jednotky znovu poškodili elektrické vedenie zásobujúce odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle, ktoré v nedeľu opravili pracovníci ukrajinského energetického podniku Ukrenerho.

Poškodené vedenie sa aj teraz pokúsi dať do poriadku opravárenská čata Ukrenerho, ktorá „ide na okupované územie v okolí černobyľskej elektrárne hľadať a opraviť nové poškodenie“, oznámila dnes agentúra Unian.

12.22 h

Ruská vojenská operácia na Ukrajine nepostupuje tak rýchlo, ako si Kremeľ predstavoval, povedal šéf ruskej Národnej gardy Viktor Zolotov. Takéto výroky z úst jedného z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina predstavujú doteraz najsilnejšie verejné priznanie, že akcie Moskvy v susednej krajine nepostupujú podľa plánu, napísala agentúra Reuters.

11.57 h

Dve obete na životoch a sedem zranených si vyžiadal pondelkový útok na podnik vyrábajúci lietadlá Antonov v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Zasiahnutá bola aj neďaleká obytná budova. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie magistrátu ukrajinskej metropoly na sociálnej sieti telegram.

Po útoku na továreň vypukol podľa kyjevskej mestskej správy obrovský požiar. Internetový portál strana.news zverejnil fotografie a videá s mohutným kúdolom dymu stúpajúcim z fabriky. Na mieste sa nachádzajú záchranárske zložky.

11.40 h

Ukrajina v pondelok plánuje evakuáciu civilistov z obliehaných či ostreľovaných miest desiatimi humanitárnymi koridormi, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Záchrana obyvateľstva sa týka aj miest okolo Kyjeva, kde podľa tamojšej správy evakuácia úspešne pokračuje už piaty deň.

11.34 h

Z Ukrajiny do Poľska od začiatku ruskej invázie utieklo 1,758 milióna ľudí. Len v nedeľu (13. 3.) bolo utečencov 82 100, uviedol úrad predsedu poľskej vlády s odvolaním sa na pohraničnú stráž. Súčasne ubezpečil, že Poľsko pomôže všetkým, ktorí pomoc potrebujú.

11.32 h

Ruskí študenti v Nemecku píšu otvorené listy, v ktorých sa dištancujú od ruskej invázie na Ukrajinu. Zo strachu pred odvetou režimu ruského prezidenta Vladimira Putina zostávajú mená signatárov verejnosti skryté, prístup k nim majú len organizátori alebo univerzity.

11.12 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval západné krajiny, aby dodali Ukrajine zbrane a uvalili na Rusko ďalšie sankcie.

11.06 h

Švajčiarska zaisťovňa Swiss Re oznámila, že nezačne žiadne nové obchody s ruskými a bieloruskými klientmi. A neobnoví už exitujúce obchody s ruskými klientmi. Najväčšia zaisťovňa na svete v stručnom vyhlásení uviedla, že prehodnocuje svoje súčasné obchodné vzťahy v Rusku a Bielorusku.

11.03 h

Británia venuje Ukrajine vyše 500 prenosných generátorov elektrickej energie, ktoré pomôžu zabezpečiť fungovanie základných služieb aj počas častých výpadkov elektriny. Na sociálnej sieti to oznámil britský minister obchodu Kyseline Kwarteng. Generátory pokryjú energetické potreby zodpovedajúce 20 000 domov.

10.38 h

Ruské sily od začiatku invázie na Ukrajinu stratili viac 12 000 vojakov, informoval v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. Nie je jasné, či Kyjev do strát započítava aj zajatcov a zranených, ktorí nie sú schopní boja.

Ruskí vojaci podľa ruského ministerstva obrany vyradili od 24. februára 3 920 ukrajinských vojenských objektov.

10.37 h

Najmenej 2 500 obyvateľov prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny bolo zabitých od začiatku ruskej invázie 24. februára. Počet obetí v pondelok ráno potvrdil Olexij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého citovala spravodajská stanica Sky News aj agentúra Reuters.

10.36 h

Ukrajina potvrdila, že počas pondelka sa pokúsi evakuovať civilistov cez desať humanitárnych koridorov. Ako priblížila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, evakuačné trasy budú prechádzať z miest v okolí metropoly Kyjev, ako aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom stanica Sky News.

10.25 h

Ruská pravoslávna cirkev v Amsterdame v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu prerušila styky s moskovským patriarchátom. Moskovský patriarcha Kirill, najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi a spojenec prezidenta Vladimira Putina, odmietol odsúdiť útok na Ukrajinu. 

Podľa denníka The Guardian je holandská cirkevná komunita prvou v západných krajinách, ktorá sa takto razantne dištancovala od vedenia cirkvi.

10.07 h

Začalo ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov, oznámila v pondelok ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na Mychajla Podoľaka z prezidentskej kancelárie, ktorý je jedným z ukrajinských vyjednávačov.

Podoľak na sociálnych sieťach zdôraznil, že ukrajinská pozícia v rokovaní sa po bezmála troch týždňoch bojov nemení. Ukrajinská delegácia bude podľa neho žiadať prímerie, okamžité stiahnutie ruských vojsk a bezpečnostné záruky.

9.47 h

Čína označila správy, že Moskva žiada Peking o vojenské vybavenie, za „dezinformáciu pochádzajúcu z USA“. Povedal to hovorca čínskej diplomacie. Prioritou Číny je zabrániť tomu, aby sa situácia na Ukrajine vymkla kontrole, uviedlo čínske veľvyslanectvo v Spojených štátoch. 

9.34 h

Tehotná žena, ktorú zachytili fotografie pri minulotýždňovej evakuácii zo zbombardovanej pôrodnice v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, zomrela spolu so svojim novorodeným dieťaťom. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Ženu po ruskom útoku na pôrodnicu urýchlene previezli na nosidlách do inej nemocnice, kde sa ju lekári pokúšali zachrániť. Keď si uvedomila, že o svoje dieťa prichádza, kričala na zdravotníkov: „Teraz ma zabite!“ Miestny chirurg Timur Marin uviedol, že žena utrpela vážne zranenia panvy a bedrového kĺbu.

9.30 h

Najmenej dve obete na životoch a 12 zranených si v pondelok ráno vyžiadal nálet na štvrť na severnom okraji ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP.

Záchranná služba na sociálnej sieti facebook informovala, že jedna z vypálených striel zasiahla deväťposchodový bytový dom.

9.25 h

Aplikácia a sociálna sieť instagram už pre svojich používateľov v Rusku nie je prístupná. Vo svojej správe to v pondelok potvrdila agentúra AFP.

Sociálna sieť Instagram sa súčasne objavila aj na oficiálnom zozname webov s „obmedzeným prístupom“, ktorý vydáva a aktualizuje ruský regulátor médií, Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií  (Roskomnadzor).

9.14 h

Je možné, že Rusko nebude schopné v dôsledku sankcií za vojnu na Ukrajine splácať svoje dlhy, svetovú finančnú krízu by to však vyvolať nemalo. Uviedla to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Informovala o tom agentúra Reuters.

8.59 h

Za posledných 24 hodín do pondelka do 6.00 h vybavili na slovenských hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 8 882 osôb, z toho od nedeľného (13. 3.) večera do pondelkového rána 2 414 osôb.

8.54 h

Ukrajinská generálna prokuratúra začala viesť vyšetrovanie Halyny Danylčenkovej, ktorá bola po obsadení ukrajinského mesta Melitopol ruskými jednotkami dosadená do funkcie jeho primátorky. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo skupina poslancov mestského zastupiteľstva v Melitopole v nedeľu (13. 3.) písomne požiadala generálnu prokuratúru o začatie trestného stíhania proti Danylčenkovej „pre trestný čin vlastizrady za pokus o vytvorenie okupačnej vlády v Melitopole.“

8.48 h

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok oznámil, že je po boku ruských síl, ktoré vedú ofenzívu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Kadyrov, ktorého medzinárodné mimovládne organizácie obviňujú z vážneho porušovania ľudských práv v kaukazskej republike, zverejnil na sieti Telegram video, ako – oblečený v uniforme – spolu s vojakmi študuje mapu rozloženú na stole.

8.46 h

Naprieč celou Ukrajinou sa v pondelok ráno rozozvučali letecké sirény. Ako referuje spravodajský web BBC, bolo ich počuť v Charkove, Odese, Ľvove či Zakarpatskej oblasti, ktorá susedí s východným Slovenskom.

8.36 h

Veľvyslanectvo USA v Kyjeve opäť vyzvalo všetkých amerických občanov, aby urýchlene opustili územie Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii.

Veľvyslanectvo vyhlásilo, že pre pretrvávajúce ruské útoky je bezpečnostná situácia na Ukrajine „dramatická a nepredvídateľná“, informovala v pondelok BBC.  

8.06 h

Ruské sily v noci na pondelok ostreľovali Kyjev a jeho okolie, pri útokoch podľa ukrajinských médií zahynuli najmenej dvaja ľudia.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v pondelok ráno oznámil, že ruskí vojaci za posledných 24 hodín nedosiahli významnejšie úspechy, hoci rozšírili útoky aj na západ Ukrajiny, napísala agentúra AP.

8.03 h

Mimovládna organizácia Akadémia urgentnej medicíny je pripravená v najbližších dňoch vyslať na Ukrajinu mobilný zdravotnícky tím. V kontakte je s ukrajinskými rezortmi obrany aj zdravotníctva. Potrebuje zdravotnícky materiál aj vozidlá.

7.39 h

Exodus utečencov z Ukrajiny vyvrcholil najväčšou utečeneckou krízou v Európe v tomto storočí. Podľa OSN pred vojnou na Ukrajine utieklo takmer 2,7 milióna ľudí, väčšina z nich utiekla do Poľska. Informoval spravodajský portál theguardian.com.

Utečenci z Ukrajiny čakajú na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké.
Utečenci z Ukrajiny čakajú na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké.Foto: ČTK
Foto: ČTK

7.33 h

Nové kolo rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou vedených prostredníctvom videohovoru sa uskutoční v pondelok dopoludnia a začne sa o 09.30 h SEČ. Informoval o tom poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

7.08 h

Viac ako 800 ľudí zadržala v nedeľu (13. 3.) ruská polícia počas protestov proti vojne na Ukrajine, vyplýva z údajov aktivistov, o ktorých informovali agentúry AFP a DPA.

7.01 h

Ľudia z Ukrajiny, ktorí si priniesli v hotovosti usporené hrivny, majú problém. Banky túto menu nevymieňajú za eurá. Mnohí tak zostali bez peňazí. Ministerstvo financií aj Národná banka Slovenska hľadajú spôsob, ako im pomôcť.

6.50 h

Podľa britského ministerstva obrany ruské námorníctvo vytvorilo vzdialenú blokádu ukrajinského pobrežia Čierneho mora, a odrezalo tak Ukrajinu od medzinárodného obchodu po mori.

6.37 h

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba skritizoval Nemecko za jeho dlhoročnú spoluprácu s Ruskom. Podľa neho prispela k upevňovaniu moci Ruska, ktoré 24. februára uskutočnilo inváziu na Ukrajinu.

„Mrzí ma, že to musím povedať: Naozaj ste prispeli k posilňovaniu aktuálnej moci Ruska,“ povedal Kuleba v nedeľu večer televízii ARD. „A dúfame, že podľa toho tiež urobíte dosť pre zastavenie ruskej vojnovej mašinérie,“ vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie.

6.30 h

Prioritou Číny je zabrániť tomu, aby sa situácia na Ukrajine vymkla spod kontroly, uviedlo v nedeľu čínske veľvyslanectvo v Spojených štátoch. Urobilo tak v reakcii na správy v niektorých médiách, podľa ktorých Moskva požiadala Peking o vojenské vybavenie po tom, ako podnikla inváziu do susednej krajiny.

„O tom som nikdy nepočul,“ reagoval na tieto informácie podľa agentúry Reuters hovorca ambasády. 

6.15 h

Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy, uviedol v noci na pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. S týmto cieľom sa ruské jednotky snažia udržať na pozíciách, ktoré obsadili, zabezpečiť si zásoby a preskupiť sa, informovala na základe jeho vyhlásenia agentúra DPA.

„Nepriateľ formuje a presúva strategické rezervy k našim hraniciam,“ napísal ukrajinský generálny štáb v každodennej správe s tým, že nové útoky sa očakávajú na mesto Charkov na východe, Sumy na severovýchode a na kyjevské predmestie Brovary.

6.06 h

Pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne sú natoľko vyčerpaní, že prestali vykonávať opravy a údržbu zariadenia súvisiaceho s bezpečnosťou, oznámila v nedeľu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). O jej vyjadrení informovali televízie CNN a BBC.

Celkovo 211 technikov a pracovníkov bezpečnostnej služby je v službe takmer tri týždne, pretože od vstupu ruských síl do elektrárne počas prvého dňa invázie na Ukrajinu (24. februára) sa v závode nevystriedali pracovné zmeny, uviedla MAAE s odvolaním sa na ukrajinský regulačný úrad.

5.59 h

Americký prezident Joe Biden hovoril v nedeľu (13. 3.) večer s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o ruskej invázii na Ukrajine. Obaja lídri podľa Bieleho domu zhodnotili najnovšie diplomatické úsilie o zastavenie konfliktu, informovala televízia CNN.

Biden a Macron podľa oznámenia v telefonáte tiež „zdôraznili svoje odhodlanie brať Rusko na zodpovednosť za jeho konanie a podporovať vládu a obyvateľov Ukrajiny“.

5.54 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zaviedla nad jeho krajinou bezletovú zónu. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že Rusko zatočí aj na členské štáty NATO. Informuje o tom agentúra AFP.

„Ak neuzavriete našu oblohu, je len otázkou času, kým ruské rakety dopadnú na vaše územie, na územie NATO,“ vyhlásil Zelenskyj vo videu zverejnenom krátko po polnoci z nedele na pondelok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet