Na hlavný obsah

Kapacita ubytovne pre Ukrajincov v Gabčíkove je na maxime

Zostali tri posledné izby.

Účelové zariadenie v Gabčíkove, kde sú ubytované stovky ľudí z Ukrajiny, je už takmer plné. Denne tam privážajú desiatky rodín z východných hraníc. Ubytovňa sa stala ich dočasným domovom. Zároveň si tam môžu vybaviť potrebné dokumenty a nájsť si prácu.

Najmladší obyvateľ zariadenia má necelý mesiac, najstarší 90 rokov. Sedemsto postelí je už takmer plných. Zostali tri posledné izby.

„K dnešnému dňu evidujeme 692 osôb, z toho 284 detí do 18 rokov,“ povedala riaditeľka Účelového zariadenia STU v Gabčíkove Klára Ševčíková.

„Povedala by som, že tu máme všetko čo potrebujeme, dajú nám aj jedlo. Je tu naozaj dobre,“ uviedla utečenka z Ukrajiny Alena.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Denne sem prichádzajú desiatky dobrovoľníkov, ktorí privážajú oblečenie aj tony inej humanitárnej pomoci. V spolupráci s migračným úradom tu vytvorili aj informačnú miestnosť, kde dostanú všetky potrebné informácie aj tlmočené do Ukrajinského jazyka.

„Najprv sme ich registrovali na cudzineckú políciu, vypĺňame tlačivá, potom pomáhame na úrade práce. Musím im všetko vysvetliť – zubárov, doktorov,“ vysvetlila dobrovoľníčka Galina Sadloňová.

„Snažia si zabezpečiť prácu, aby neboli závislí na nás a chcú sa zaradiť do normálneho bežného života,“ povedala pracovníčka Migračného úradu MV SR Annamária Naddourová.

„Našli mi prácu. Budem kosiť trávu,“ dodal utečenec z Ukrajiny Nikolaj.

Na cestu do práce dostanú zadarmo SIM kartu s kreditom aj odvoz autobusom. Potrebujú vyriešiť ešte vzdelávanie.

Pre vyše 160 detí z ubytovne ale nemajú v okolitých školách miesto. Už onedlho by preto provizórne triedy mali otvoriť priamo v zariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko