Na hlavný obsah

Korčok: To, že premiér do Kyjeva neodcestoval, nevidím ako problém

Heger sa tak nepridal k premiérom Česka, Poľska a Slovinska.

Korčok: To, že premiér do Kyjeva neodcestoval, nevidím ako problém
Na snímke šéf rezortu diplomacie SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) vníma návštevu premiérov Česka, Slovinska a Poľska v Kyjeve ako silné a odvážne gesto. Uviedol to v stredu (16. 3.) pred rokovaním vlády.

To, že slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) do Kyjeva neodcestoval, nevidí ako problém. Heger sa tak rozhodol po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu cestu vyslovene neodporúčali. Uviedla to hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

„Sme súčasťou absolútne jasného postoja, nehľadajme politiku tam, kde nie je. Ak predseda vlády dostane informácie od bezpečnostných zložiek, tak som si nie celkom istý, či ich má ignorovať,“ vyhlásil Korčok.

Premiér: Nebola to otázka strachu

Premiér Heger vyjadril ľútosť nad tým, ak jeho rozhodnutie ľudia vnímajú ako sklamanie. „Bezpečnostné zložky mi jasne odporučili, aby som necestoval, rozhodoval som sa na základe informácií, ktoré mi boli poskytnuté,“ uviedol.

„Nebola to otázka strachu,“ dodal. Ak by znova dostal pozvánku, tak by svoje rozhodnutie „zrejme prehodnotil.“

Zdôraznil, že Slovensko má k prebiehajúcemu konfliktu jasný postoj a Ukrajinu podporuje.

Návšteva mala ukázať podporu Ukrajine

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok (15. 3.) večer vlakom. Návšteva mala ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ.

„Vieme, že bojujete aj za naše životy a našu slobodu. Nie ste sami, naša krajina vám stojí po boku. Európa vám stojí po boku,“ vyhlásil počas návštevy český premiér Petr Fiala. 

Premiéri sa už vrátili

„Vaša návšteva Kyjeva v tomto ťažkom období je pre Ukrajinu silným znakom podpory. Veľmi si to vážime,“ napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram.

Za Poľsko sa na rokovaní zúčastnil aj vicepremiér Jaroslav Kaczyňski, ktorý cestoval vlakom spolu s premiérmi troch krajín.

Hovorca poľskej vlády na sociálnej sieti v stredu (16. 3.) napísal, že sa všetci traja premiéri bezpečne vrátili z Kyjeva a sú v Poľsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko