Na hlavný obsah

Premiéri Česka, Slovinska a Poľska prišli rokovať do Kyjeva

Šmyhal ocenil ich odvahu.

Premiéri Česka, Slovinska a Poľska prišli rokovať do Kyjeva
Ukrajinskí vojaci sedia na vrchu obrneného vozidla pri prechádzaní prázdnou ulicou počas poplachu leteckého útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska rokujú v Kyjeve s ukrajinskými predstaviteľmi. Do ukrajinskej metropoly Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša dorazili vlakom.

Ich ukrajinský náprotivok Denys Šmyhal ocenil ich odvahu. Zástupcovia stredoeurópskych krajín sa do Kyjeva vydali preto, aby vyjadrili podporu Ukrajine čeliacej ruskej invázii.

„Tu, vo vojnou rozdrvenom Kyjeve, sa píšu dejiny. Tu sloboda zvádza súboj so svetom tyranie. Tu sa hrá o budúcnosť nás všetkých. Európska únia podporuje Ukrajinu, ktorá sa môže spoľahnúť na pomoc svojich priateľov – toto posolstvo sme so sebou dnes priviezli do Kyjeva,“ napísal po príchode do Kyjeva Morawiecki na sociálnej sieti.

„Do Kyjeva v utorok v mene Rady EÚ prišiel Morawiecki, Janša a Fiala. Odvaha skutočných priateľov! Rokujeme o podpore Ukrajiny a posilnení sankcií proti ruskej agresii,“ napísal na twitteri ukrajinský premiér Šmyhal.

Trojicu šéfov vlád do Kyjeva sprevádza aj poľský vicepremiér a de facto najvplyvnejší politik v Poľsku Jaroslaw Kaczyński.

Stretnú sa aj so Zelenským

Premiéri majú v Kyjeve na programe tiež rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ide o prvú návštevu takto vysokopostavených zahraničných činiteľov na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Morawiecki na sociálnej sieti napísal, že terajšia vojna „je výsledkom činov krutého tyrana, ktorý útočí na bezbranných civilistov, bombarduje mestá a nemocnice. Musíme čo najrýchlejšie zastaviť tragédiu, ktorá sa odohráva na východe.“ „Preto sme s premiérmi Fialou a Janšou v Kyjeve,“ doplnil.

Fiala už skôr počas utorka uviedol, že cesta do Kyjeva je zorganizovaná po konzultáciách s prezidentom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Podľa neho je o nej informované medzinárodné spoločenstvo vrátane OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet