Na hlavný obsah

Medzinárodný súdny dvor nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine

Neočakáva sa, že Moskva požiadavke vyhovie. 

Medzinárodný súdny dvor nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine
Ľudia protestujú pred budovou Medzinárodného súdneho dvora v holandskom meste Haag. Foto: TASR/AP

Medzinárodný súdny dvor (MSD) nariadil v stredu (16. 3.) Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa agentúry AFP MSD uviedol, že je „hlboko znepokojený“ použitím sily zo strany Moskvy. Neočakáva sa však, že Moskva tejto požiadavke vyhovie. 

„Ruská federácia musí okamžite zastaviť vojenské operácie, ktoré začala 24. februára na území Ukrajiny“ až do konečného rozhodnutia v prípade, oznámila sudkyňa Joan Donoghueová.

Podľa denníka The Guardian súd rozhodol 13 hlasmi. Proti boli dvaja sudcovia – ruský a čínsky.

Zelenskyj rozsudok označil za víťazstvo

Podľa rozsudku vo veci, ktorú pred najvyššiu súdnu inštanciu OSN predniesla Ukrajina, má Moskva tiež zabezpečiť, aby vo vojenských akciách nepokračovali ani iné vojenské či ozbrojené jednotky, ktoré konajú na jej príkaz.

Rusku aj Ukrajine súd tiež nariadil, aby sa vyvarovali akýchkoľvek krokov, ktoré by ich spor ďalej vyostrili.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozsudok privítal a označil za „úplné víťazstvo“.

Rusko si neprišlo vypočuť verdikt

Ukrajina pred dvoma týždňami požiadala Medzinárodný súdny dvor, aby zasiahol. Ukrajina tvrdila, že Rusko porušilo Dohovor o genocíde z roku 1948 falošným obvinením Ukrajiny zo spáchania genocídy. To použilo ako zámienku na pokračujúcu inváziu.

Rusko sa nezúčastnilo na úvodnom vypočutí a jeho právnici neprišli ani v stredu, aby si vypočuli verdikt. Namiesto toho poslali súdu list, v ktorom tvrdili, že MSD nemá právomoc nad prípadom.

Je nepravdepodobné, že by rozhodnutie MSD ovplyvnilo rozhodnutia ruského prezidenta Vladimira Putina, ale poskytuje vyvrátenie jeho zámienky na začatie vojny, dodal The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet