Na hlavný obsah

Medzinárodný trestný súd vyšetruje priamo na Ukrajine podozrenia zo spáchania viacerých zločinov

Súd vyhovel žiadosti 39 štátov.

Medzinárodný trestný súd už vyšetruje priamo na Ukrajine podozrenia zo spáchania viacerých zločinov. Nejde len o súčasný konflikt, ale aj o nepokojný vývoj v krajine od roku 2013.

O niekoľko dní sa začne Medzinárodný súdny dvor zaoberať požiadavkou Kyjeva, aby rozhodol o okamžitom zastavení bojových akcií.

Oficiálne začatie vyšetrovanie údajných zločinov na Ukrajine. To je najnovší výstup Medzinárodného trestného súdu v Haagu, ktorý zverejnil jeho hlavný prokurátor. Vyhovel tak žiadosti 39 štátov vrátane Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pripomíname všetkým stranám konfliktu, boj musia viesť v súlade s medzinárodnými dohovormi. Pôjdeme do hĺbky, ale bez predsudkov. Potrebujeme sa dozvedieť pravdu,“ uviedol hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan.

„Hlavný prokurátor začne zaobstarávať dôkazy resp. vyjadrenia, či už štátov, prípadne OSN, prípadne osloví medzinárodné alebo mimovládne organizácie, rovnako má kompetencie vypočúvať obete, teda príbuzných obetí alebo svedkov, ktorí môžu podať svedectvo na sídle súdu,“ povedal odborník na medzinárodné právo Ondrej Laciak.

Do riešenia konfliktu na Ukrajine sa na budúci týždeň zapojí aj Medzinárodný súdny dvor Haagu. Bude sa zaoberať žiadosťou Kyjeva, aby nariadil Rusku okamžite zastaviť vojenské operácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet