Na hlavný obsah

Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska budú pokračovať aj v stredu

Oznámil to Mychajlo Podoľak.

Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska budú pokračovať aj v stredu
Ukrajinskí vojaci pomáhajú staršej žene v meste Irpiň. Foto: TASR/AP

Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré sa uplynulé dva dni odohrávali virtuálne, budú pokračovať aj v stredu (16. 3.).

Na sociálnej sieti to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že medzi oboma stranami jestvujú „zásadné rozpory“. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a AP.

„Zajtra (v stredu) budeme pokračovať. (Máme za sebou) veľmi náročný a pomalý proces vyjednávania. Existujú (medzi nami) zásadné rozpory. Ale určite existuje priestor na kompromisy. Počas prestávky (v rokovaniach) bude pokračovať práca v podskupinách,“ napísal Podoľak na Twitteri.

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Ihor Žovkva pre agentúru AP medzitým uviedol, že Rusko v rozhovoroch o možnom urovnaní konfliktu „zmiernilo svoj postoj“. Rozhovory medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi boli podľa neho „konštruktívnejšie“. Moskva údajne od Kyjeva prestala žiadať, aby sa Ukrajina vzdala.

Žovkva je podľa svojich vlastných slov po dvojdňovom virtuálnom rokovaní „mierne optimistický“ a dodal, že väčší pokrok by zrejme prinieslo priame stretnutie medzi šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet