Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme aj v utorok

Mierové rokovania budú pokračovať.

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme aj v utorok
Ilustračná snímka - Charkov Ukrajina. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine, ktorú ruský prezident Vladimir Putin označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“, vstúpila do svojho 20. dňa.

Mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom pokračovali aj v pondelok (14. 3.). Delegáti si vzali technickú pauzu, aby moli prekonzultovať predložené návrhy, pokračovať budú v utorok (15. 3.).

Európska únia schválili štvrtý balík sankcií proti Rusku. Týkať sa bude vývozu luxusného tovaru či komponentov pre energetiku, rovnako ako dovozu ruskej ocele. Na sankčný zoznam pribudne desiatka oligarchov vrátane majiteľa londýnskeho futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča.

Z Ukrajiny do Poľska od začiatku ruskej invázie ušlo 1,758 milióna ľudí. Len v nedeľu (13. 3.) ich prišlo 82 100, uviedol úrad predsedu poľskej vlády s odvolaním sa na pohraničnú stráž.

Predstavitelia Bieleho domu zvažujú možnosť, že americký prezident Joe Biden odcestuje v najbližších týždňoch do Európy, aby tam so spojencami USA viedol rokovania o Ukrajine v súvislosti s ruskou inváziou.

Sledujeme dianie online:

22.34 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom. Návšteva má ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ.

„Vaša návšteva Kyjeva v tomto ťažkom období je pre Ukrajinu silným znakom podpory. Veľmi si to vážime,“ napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram.

Za Poľsko sa na rokovaní zúčastnil aj vicepremiér Jaroslav Kaczyňski, ktorý cestoval vlakom spolu s premiérmi troch krajín.

22.30 h

Ukrajina by podľa slov prezidenta Volodymyra Zelenského mala prijať, že sa nestane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Ukrajina podľa Zelenského už roky dostáva správy o tom, že dvere má otvorené, no takisto aj o tom, že sa členom Aliancie stať nemôže. „Je to pravda, musíme to prijať,“ povedal Zelenskyj v utorok vo videoposolstve na samite predstaviteľov krajín tvoriacich Spoločné expedičné sily (JEF) v Londýne.

Ukrajinský prezident je podľa svojich slov rád, že Ukrajinci si to začínajú uvedomovať a spoliehajú sa na seba a partnerské krajiny, ktoré Ukrajine pomáhajú, píše AP.

21.42 h

Ukrajinská producentka televízie Fox News Olexandra Kuvšynovová zomrela v pondelok (14. 3.) počas incidentu, ktorý si vyžiadal aj život kameramana tejto americkej spravodajskej stanice Pierra Zakrzewského. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Fox News a ukrajinské médiá.

Generálna riaditeľka spoločnosti Fox News Media Suzanne Scottová v utorok oznámila, že Zakrzewski zahynul a jeho kolega novinár Benjamin Hall utrpel zranenia, keď ich vozidlo v pondelok zasiahla prichádzajúca paľba v obci Horenka pri metropole Kyjev.

21.41 h

Približne 29 000 ľudí v utorok evakuovali z obliehaných ukrajinských miest cez humanitárne koridory. Väčšina z nich opustila Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

21.20 h

Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré sa uplynulé dva dni odohrávali virtuálne, budú pokračovať aj v stredu. Na sociálnej sieti to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že medzi oboma stranami jestvujú „zásadné rozpory“. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a AP.

20.43 h

Členské štáty Európskej únie vyhradili vyše 10 000 nemocničných lôžok pre ukrajinských občanov, ktorí utiekli pred vojnou s rôznymi zraneniami alebo chorobami. Uviedla to v utorok tlačová agentúra AFP.

20.42 h

Maďarsko nebude posielať Ukrajine akékoľvek zbrane a zostane mimo vojny. Na zhromaždení svojich stúpencov pri príležitosti štátneho sviatku to v utorok v Budapešti vyhlásil maďarský premiér a líder konzervatívnej strany Fidesz Viktor Orbán, ktorý tiež opozíciu obvinil zo snahy zatiahnuť Maďarsko do konfliktu. 

20.28 h

Koalícia severoeurópskych krajín a pobaltských štátov hraničiacich s Ruskom, ktorú vedie Spojené kráľovstvo, v utorok vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prijal požiadavku Ukrajiny na okamžité prímerie, „nech sa zastaví rozvíjajúca sa humanitárna kríza“. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Lídri Spojeného kráľovstva, Dánska, Estónska, Fínska, Islandu, Lotyšska, Litvy, Holandska, Nórska a Švédska sa v utorok stretli v Londýne na summite ako členovia Spoločných expedičných síl (JEF), aby „potvrdili svoj záväzok obnoviť mier a bezpečnosť v Európe“.

20.22 h

Služby veľkokapacitného krízového centra na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny, ktoré v pondelok (14. 3.) zriadil pred mestskou športovou halou v Michalovciach rezort vnútra, využilo za necelých 24 hodín takmer 900 osôb. Prioritou centra je uspokojiť základné potreby utekajúcich pred tým, ako im dobrovoľníci nájdu dlhodobejšie bývanie.

20.13 h

Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, dostala v utorok po vypočúvaní na moskovskom súde pokutu a bola prepustená. TASR správu prevzala od agentúra AFP.

19.37 h

Rusko dalo kolovať návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá požaduje ochranu civilistov „v ohrozených situáciách“ na Ukrajine a bezpečný prechod humanitárnej pomoci i ľudí pokúšajúcich sa odísť z krajiny – ale vôbec sa nezmieňuje o zodpovednosti Ruska za vojnu proti menšiemu susedovi. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Návrh rezolúcie zverejnený v utorok vyjadruje „vážne obavy“ zo zhoršujúcej sa humanitárnej situácie a zo správ o civilných obetiach na Ukrajine aj okolo nej. Dokument schvaľuje výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na dialóg a rokovania a vyzýva na vyrokované prímerie, aby sa mohli evakuovať „všetci civilisti“.

Návrh tiež zdôrazňuje „potrebu, aby sa zúčastnené strany dohodli na humanitárnych prestávkach s týmto cieľom (evakuácie)“.

19.26 h

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v utorok o situácii na Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že Putin informoval v telefonáte Michela o ruskom pohľade na rokovania s Ukrajinou. Podľa Putina pritom ukrajinskí predstavitelia „nedemonštrovali úmysel hľadať vzájomne prijateľné riešenia“.

Michel na sociálnej sieti Twitter zase uviedol, že počas telefonátu s Putinom „zdôraznil naliehavú potrebu zastaviť ruskú bratovražednú vojnu proti Ukrajine“, pričom zdôraznil, že ruské jednotky musia prestať ostreľovať ukrajinských civilistov.

19.01 h

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko tvrdí, že ruskí vojaci obsadili oblastnú nemocnicu v Mariupole a držia v nej lekárov a pacientov ako rukojemníkov. Informoval o tom v utorok ruskojazyčný server stanice BBC a ukrajinská agentúra Interfax-Ukrajina.

Kyrylenko sa odvoláva na jedného zo zamestnancov zdravotníckeho zariadenia. BBC poznamenala, že túto správu zatiaľ nemohla overiť.

18.45 h

Vlak s premiérmi Českej republiky, Poľska a Slovinska je v Kyjeve, uviedol na Twitteri predseda poľskej vlády Morawiecki. V Kyjeve podľa neho sloboda bojuje proti tyranii.

18.20 h

Viac ako 100 autobusov s civilistami odišlo z obliehaného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny do bezpečnej oblasti, informoval v utorok Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Informovala o tom agentúra Reuters.

„Viac ako 100 autobusov (opustilo Sumy) v dvoch rôznych konvojoch. Išlo o spoločnú operáciu medzi nami (MVČK) a ukrajinským Červeným krížom,“ povedal agentúre Reuters v Ženeve hovorca MVČK Jason Straziuso. Ďalej spresnil, že konvoj s civilistami smeroval do mesta Poltava v strednej časti krajiny, avšak zrejme nie priamou trasou, pretože ruská strana evakuáciu podľa neho nepovolila.

Mesto Sumy leží asi 350 kilometrov východne od Kyjeva a v uplynulých dňoch bolo terčom intenzívneho ostreľovania zo strany ruských jednotiek.

18.03 h

 Detský fond OSN (UNICEF) v utorok uviedol, že hlavná nemocnica v západoukrajinskom Ľvove bojuje s náporom zranených detí, ktoré do zariadenia prichádzajú z iných častí krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

„Pediatri vo Ľvove si musia určovať priority. Ak príde veľké množstvo detí s vojnovými zraneniami, lekári použijú (farebné) nálepky. Zelená nálepka – dieťa nateraz nechajte, žltá – dieťa teraz potrebuje lekársku pomoc, červená – dieťa je v kritickom stave, čierna nálepka – dieťa sa im nepodarí zachrániť,“ priblížil situáciu hovorca UNICEF James Elder, ktorý bol dva týždne v Ľvove.

17.55 h

 Rusko formálne oznámilo Rade Európy (RE), že opúšťa túto organizáciu dohliadajúcu na dodržiavanie ľudských práv. V utorok o tom podľa agentúry Interfax informoval šéf ruskej delegácie pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy Pjotr Tolstoj. Ruská strana odovzdala príslušný list ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova generálnemu tajomníkovi RE.

17.45 h

Poslanci slovenského parlamentu schválili prítomnosť vojakov členských krajín NATO na území SR. Na Slovensko by tak malo prísť do 2 100 vojakov zo šiestich spojeneckých krajín.

16.45 h

Severoatlantická aliancia má na východe Európy v pohotovosti 40 000 vojakov, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „Týmto všetkým vysielame jednoznačnú správu. Útok na jedného spojenca vyvolá rozhodujúcu odpoveď od celej aliancie,“ vyhlásil.

16.36 h

Vojenský konflikt na Ukrajine si vyžiadal život ďalšieho amerického novinára. Televízia Fox News v internom vyhlásení informovala zamestnancov o smrti dlhoročného kameramana Pierrea Zakrzewského, ktorý sa v pondelok ocitol pod paľbou severozápadne od Kyjeva.

16.28 h

Športový arbitrážny súd (CAS) v utorok potvrdil zákaz účasti ruských futbalových tímov v európskych súťažiach, a teda v Lige majstrov, Európskej lige i Konferenčnej lige, informovala agentúra AP.

Rýchle rozhodnutie CAS, predbežný rozsudok do úplného odvolacieho konania, ktoré sa pravdepodobne uskutoční v nasledujúcich týždňoch, sa však nevzťahuje na šance Ruska na obnovenie kvalifikácie na majstrovstvá sveta, keďže prípad patrí do kompetencie FIFA, nie UEFA.

Ruskí športovci a tímy majú zákaz účasti na desiatkach športových podujatí, odkedy krajina minulý mesiac napadla Ukrajinu.

16.02 h

Od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynuli na Ukrajine traja novinári a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Obeťami ruských síl „sa stalo najmenej 35 žurnalistov“ vrátane troch, ktorí zahynuli, napísala Denisovová na sociálnej sieti Telegram.

15.57 h

Na sociálnych sieťach sa objavil film ruskej novinárky a televíznej producentky Mariny Ovsjannikovovej, ako spolu s obhajcom čaká na súd. Polícia zadržala ženu v pondelok večer po tom, čo v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti vojne na Ukrajine.

Advokátom a obrancom ľudských práv sa odvtedy nedarilo sa s ňou spojiť. Až doteraz sa ani nevedelo, kde sa vlastne nachádza, pripomenula BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

15.56 h

Ukrajinský parlament schválil zákon predložený prezidentom Zelenským, ktorý predĺži vojnový stav o 30 dní. Platí od ruskej invázie 24. februára.

15.55 h

Rusko uvalilo sankcie na prezidenta USA Joea Bidena alebo šéfa diplomacie Antonyho Blinkena, uviedla Moskva. Ide vraj o reakciu na protiruské smerovanie americkej vlády.

15.53 h

Európska únia pomôže krajinám západného Balkánu s prekonaním hospodárskej krízy spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajine. Uviedol to v utorok šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas návštevy Tirany, hlavného mesta Albánska.

Borrell v pondelok absolvoval návštevu Severného Macedónska. V Albánsku sa stretol s premiérom Edim Ramom a ďalšími predstaviteľmi, informovala agentúra AP. Zopakoval, že „toto je moment na oživenie procesu rozširovania (EÚ) a ukotvenie západného Balkánu“ pevne v rámci 27-členného bloku.

15.50 h

Približne 120 utečencov doposiaľ ubytovali v areáli Bytového podniku mesta Košice (BPMK) od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine (24. 2.). Priestory boli predtým určené na karanténne ubytovanie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

V areáli BPMK majú k dispozícii 53 miest, 28 z nich je v budove núdzového ubytovania, takzvanom domčeku, a 25 v obytných kontajneroch. „Budova bola zriadená mestom Košice na núdzové ubytovanie pre obyvateľov mesta Košice, kontajnerové mestečko bolo pôvodne zriadené ako karanténne ubytovanie,“ spresnila za BPMK Martina Tokárčiková.

15.41 h

Na britský sankčný zoznam pribudlo v utorok ďalších 350 ruských jednotlivcov a subjektov. Informuje o tom TASR na základe správy stanice Sky News.

Medzi jednotlivcov, ktorých sa bude týkať zmrazenie majetku a zákaz cestovať na územie Spojeného kráľovstva, patria Andrej Melničenko, zakladateľ spoločnosti na výrobu hnojív EuroChem Group a uhoľnej spoločnosti SUEK.

Sú tam aj Piotr Aven, ktorý patrí do užšieho kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina a je bývalým riaditeľom najväčšej ruskej komerčnej banky Alfa-Bank, Michail Fridman, ruský miliardár a zakladateľ spomínanej banky, Sergej Šojgu, ruský politik, armádny generál a súčasný minister obrany, a Dmitrij Medvedev, podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

15.35 h

Vojenský konflikt na Ukrajine by mohol európske automobilky stáť výrobu státisícov vozidiel. Táto východoeurópska krajina je totiž kľúčovým zdrojom káblových zväzkov, ktoré poháňajú elektrické systémy automobilov.

15.30 h

Kanada zavádza nové sankcie mieriace proti 15 ruským činiteľom, ktoré označuje za spoluvinníkov ruského prezidenta Vladimira Putina v otázke „nelegálnej invázie na Ukrajinu“

Kanadská vláda to v utorok oznámila vo vyhlásení na svojom webe, v ktorom zasiahnutých ruských činiteľov nevymenovala. Správa prišla tesne pred plánovaným videoprejavom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ku kanadskému parlamentu.

14.56 h

Polícia SR upozorňuje verejnosť na podvodníkov a na falošné charitatívne zbierky. Poukazuje na to, že vojna na Ukrajine priniesla obrovskú vlnu solidaritu medzi obyvateľmi Slovenska, avšak otvorila priestor aj pre podvodníkov, ktorí sa môžu snažiť zneužiť nešťastie ľudí utekajúcich pred vojnou vo svoj prospech.

14.51 h

„Spolu s vyhostením troch ruských rozviedčikov, ktorí sa kryli štatútom diplomatov, tak nastáva bezprecedentná situácia v dejinách demokratickej Slovenskej republiky,“ uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO).

14.46 h

Závidieť ľuďom, ktorým zbombardovali dom, zabili príbuzného alebo prišli o celý majetok dávku v hmotnej núdzi vo výške 69 eur je doslova cynizmus. Na webe Hoaxy a podvody – Polícia SR to konštatuje policajný zbor SR. Reaguje tak na jednotlivcov na sociálnej sieti, ktorí permanentne argumentujú v zmysle „A čo my?“.

14.40 h

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) v relácii Na telo plus povedal, že pozitivita vykonaných testov pri ukrajinských utečencoch je nízka a s pandemickou situáciou na Slovensku neurobí utečenecká vlna „prakticky nič“.

Viac testovania na hraniciach je podľa neho „zbytočné plytvanie zdravotníckym personálom“, najmä preto, že väčšina Ukrajincov cez Slovensko len tranzituje. „Sú ubytovaní v štátnych či iných zariadeniach, máme o nich prehľad, zdravotníci vykonávajú dohľad,“ priblížil.

14.15 h

Z obliehaného Mariupolu v utorok mohlo odísť humanitárnym koridorom asi 2 000 osobných áut, rovnaké množstvo na odchod čaká, uviedla v utorok podľa tlačových agentúr miestna radnica. V pondelok (14. 3.)sa takto v 160 vozidlách evakuovalo 300 civilistov, ktorí dorazili do Záporožia.

V Mariupole, ktorý je dlhodobo vystavený intenzívnemu ruskému ostreľovaniu, trpia státisíce ľudí nedostatkom vody, potravín, liekov, elektriny a tepla. Od začiatku ruskej invázie tam prišlo o život viac ako 2 500 obyvateľov, tvrdia miestne úrady. V prístavnom meste strategického významu žilo pred vojnou viac ako 430 000 ľudí.

13.41 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok varoval západných lídrov, že „vojnová mašinéria“ putinovského Ruska môže ohroziť aj ďalšie európske krajiny. Ruskú agresiu môže podľa Zelenského zastaviť len spoločný postup, informovala televízia Sky News.

„Rusko môžeme zastaviť. Môžeme zastaviť zabíjanie ľudí. Bude to ľahšie urobiť spolu, zastaviť deštrukciu demokracie a urobiť to na našom (ukrajinskom) území. Pretože v opačnom prípade (Rusi) prídu aj k vám,“ vyhlásil Zelenskyj.

13.36 h

Rusko vo vojne proti Ukrajine zabilo už troch novinárov a zranilo viac ako tri desiatky žurnalistov, uviedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Tieto útoky pripísala snahe Ruska zabrániť objektívnemu informovaniu o situácii a o vojnových zverstvách.

„Okupanti bojujú s objektívnym informovaním o ich vojnových zločinoch na Ukrajine, a tak zabíjajú a strieľajú po novinároch. Ich rukou utrpelo minimálne 35 novinárov. Traja boli zabití,“ napísala ombudsmanka na sociálnej sieti.

13.01 h

Hrobové ticho zviera mesto, ktoré nespalo a ktorého centrum je opevnené, aby ochránilo takzvanú perlu Čierneho mora. Prístavné mesto Odesa zažíva veľmi napäté okamihy a pripravuje sa na najhoršie – vstup ruských vojsk, napísala agentúra EFE.

12.58 h

Ukrajinskí a ruskí vyjednávači obnovili rokovania, ktoré boli prerušené v pondelok technickou prestávkou, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na jedného z členov ukrajinskej delegácie – Davyda Arachamiju.

„Rozhovory už pokračujú,“ povedal denníku Arachamija, ktorý je predsedom poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa.

12.55 h

Z 5 000 ukrajinských utečencov testovaných na ochorenie COVID-19 potvrdili v Maďarsku do 9. marca infekciu iba v 69 prípadoch, informuje televízia RTL.

U ukrajinských utečencov sa častejšie než covid prejavuje bežné prechladnutie, prípadne trpia žalúdočnými problémami sprevádzanými hnačkou či zvracaním.

12.45 h

Spojené kráľovstvo v utorok oznámilo ďalšie protiruské sankcie. Zakáže vývoz luxusného tovaru do Ruska a zavedie dodatočné clá na dovoz vybraných ruských komodít vrátane vodky, kovov alebo hnojív. S odvolaním sa na britské ministerstvo financií to uviedla agentúra Reuters.

Vláda uviedla, že zákaz vývozu vstúpi do platnosti v najbližšom čase. Ministerstvo financií čoskoro stanoví, ktorých výrobkov sa bude týkať. Pravdepodobne medzi nimi bude aj luxusná móda, umelecké diela a drahé vozidlá.

12.40 h

Kremeľ vyhlásil, že je priskoro na vyvodzovanie akýchkoľvek záverov z rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Správa z Moskvy prišla v čase intenzívnych bojov v okolí Kyjeva, píše agentúra AFP.

„Je to celé zložité, ale samotný fakt, že rokovania pokračujú, je sám o sebe pozitívny,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Nechcem predkladať žiadne prognózy, počkajme si na hmatateľné výsledky,“ dodal.

12.23 h

Na minimálne 19 mŕtvych vzrástla bilancia pondelkového útoku ruských inváznych síl na televíznu vežu pri meste Rivne na severozápade Ukrajiny. Uviedol to v utorok gubernátor Rivnenskej oblasti Vitalij Kovaľ, ktorého citovala agentúra DPA.

Kovaľ pôvodne v pondelok informoval, že si útok vyžiadal deväť mŕtvych a deväť zranených. Počet zranených zostal aj v utorkovej aktualizovanej bilancií nezmenený.

12.22 h

Poľské diplomatické misie v Rusku a na Ukrajine budú naďalej fungovať a ich zamestnanci majú pomôcť s dokumentovaním vojnových zločinov, ktoré Rusko pácha na Ukrajine. V utorok to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra PAP.

12.20 h

Neuveriteľnú odvahu ruskej novinárky a televíznej produkčnej Mariny Ovsjannikovej v utorok ocenili svetoví politici vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského alebo vodcovskej postavy bieloruskej opozície Svjatlany Cichanouskej.

Ovsjannikovová v pondelok v živom vysielaní ruskej televízie protestovala proti ruskej agresii na Ukrajine, odvtedy ju zadržiava polícia a advokáti s ňou nemajú kontakt.

12.16 h

Rusko od začiatku invázie prišlo o viac ako 13 500 vojakov, 404 tankov a skoro 100 vrtuľníkov, uviedol v utorok ukrajinský generálny štáb podľa denníka Ukrajinska pravda.

Ruské ministerstvo obrany naopak podľa agentúry Interfax ohlásilo, že ruské jednotky plne ovládli Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny. Údaje znepriatelených strán nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

12.10 h

Prvých 300 civilistov, ktorí sa v pondelok evakuovali z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol, dorazilo do Záporožia. Oznámila to v utorok mariupolská radnica.

Situácia v prístavnom meste, kde na evakuáciu čaká asi 200 000 ľudí, je kritická. Podľa hovorcu Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) chýbajú potraviny a ľudia riešia, ako nasýtiť rodiny.

12.05 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nedávno prijatý zákon, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za kolaboráciu s Ruskom. Oznámili to v utorok ukrajinské médiá s odvolaním sa na podpredsedu parlamentu.

12.00 h

Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie ušli viac ako tri milióny ľudí. Oznámila to v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Podľa IOM opustilo Ukrajinu od 24. februára okrem iného aj 150 000 ľudí s iným ako ukrajinským občianstvom.

Ďalšie milióny ľudí museli pre boje upustiť svoje domovy a hľadať bezpečnosť v rámci ukrajinského územia.

11.48 h

Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) v utorok dôrazne odsúdil únosy starostov a nátlak na miestne a regionálne orgány v mestách na Ukrajine, ktoré okupuje ruská armáda. Informuje o tom spravodajca TASR.

Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Leendert Verbeek v oficiálnej správe pre médiá dôrazne odsúdil únos a zadržiavanie starostu Melitopolu Ivana Fedorova a starostu mesta Dniprorudne Jevhena Matvejeva zo Záporožskej oblasti ako aj tlak vyvíjaný na miestnych volených predstaviteľov na okupovaných územiach. Verbeek vyzval na ich okamžité prepustenie.

11.35 h

Druhá najväčšia talianska banka UniCredit prehodnocuje svoje podnikanie v Rusku. V krajine banka zamestnáva 4 000 ľudí a poskytuje služby 1 250 európskym firmám, ktoré tam podnikajú. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.14 h

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v utorok ráno oznámil, že v ukrajinskom hlavnom meste zavedú 36-hodinový zákaz vychádzania. Informovala agentúra AFP.

Nariadenie o zákaze vychádzania bude v platnosti 36 hodín, a to od utorka večera 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ). Ruské invázne sily v posledných dňoch vystupňovali útoky na Kyjev, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť.

11.13 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba telefonoval v pondelok so svojou kanadskou kolegyňou Mélanie Jolyovou. Diskutovali o spôsoboch zastavenia ruskej agresie na Ukrajine. Informuje o tom stanica BBC.

S Jolyovou sa podľa Kulebu zhodli na tom, že sankčný tlak na Rusko sa bude ďalej zvyšovať. „Kanada podporuje Ukrajinu na všetkých frontoch,“ napísal Kuleba na twitteri.

11.11 h

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce pokračovať v telefonátoch so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Doteraz pritom tieto telefonáty nemali v podstate žiadny vplyv na ruskú agresiu na Ukrajine, napísal v utorok web Politico.

„Nemôžem povedať, že by som bol spokojný (s výsledkami), ale musíme pokračovať,“ uviedol Macron k rokovaniam.

11.08 h

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok privítala v Prezidentskom paláci ukrajinských dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú svojim krajanom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine, a vyzdvihla pomoc všetkých dobrovoľníkov.

„Skláňam sa pred vašou statočnosťou, pred vaším nasadením, ako sa skláňam aj pred pomocou každého jedného občana na Slovensku, ktorý v tejto situácii pomáha,“ uviedla Čaputová.

10.53 h

Advokáti nemôžu nájsť novinárku a televíznu produkčnú Marinu Ovsjannikovú, ktorú polícia zadržala v pondelok (14. 3.) večer po jej proteste proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. Uviedol to v utorok (15. 3.) server Meduza s odvolaním sa na Daniila Bermana, advokáta združenia na ochranu ľudských práv Agora.

Agentúra TASS medzitým informovala, že Ovsjannikovová je stále zadržaná. Miesto jej pobytu neuviedla, ale upozornila, že prípad vyšetruje federálna kriminálna ústredňa.

10.46 h

Materiálna zbierka, jazykové kurzy, asistencia pri hľadaní ubytovania či práce, ale aj umiestňovanie detí do škôl, aj takto sa bratislavská Petržalka snaží pomáhať vojnovým utečencom z Ukrajiny. Mestská časť zároveň vyzýva svojich obyvateľov, ktorí by chceli pomôcť, aby kontaktovali sociálne oddelenie miestneho úradu. 

10.41 h

Európska únia v utorok formálne prijala štvrtý balík sankcií proti Rusku, na ktorého podobe sa zástupcovia členských krajín dohodli v pondelok (14. 3.). Oznámila to Rada EÚ.

10.14 h

V mestách, ktoré obsadili ruské jednotky počas invázie na Ukrajinu, čelí Rusko odporu miestnych obyvateľov.

Únosy či zadržanie zvolených zastupiteľov v okupovaných mestách a ich nahradenie prokremeľskými činiteľmi totiž narazili nielen na legislatívne prekážky, ale najmä na vzdor a protesty občanov daných miest. V utorok to uviedla spravodajská televízia CNN.

9.41 h

Od začiatku ruskej invázie pred viac ako dvoma týždňami prekročilo poľské hranice 1,83 milióna utečencov z Ukrajiny. Za pondelok to bolo 71 600 ľudí, asi o desatinu menej ako v nedeľu. Na twitteri o tom v utorok informovala poľská pohraničná stráž.

Celkový počet ľudí, ktorí pre vojnu opustili ukrajinské územie, sa podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) blíži k trom miliónom.

9.15 h

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok informoval, že americký astronaut Mark Vande Hei sa vráti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) koncom marca na palube ruskej kozmickej lode Sojuz – ako bolo pôvodne plánované.

Podľa televízie CNN NASA deklarovala, že pokiaľ ide o fungovanie ISS, stále tesne spolupracuje s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos, a to aj napriek narastajúcemu geopolitickému napätiu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

8.54 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer prostredníctvom videa uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou budú pokračovať v utorok po tom, čo ich v priebehu dňa prerušili.

Uviedol tiež, že ukrajinské sily pomohli v pondelok dostať do bezpečia 3 806 ľudí utekajúcich z Kyjevskej a Luhanskej oblasti.

Zelenskyj sa tiež poďakoval ruským civilistom, ktorí protestujú proti vojne a snažia sa šíriť pravdu a nie dezinformácie. Osobnú vďaku vyjadril zamestnankyni prvého kanálu ruskej štátnej televízie, ktorá v v pondelok večer narušila vysielanie hlavných správ s plagátom s protivojnovými heslami.

8.46 h

Český premiér Petr Fiala spolu s predsedami vlád Poľska a Slovinska, Mateuszom Morawieckim a Janezom Janšom, v utorok navštívia Kyjev ako zástupcovia Európske rady, uviedol Fiala. Stretnú sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

8.35 h

Humanitárne koridory majú v utorok fungovať v štyroch mestách Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho gubernátora Dmytra Žyvyckého o tom informovala stanica BBC.

8.33 h

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že podľa jeho spravodajských informácií Rusko naďalej bezdôvodne obviňuje Ukrajinu z úmyslu spáchať chemický alebo biologický útok.

Podľa televízie Sky News sa v poslednej pravidelne vydávanej správe ministerstva o vývoji konfliktu na Ukrajine, zverejnenej v utorok, uvádza, že Rusko „možno plánuje použiť chemické alebo biologické zbrane“ a zo zodpovednosti za to potom obviniť druhú stranu.

8.14 h

Nočné ostreľovanie Kyjeva v utorok si vyžiadalo najmenej dve obetí, uviedli to ukrajinské záchranárske zložky. Ďalších 35 ľudí sa podarilo zachrániť. Informoval o tom denník The Guardian.

8.09 h

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že Západ musí ukončiť svoju „závislosť“ od ruskej energie. Povedal v rámci príprav na návštevu Saudskej Arábie, kde chce rokovať o vyššej produkcii ropy a plynu.

7.42 h

Rusko získalo už vyše 40 000 sýrskych ozbrojencov, ktorí majú byť nasadení do bojov na Ukrajine za prísľub „platu a určitých výhod“. Informoval o tom v noci na utorok denník The Guardian s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

7.12 h

Americký prezident Joe Biden v pondelok v príspevku na sociálnej sieti twitter prisľúbil, že Spojené štáty budú pokračovať v dodávkach zbraní, potravín a financií na pomoc Ukrajine.

„Zaistíme, aby mala Ukrajina zbrane na obranu proti inváznym ruským silám. Pošleme peniaze, jedlo a pomoc na záchranu životov Ukrajincov,“ zdôraznil šéf Bieleho domu. „Ukrajinských utečencov budeme prijímať s otvorenou náručou,“ dodal.

7.00 h

Úrady Kyjeva v noci na utorok znovu vyhlásili letecký poplach. Obyvatelia mesta potom nad ránom počuli najmenej štyri silné výbuchy, píše agentúra Ukrinform. Raketa zasiahla obytnú výškovú budovu, informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra a spresnilo, že jednu osoba z miesta previezli do nemocnice.

6.28 h

Organizátori medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia potvrdili účasť Ukrajiny na tohtoročnom podujatí, ktoré sa uskutoční v máji. Informovala o tom agentúra AFP.

Ukrajinu bude tohto roku reprezentovať rapová skupina Kalush Orchestra, pomenovaná po meste Kaluš v Ivanofrankivskej oblasti na Ukrajine. Päťčlenná formácia sa predstaví s autorskou skladbou „Stefania“, ktorá obsahuje prvky ukrajinskej ľudovej hudby a jej text je koncipovaný ako óda na matku.

6.26 h

Najmenej tri silné explózie bolo počuť v utorok ráno v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovali o tom spravodajcovia agentúry AFP s tým, že príčina výbuchov nebola bezprostredne známa.

6.20 h

V odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárni sa podarilo obnoviť dodávky elektriny, ktoré boli prerušené po tom, ako v pondelok podľa agentúry Unian ruské jednotky znovu poškodili elektrické vedenie. Uviedla to na twitteri Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá túto informáciu dostala od Ukrajiny.

6.14 h

Ukrajina dosiahne dohodu o prímerí s Ruskom najneskôr v máji, uviedol podľa agentúry Reuters vojenský poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.

Poradca zároveň oznámil, že prichádza do úvahy viacero možností ďalšieho vývoja závislých od toho, koľko vojakov sa Rusko rozhodne na Ukrajinu vyslať.

6.11 h

Vláda Nového Zélandu v utorok oznámila, že prijme novú politiku, ktorá umožní pobyt v krajine pre 4 000 rodinných príslušníkov ukrajinských Novozélanďanov.

Tí, ktorí budú prijatí, dostanú dvojročné pracovná víza a ich deti budú môcť navštevovať miestne školy. Vo vyhlásení to uviedol minister pre imigráciu Kris Faafoi, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters.

6.08 h

Japonsko sa rozhodlo v rámci sprísnených sankcií pre ruskú inváziu na Ukrajinu zmraziť majetok ďalších 17 ruských občanov vrátane rodinných príslušníkov blízkeho spojenca Vladimira Putina. S odvolaním sa na japonské ministerstvo financií o tom informovala agentúra Reuters.

6.05 h

V prístave v španielskom meste Barcelona zhabali 85-metrovú jachtu, ktorá pravdepodobne patrí ruskému oligarchovi Sergejovi Čemezovi, spojencovi prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to španielsky premiér Pedro Sánchez, na ktorého sa v pondelok odvolala agentúra AFP.

6.03 h

Pondelkové ostreľovanie rezidenčných častí Černihivu na severe Ukrajiny ruskými silami si podľa predbežných informácií vyžiadalo 10 životov, napísala v utorok agentúra Unian s odvolaním sa na oznámenie kancelárie ukrajinského generálneho prokurátora. Kancelária doplnila, že smrť civilistov vyšetruje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet