Na hlavný obsah

Parlament neodvolal Mikulca, opozičný návrh neuspel

Za odvolanie hlasovalo 46 poslancov.

Parlament neodvolal Mikulca, opozičný návrh neuspel
Minister vnútra Roman Mikulec (vľavo) a premiér Eduard Heger (obaja OĽANO) po mimoriadnej parlamentnej schôdzi. Foto: TASR

Parlament na svojom stredajšom (30. 3.) mimoriadnom rokovaní neodvolal ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie. Za jeho odvolanie hlasovalo 46 poslancov zo 102 prítomných, proti ich hlasovalo 51.

Na hlasovanie neprišli poslanci za Sme rodina, za odvolanie Mikulca hlasovali opoziční poslanci, proti boli poslanci koalície, pričom niektorí členovia klubu SaS sa zdržali.

Návrh na odvolanie Mikulca podal opozičný Smer-SD. Podľa neho minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

Opozícia argumentovala, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami.

Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Premiér: Nikto sa nenabaľuje

Premiér Eduard Heger pred hlasovaním o vyslovení nedôvery povedal, že Mikulcovo rozhodnutie bolo vo verejnom záujme s cieľom čo najlepšie sa postarať o vojnou traumatizovaných ľudí.

Predseda vlády podotkol, že v krízových chvíľach všetko stojí na dôvere, pozitívnych referenciách a aj osobných kontaktoch. Podčiarkol, že sa nikto „nenabaľuje“ ani nikoho nepodpláca.

„V reálnom čase prechádzajú našimi východnými hranicami tisíce vyčerpaných ukrajinských matiek s deťmi. Je to nová situácia pre skostnatelý a nepružný štát, ktorý tu zanechali vlády Smeru-SD a ktorý na hraniciach nestíha,“ skonštatoval premiér.

Zo situácie podľa slov premiéra plynú dve poučenia. Hovorí o potrebe prekopať systém riadenia krízových situácií a mať kvalifikovaných a motivovaných štátnych zamestnancov.

„Musíme sa naučiť v krízach aj správne komunikovať, aby sme eliminovali nedorozumenia a podozrenia,“ dodal Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko