Na hlavný obsah

Mikulec opäť čelí odvolávaniu, vláda s návrhom nesúhlasila

Plénum bude rokovať až do večera.

Mikulec opäť čelí odvolávaniu, vláda s návrhom nesúhlasila
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec čelí odvolávaniu v NR SR. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali v stredu (30. 3.) krátko predpoludním rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD.

Na rokovanie prišli okrem Mikulca aj viacerí členovia vlády vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ozrejmil, že plénum bude o odvolávaní ministra vnútra rokovať bez obedovej prestávky až do večera do 19.00 h.

Ak sa dovtedy stihne aj hlasovať, schôdza sa ukončí. Ak sa návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi prerokovať nestihne, schôdza má pokračovať vo štvrtok (31. 3.).

Zbavuje sa zodpovednosti za krízu, tvrdí opozícia

Minister vnútra podľa Smeru niekoľkokrát opakoval, že Slovensko sa na prípadnú migračnú vlnu z Ukrajiny pripravilo. Tvrdil aj, že štát má situáciu pod kontrolou.

Opozícia tiež tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami.

Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Minister by mal podľa opozície vyvodiť politickú zodpovednosť za podozrenie z korupcie, klientelizmu, pochybných postupov pri zadávaní verejnej súťaže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj nezvládnutie riadenia prideleného rezortu so závažnými nedostatkami v riadení utečeneckej krízy.

Vláda nesúhlasí

Vláda na stredajšom rokovaní rozhodla, že nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov. Tvrdí, že ide iba o jeden z mnohých pokusov o odvedenia pozornosti od všetkých činností súvisiacich s riadením štátu v čase bezprecedentnej situácie.

„Obsahová kvalita predkladaného návrhu poukazuje nanajvýš na nízku argumentačnú úroveň jej spracovateľa, ale, naopak, veľmi vysokú mieru populizmu. Od prvého dňa vypuknutia konfliktu boli na všetkých hraničných priechodoch útvary ministerstva vnútra. Krízové riadenie a okresné úrady spolu s Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom a postupne sa k nim pripájali aj zložky iných rezortov,“ uvádza sa v predloženom materiáli.

Pri zabezpečovaní potrebných materiálno-technických komodít pre utečencov a operujúce zložky štátu bola kľúčová okamžitá pomoc.

Vláda zastáva názor, že predkladatelia návrhu majú dostatočné skúsenosti s pojmami ako rámcová dohoda. A preto je oháňanie sa „zmluvou v hodnote 2 517 025,20 eura“ tak, ako sa uvádza v odôvodnení, „mimoriadne zavádzajúce“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko