Na hlavný obsah

Na Slovensko dorazili prvé jednotky so systémom protivzdušnej obrany Patriot

Dočasne bude systém umiestnený v Sliači.

Na Slovensko dorazili prvé jednotky so systémom protivzdušnej obrany Patriot
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Jaro Naď

Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot postupne prichádzajú na územie Slovenskej republiky. Na sociálnej sieti to v nedeľu (20. 3.) uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Proces bude pokračovať aj v ďalších dňoch. „Dočasne bude systém umiestnený na leteckej základni vzdušných síl Sliač, ďalšie priestory nasadenia sú aktuálne konzultované s odborníkmi na spôsobilosti systému Patriot tak, aby ochranný dáždnik pokrýval čo najväčšie územie SR, vrátane nami stanovených prioritných cieľov na ochranu,“ uviedol šéf rezortu obrany.

Nejde o náhradu ruského systému S-300

Naď sa zároveň poďakoval Nemecku a Holandsku za ich „zodpovedné spojenecké rozhodnutie akceptovať našu žiadosť o zásadné posilnenie obrany Slovenskej republiky.“

Minister obrany zároveň zopakoval, že systém Patriot nie je náhradou za starý ruský systém S-300, ale ide o ďalší prvok na obranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky.

Systém S-300 sa vzhľadom na jeho vek, technický stav, nedostačujúce spôsobilosti a tiež faktickú závislosť na Ruskej federácii „budeme snažiť v budúcnosti nahradiť iným systémom, ktorý by bol plne kompatibilný s našimi spojencami a zaistil by vyššiu obranyschopnosť Slovenskej republiky,“ dodal šéf rezortu obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko