Na hlavný obsah

S-300 a Patriot – symboly súperenia Ruska a USA. Čím sa líšia?

Štáb RTVS sa pýtal odborníkov.

Systémy protivzdušnej obrany S-300 a Patriot patria k najväčším vojenským symbolom súperenia Ruska a Spojených štátov. Aké sú ich odlišnosti a ktorý z nich je vhodnejší? Štáb RTVS sa opýtal odborníkov.

Slovensko má jednu batériu protivzdušného systému S-300 PMU od rozdelenia Československa. Umiestnená je v Nitre. Hoci ho odvtedy armáda iba udržiava, údajne stále patrí medzi najmodernejšie v strednej Európe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je to systém protivzdušnej ochrany dlhého dosahu, ktorý umožňuje ničiť ciele, ako sú balistické strely, strely s plochou dráhou letu, samozrejme, bombardéry a letecké sily. Svojho času kvalitný, dnes už, samozrejme, zaostáva, s tým, že na trhu sú dostupnejšie, oveľa modernejšie prostriedky,“ uviedol riaditeľ inštitútu STRATPOL Matej Kandrík.

„Oni sú zhruba rovnaké, Patriot je schopný ničiť až na vzdialenosť 160 kilometrov, radary má zhruba na 300 kilometrov, podobne ako S-300, ale schopnosť palebne ničiť je zhruba 150 kilometrov,“ priblížil generál vo výslužbe Pavel Macko.

V roku 2015 bola snaha modernizovať systém S-300, no ruské firmy s potrebnou licenciou boli už vtedy na sankčnom zozname Európskej únie, takže k vylepšeniu nedošlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko