Na hlavný obsah

Na Slovensku má pôsobiť do 200 slovinských vojakov

Slovinsko poskytne aj humanitárnu pomoc.

Na Slovensku má pôsobiť do 200 slovinských vojakov
Na snímke slovinský minister obrany Matej Tonin a vpravo minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR

Slovinsko pomôže Slovensku vyslaním do 200 vojakov a tiež humanitárnou pomocou. Povedal to po štvrtkovom (17. 3.) stretnutí so slovinským ministrom obrany Matejom Toninom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Predtým vládou schválený mandát sa tým pádom upraví, pretože hovorí o stovke vojakov zo Slovinska. Malo by ísť o mechanizovanú rotu s kolesovou obrnenou technikou.

„Sme ochotní vyslať 200 vojakov na Slovensko. Chceme na Slovensko poslať celú rotu a nechceme to nejako deliť. Som si istý, že budete spokojní so slovinskými vojakmi, ktorí sú profesionáli. Slovensko môže rátať so Slovinskom,“ dodal Tonin.

„Vidíme, že Európa platí veľkú cenu za vojnu na Ukrajine,“ dodal Tonin. Slovinsko pošle aj humanitárnu pomoc na základe slovenskej žiadosti, „aby ste zvládli a vydržali všetky následky, ktoré sa dejú v dôsledku prílevu utečencov na Slovensko“.

Naď predpokladá, že vojaci by mohli prísť v horizonte mesiaca alebo dvoch.

Dohoda o systémoch S-300

Dohoda o poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine zatiaľ podľa Naďa nepadla. V prípade, že Slovensko získa alternatívu, bude rád, keď sa systému zbaví a zároveň sa tým pomôže Ukrajine.

„Čakajú nás ďalšie rozhovory. Ak niekto tvrdí, že sme sa dohodli alebo rozhodli, nehovorí pravdu. V tomto momente nebola žiadna dohoda,“ uviedol Naď.

Poukázal na to, že ide o jediný systém protivzdušnej obrany a SR zatiaľ nemá alternatívu.

„Čo sa týka našej vzdušnej obrany, my tiež používame sovietske systémy a máme tiež jasné pravidlá, že môžeme darovať systémy, ale potrebujeme náhrady,“ priblížil Tonio o obrane v Slovinsku.

USA náhradu zatiaľ nedodajú

Americký minister obrany Lloyd Austin skonštatoval, že USA „nemajú stanovisko“ k poskytnutiu náhradného systému pre Slovensko. Sovietsky S-300 sa dá nahradiť napríklad systémom Patriot. Povedal to po rokovaní so slovenským ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO).

Ministri rokovali aj o modernizácii slovenskej armády, konkrétne o stíhačkách ruskej výroby MiG-29. Naď po rokovaní povedal, že prediskutovali alternatívy, „akými by bolo možné vyplniť medzeru, ak by sme sa rozhodli už viac nevyužívať Mig-29, pokiaľ nám prídu niekedy v roku 2024 nové F-16 zo Spojených štátov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko