Na hlavný obsah

Slovensko predbežne súhlasilo s poskytnutím systému S-300 Ukrajine, informuje CNN

Žiada však okamžitú náhradu.

Slovensko predbežne súhlasilo s poskytnutím systému S-300 Ukrajine, informuje CNN
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko predbežne súhlasilo, že pošle svoj kľúčový systém protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry na Ukrajinu, aby jej pomohol brániť sa pred ruskými náletmi.

Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na tri zdroje oboznámené so záležitosťou.

USA a NATO sa však stále usilujú vyriešiť otázku toho, ako nahradiť obranné spôsobilosti Slovenska. Presun systému na Ukrajinu preto ešte nie je istý, píše CNN. Slovensko podľa dvoch zdrojov televízie žiada ubezpečenia, že systém S-300 bude nahradený okamžite.

Systém obrany Patriot

Ak Slovensko poskytne svoj systém S-300, pravdepodobne dostane raketový systém protivzdušnej obrany Patriot vyrobený v USA na doplnenie kapacity, ktorej by sa vzdalo, píše CNN s odvolaním sa na dva ďalšie zdroje oboznámené s rokovaniami.

Nemecko a Holandsko už verejne oznámili, že na Slovensko posielajú systém Patriot. Ale integrácia nového, komplexného systému protivzdušnej obrany do existujúcej vojenskej architektúry krajiny, ako aj výcvik jej síl „môže chvíľu trvať“, upozornil jeden zo zdrojov.

Ministerstvo obrany (MO) SR trvá na tom, že Slovensko sa bez adekvátnej náhrady nemôže zbaviť systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý momentálne chráni slovenský vzdušný priestor. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Na Slovensko pricestuje vo štvrtok (17.3.) americký minister obrany Lloyd Austin. Premiér Eduard Heger (OĽANO) cez víkend v RTVS nevylúčil, že témou rozhovoru by mohla byť aj dodávka systému S-300 na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko