Na hlavný obsah

Nekapitulujeme, znie odpoveď z Mariupola na výzvu od Rusov

Spätne adresovali Rusom výzvu na vytvorenie humanitárnych koridorov.

Nekapitulujeme, znie odpoveď z Mariupola na výzvu od Rusov
Na satelitnej snímke z Planet Labs PBC horia viaceré civilné budovy počas ruských útokov v Mariupole. Foto: TASR/AP

Kapitulácia síl brániacich ukrajinský Mariupol pred útokmi ruskej armády neprichádza do úvahy. Oznámila to vicepremiérka krajiny Iryna Vereščuková spravodajskému portálu Ukrajinska pravda.

K zloženiu zbraní nabádala obrancu prístavného mesta na juhovýchode Ukrajiny ruská strana. Vereščkuková naopak vyzvala ruských vojakov, aby bez ďalších odkladov otvorili humanitárny koridor, ktorý by umožnil evakuáciu civilistov zo mesta.

Viacero ľudí už evakuovali

Z Rusmi obliehaného Mariupolu sa síce v nedeľu (20. 3.) podarilo evakuovať 3 985 ľudí, v meste ale ďalej zostáva väčšina z jeho približne 400 000 obyvateľov.

Nefungujú tam dodávky elektriny ani tepla, je problém s nedostatkom vody, potravín a liekov. Mesto na pobreží Azovského mora čelí intenzívnemu bombardovaniu.

Ruský generál Michail Mizincev oznámil, že tým, ktorí zložia zbrane, zabezpečia bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevom. Podľa Mizinceva budú humanitárne koridory z mesta otvorené v pondelok (21. 3.) od 10.00 h moskovského času (8.00 h SEČ).

„O žiadnej kapitulácii a zložení zbraní nemôže ísť reč. Už sme to dali ruskej strane vedieť,“ zdôraznila vicepremiérka.

Hovorí o ôsmich stranách „nezmyslov“

Ruské ministerstvo obrany podľa portálu Ukrajinska pravda adresovalo Ukrajine oficiálny dokument, v ktorom vznieslo ultimátnu požiadavku, aby ukrajinskí obrancovia opustili Mariupol.

„Má to osem strán, kde sú aj návraty do dejín a ďalšie nezmysly,“ oznámila tiež vicepremiérka.

„Rovnaký list poslali OSN a Medzinárodnému výboru Červeného kríža a dúfali, že medzinárodné štruktúry začnú na Ukrajinu vyvíjať tlak. Ale to sa nestalo. Medzinárodný výbor Červeného kríža aj OSN chápu, že ide o manipuláciu Ruska,“ dodala Vereščuková.

„Namiesto toho, aby ste strácali čas písaním ôsmich strán, otvoríte jednoducho koridor,“ odkázala podľa svojich slov Vereščuková ruskému ministerstvu obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet