Na hlavný obsah

Nórsko zaznamenalo najsilnejšie zemetrasenie od roku 1989

Epicentrum malo v Severnom mori.

Nórsko zaznamenalo najsilnejšie zemetrasenie od roku 1989
Ilustračná snímka- zemetrasenie. Foto: TASR

Nórsko v pondelok (21. 3.) zaznamenalo zemetrasenie s magnitúdou medzi 4,4 a 5,1. Epicentrum malo v Severnom mori, 160 kilometrov od pobrežia. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa seizmologického inštitútu NORSAR ide o najväčšie zemetrasenie v Nórsku od roku 1989, keď krajinu postihli otrasy s magnitúdou 4,7 stupňa.

Škandinávska seizmologická sieť namerala pondelkovému zemetraseniu silu medzi 4,4 – 4,5 stupňa, zatiaľ čo Európsko-stredomorské seizmologické centrum nameralo magnitúdu 5,1. Otrasy bolo najviac cítiť v regióne Vestland, ktorý leží k epicentru zemetrasenia najbližšie.

Nehlásili žiadne väčšie škody

Nórska ropná spoločnosť Equinor v súvislosti so zemetrasením zastavila prevádzku blízkej ropnej plošiny. Podľa hovorcu spoločnosti bolo otrasy cítiť na plošine Snoore B, nezaznamenali však žiadne škody.

„Keď si budeme istí, že sú splnené podmienky na normálne fungovanie, prevádzku obnovíme,“ dodal hovorca. Equinor medzitým vyslal na morské dno špeciálne diaľkovo ovládané ponorky na preskúmanie prípadných škôd.

Riaditeľka NORSAR-u Anne Strommen Lyckeová informovala, že neboli nahlásené väčšie škody a nebol ani dôvod obávať sa vĺn cunami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet