Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Japonsku si vyžiadalo štyri obete a vyše stovku zranených

Desaťtisíce domácností zostávajú bez prúdu a niekoľko tisíc bez vody.

Zemetrasenie v Japonsku si vyžiadalo štyri obete a vyše stovku zranených
Silné zemetrasenie v meste Sendai rozbilo sklenené okná. Foto: ČTK

Zemetrasenie, ktoré v stredu (16. 3.) zasiahlo severovýchod Japonska v oblasti Fukušimy, už má štyri obete. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej úrady evidujú vyše sto zranených.

Skoršie správy hovorili o dvoch mŕtvych. Desaťtisíce domácností zostávajú bez prúdu a niekoľko tisíc bez vody.

Zemetrasenie o sile 7,4 stupňa udrelo v stredu (16. 3.) krátko pred polnocou miestneho času (pred 16.00 h SEČ). Jeho epicentrum bolo asi 60 kilometrov východne od pobrežia v mori a pôvodné informácie uvádzali silu 7,3 stupňa.

Otrasy cítili aj v Tokiu

Otrasy obyvatelia cítili aj v zhruba 270 kilometrov vzdialenom Tokiu, kde spôsobili dočasný výpadok elektriny v dvoch miliónoch domácností. Japonská televízia NHK informovala tiež o poškodených budovách a požiari v meste Fukušima.

Kvôli zemetraseniu sa vykoľajil rýchlovlak šinkansen. Nikto zo stovky ľudí v ňom neutrpel zranenia.

Otrasy oživili spomienky na zemetrasenie a vlnu cunami, ktoré ochromili rovnakú oblasť pred 11 rokmi, upozornila agentúra AP. Prírodné živly 11. marca 2011 zničili niekoľko stoviek kilometrov pobrežia a zabili viac ako 18 000 ľudí.

Niekoľkometrová vlna cunami spôsobila aj haváriu v jadrovej elektrárni Fukušima, kvôli ktorej boli z oblasti evakuované desiatky tisíc ľudí. Vtedajšie otrasy mali silu deväť stupňov a boli najsilnejším zaznamenaným zemetrasením v histórii krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet