Na hlavný obsah

O cenách potravín sa rokovať nebude, parlament neschválil otvorenie schôdze

Inicioval ju Smer-SD.

O cenách potravín sa rokovať nebude, parlament neschválil otvorenie schôdze
Ilustračná snímka - plénum Národnej rady SR. Foto: TASR

Plénum Národnej rady (NR) SR nebude v stredu (23. 3.) diskutovať o cenách potravín na mimoriadnej schôdzi. Poslanci neschválili program 62. schôdze, ktorú inicioval opozičný Smer-SD.

Jej témou mal byť návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR k vážnym sociálnym dosahom, ktoré sa dotýkajú nežiaduceho vývoja cien potravín a základných potravinových komodít.

Predseda Smeru Robert Fico priblížil, že chceli predložiť vláde návod, čo by mala robiť, aby pomohla v boji proti zdražovaniu potravín a základných potravinových komodít.

„Tento materiál, ktorý je veľmi komplexný a rozsiahly, nevznikol na zelenom stole v centrále Smeru. Je výsledkom niekoľkotýždňového dialógu s potravinármi, s ktorými sme hovorili viackrát,“ konštatoval Fico.

Podpredseda strany Richard Takáč komentoval, že predložili návrh na mimoriadnu schôdzu s 11 opatreniami. Sú to opatrenia ako regulácia cien energií pre výrobcov potravín a poľnohospodársku prvovýrobu zo strany štátu. Ide aj o daňovo-odvodové úľavy pre zamestnávanie zamestnancov výrobcov potravín a poľnohospodárskej prvovýroby.

Taktiež aj časovo limitované kompenzácie povinných príplatkov za prácu v sobotu, nedeľu a za nočnú prácu napríklad na jeden kalendárny rok. „Treba pristúpiť na zníženie DPH, možno na pol roka na nula percent,“ vyhlásil Takáč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko