Na hlavný obsah

Podľa prezidentky je vyhostenie ruských diplomatov adekvátnou odpoveďou

Premiér hovorí o dlhodobých podozreniach.

Podľa prezidentky je vyhostenie ruských diplomatov adekvátnou odpoveďou
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Vyhostenie ruských diplomatov z územia SR je adekvátnou odpoveďou na zistenia Vojenského spravodajstva a orgánov činných v trestnom konaní. Uviedla to v utorok (15. 3.) prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na pondelkové (14. 3.) kroky vlády smerom k vyhosteniu troch pracovníkov veľvyslanectva Ruska v krajine.

„Tie sú mimoriadne vážne a potvrdzujú dlhodobý trend ovplyvňovania verejnej mienky a politiky na Slovensku zo strany Ruskej federácie. Cieľom takýchto aktivít je v konečnom dôsledku narušiť vnútornú stabilitu a oslabiť bezpečnosť Slovenska a musíme sa im preto účinne brániť,“ poznamenala.

„Verím, že bezpečnostné zložky do dôsledkov vyšetria všetky podozrenia zo špionáže v prospech Ruska a budú schopné zamedziť podobným aktivitám v budúcnosti,“ doplnila.

Premiér hovorí o bezprecedentnej situácii

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok na sociálnej sieti napísal o dlhodobých podozreniach, že „proruská dezinformačná scéna je prepojená aj na osoby v službách štátu“.

„Zadržaní občania Slovenskej republiky, ktorí sú podozriví z vyzvedačstva v prospech Ruska, tieto obavy potvrdzujú,“ skonštatoval narážajúc na to, že príslušníci NAKA pri zaisťovacích úkonoch na eliminovanie činnosti ruských spravodajcov na území SR zadržali štyri osoby a z toho dve obvinili z trestného činu vyzvedačstva a prijímania úplatku.

„Spolu s vyhostením troch ruských rozviedčikov, ktorí sa kryli štatútom diplomatov, tak nastáva bezprecedentná situácia v dejinách demokratickej Slovenskej republiky,“ vyhlásil.

SaS a Remišová hovoria o kupovaní občanov

Strana SaS sa už skôr vyjadrila, že plne podporuje vyhostenie diplomatov. „Správnosť tohto kroku dokazuje aj zostrih medializovaných videí, na ktorých vojenský pridelenec ruskej ambasády verbuje špiónov,“ doplnili liberáli smerom k videu, ktoré zverejnil v utorok Denník N.

„Je neprijateľné, aby si „kvázi diplomati“ kupovali slovenských občanov. Povedzme si ale na rovinu, že tí, čo podľahli lžiam a lákadlu peňazí, a pracovali pre cudziu mocnosť, jednoducho páchali vlastizradu,“ píše ďalej SaS.

Podľa ministerky investícií Veroniky Remišovej je len otázkou, čo ešte zistia vyšetrovatelia. „Kto všetko si chodil pre noty na Ruskú ambasádu a čo skutočne motivovalo a koordinovalo tých ‚priateľov Ruska‘, ktorí plnili úlohu užitočných idiotov aj tesne pred agresiou Ukrajiny,“ zamyslela sa.

Dodala, že je „zahanbujúce, ako si chcú (Rusi) občanov Slovenskej republiky jednoducho kúpiť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko