Na hlavný obsah

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sa vydali na riskantnú návštevu Kyjeva

Odcestoval aj šéf litovskej diplomacie.

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sa vydali na riskantnú návštevu Kyjeva
Na snímke český premiér Petr Fiala, poľský premiér Mateusz Morawiecki a slovinský premiér Janez Janša. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska vyrazili v utorok (15. 3.) vlakom z Poľska do Kyjeva na rokovania s ukrajinskými vrcholnými politikmi, ktorými chcú podporiť Ukrajinu počas ruskej invázie na jej územie.

Vlak, ktorý vezie Petra Fialu, Mateusza Morawieckého a Janeza Janšu a tiež poľského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského, prešiel poľsko-ukrajinské hranice okolo 08.30 h, povedal novinárom hovorca poľskej vlády Michal Dworczyk.

Poľské prihraničné mesto Przemyšl je od Kyjeva vzdialené vyše 600 kilometrov a cesta trvá zhruba sedem až deväť hodín.

Na neohlásenú návštevu do Kyjeva v utorok zamieril tiež šéf litovskej diplomacie Gabrielius Landsbergis, uviedla litovská agentúra Elta. Ministerstvo zahraničných vecí vo Vilniuse informáciu odmietlo komentovať.

Prvá návšteva od vypuknutia invázie

Premiéri sa v Kyjeve stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom. Ide o prvú návštevu takto vysokopostavených zahraničných činiteľov na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Politici chcú ako predstavitelia únijných krajín vyjadriť európsku podporu napadnutej Ukrajine a predstaviť konkrétny balík pomoci, povedal Dworczyk.

„Návšteva je zorganizovaná po konzultáciách s prezidentom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Cieľom návštevy je vyjadriť jednoznačnú podporu Európskej únie Ukrajine a jej slobode a nezávislosti,“ uviedol český premiér Fiala. Podľa neho o ceste vie aj medzinárodné spoločenstvo vrátane OSN.

Michel poukázal na riziká cesty

Podľa vysokopostaveného únijného činiteľa Morawiecki informoval Michela a Von der Leyenovú o možnosti návštevy na okraj samitu organizovaného minulý štvrtok (10. 3.) a piatok (11. 3.) vo francúzskom Versailles. O utorkovom termíne konania návštevy sa potom únijné špičky dozvedeli v pondelok (14. 3.) večer.

„Predseda (Michel) uznal potrebu dať Ukrajine najavo podporu a poukázal na bezpečnostné riziká takejto cesty,“ povedal novinárom spomínaný zdroj. Podľa neho nejde o cestu, ktorá by mala mandát schválený všetkými lídrami únijných krajín.

Hovorca Michela ani Von der Leyenovej nechceli spresniť, či zvažovali, že by sa k ceste pripojili alebo o niečom podobnom rozmýšľajú do budúcnosti.

Európa musí garantovať nezávislosť Ukrajiny

„Európa musí garantovať nezávislosť Ukrajiny a uistiť, že je pripravená pomôcť pri jej obnove,“ napísal na sociálnej siete poľský premiér Morawiecki. „V tak kľúčovej chvíli pre celý svet je našou povinnosťou byť na mieste, kde sa píšu dejiny,“ citovala poľského premiéra agentúra PAP.

„Nejde o nás, ale o budúcnosť našich detí, ktoré si zaslúžia žiť vo svete, kde nebude žiadna tyrania,“ dodal Morawiecki.

„Som rád, že v utorok budeme môcť prezidentovi Zelenskému a premiérovi Šmyhalovi doručiť aj odkaz od generálneho tajomníka OECD Mathiasa Cormanna. OECD podporí obnovu a rekonštrukciu na Ukrajine,“ napísal na sociálnej sieti slovinský premiér Janša.

„Sme v podpore Ukrajiny jednotnejší ako kedykoľvek predtým. Vďaka vašej odvahe. Vďaka vašim obetiam. Keď hovoríme o našich hodnotách, tak teraz na celom kontinente nie je krajina, ktorá by bola európskejšia ako Ukrajina,“ odkázal do Kyjeva šéf slovinskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet