Na hlavný obsah

Prezidentská kancelária pripravuje zelené opatrenia

Uhlíkovo neutrálna chce byť do roku 2030.

Prezidentská kancelária pripravuje zelené opatrenia
Prezidentský palác na Hodžovom námestí v Bratislave. Foto: RTVS

V čase energetickej krízy a konfliktu na Ukrajine sú efektívne využívanie energií a energetická nezávislosť ešte dôležitejšie. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentská kancelária, ako verejná inštitúcia, chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2030. Do budúceho roka plánuje začať využívať aj solárnu energiu.

Kancelária prezidenta má v správe dve historické budovy – známy Grasalkovičov palác na Hodžovom námestí a Karáčoniho palác na priľahlej Štefánikovej ulici v Bratislave. Na druhom spomínanom majú do budúceho roka pribudnúť solárne panely.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ešte v roku 2019 sme prijali záväzok, ambíciu, aby sa prezidentská kancelária stala prvou uhlíkovo neutrálnou verejnou inštitúciou do roku 2030,“ povedala prezidentka.

Náklady vynaložené na zelené opatrenia by sa mali vrátiť v priebehu niekoľkých rokov až desaťročí. Zavádzanie zelených opatrení je komplikovanejšie v prípade národných kultúrnych pamiatok, akými sú aj spomínané paláce, ale i desiatky ďalších verejných budov na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko