Na hlavný obsah

Rada Európy vylúčila Rusko pre inváziu na Ukrajinu

Rusko bolo členom 26 rokov.

Rada Európy vylúčila Rusko pre inváziu na Ukrajinu
Rada Európy odstránila ruskú vlajku spred jej sídla. Foto: TASR/AP

Výbor ministrov Rady Európy (RE) v stredu (16. 3.) rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska z RE. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov. Informoval o tom hovorca Rady Európy Jaime Rodriguez Murphy.

Rozhodnutie o vylúčení Ruska prišlo v dôsledku jeho vojenskej invázie na Ukrajinu.

Parlamentné zhromaždenie (PZ) Rady Európy ešte v utorok (15. 3.) jednomyseľne schválilo uznesenie, na základe ktorého Rusko nemôže ostať členom organizácie.

Ukrajina krok privítala

V ten istý deň ruská vláda oznámila Rade Európy, že odchádza z organizácie a upúšťa aj od svojich záväzkov vyplývajúcich z Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov uviedol, že Rusko by Radu Európy opustilo bez ohľadu na vylúčenie. V rozhovore so stanicou RBK povedal, že krajiny NATO a EÚ „zneužívajú svoju väčšinu v rade a nakoniec ju premenili na nástroj protiruskej politiky“.

Členom Rady Európy je aj Ukrajina, ktorá krok privítala. „Pre Rusko nie je v európskych orgánoch miesto, pretože vedie barbarskú útočnú vojnu proti Ukrajine a pácha početné vojnové zločiny,“ napísal na sociálnej sieti ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Rusko bolo členom 26 rokov

Nie je jasné, kto vylúčenie podporil, pretože výbor ministrov RE dospel k rozhodnutiu za zatvorenými dverami.

Výbor ministrov RE po konzultácii s PZ rozhodol ešte 25. februára, teda deň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, o pozastavení zastúpenia Ruska v Rade Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet