Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v stredu

Mierové rokovania budú pokračovať.

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v stredu
Pohľad na budovu poškodenú v dôsledku ostreľovania mesta ruskými raketami v centre Charkova na Ukrajine. Foto: ČTK

Vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý ruský prezident Vladimir Putin označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“, trvá už 3 týždne.

Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré sa uplynulé dva dni odohrávali virtuálne, budú pokračovať aj v stredu oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že medzi oboma stranami existujú „zásadné rozpory“.

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska rokujú v Kyjeve s ukrajinskými predstaviteľmi. Zástupcovia stredoeurópskych krajín sa do Kyjeva vydali preto, aby vyjadrili podporu Ukrajine čeliacej ruskej invázii.

Úrady Kyjeva v noci na utorok opätovne vyhlásili letecký poplach. Obyvatelia mesta potom nad ránom počuli podľa agentúry Ukrinform najmenej štyri silné výbuchy. Rakety zasiahli niekoľko obytných výškových budov.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zaviedli 36-hodinový zákaz vychádzania, a to od utorka (15. 3.) večera 20.00 h miestneho času (19.00h SEČ). Ruské invázne sily v posledných dňoch vystupňovali útoky na Kyjev, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť.

Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie ušli viac ako tri milióny ľudí. Takmer dve tretiny utečencov zamierili do Poľska.

Európska únia včera uviedla do praxe štvrtý balík sankcií proti Rusku, ktorý zasiahne jedného z najznámejších ruských miliardárov Romana Abramoviča a desiatku ďalších oligarchov napojených na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko zaviedlo sankcie voči americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, šéfovi diplomacie USA Antonymu Blinkenovi, ministrovi obrany Lloydovi Austinovi a ďalším predstaviteľom súčasnej americkej administratívy.

Sledujeme dianie online:

22.58 h

Z mesta Mariupol sa podarilo do Záporožia evakuovať približne 11 000 ľudí. Informuje o tom stanica CNN. Humanitárny konvoj s pomocou však blokujú ruské sily.

22.40 h

České ministerstvo zdravotníctva plánuje, že v republike vzniknú špeciálne centrá pre zdravotnú starostlivosť o ukrajinských utečencov. Majú fungovať vo fakultných nemocniciach, pričom prvé by mohlo byť otvorené už na budúci týždeň. 

21.48 h

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) sa stretol so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Rozprávali sa najmä o situácii na Ukrajine, o utečencoch, ale aj o energiách. 

21.46 h

Ruská primabalerína z moskovského Veľkého divadla (Boľšoj teatr) Oľga Smirnovová opustila Rusko a odišla do Holandska, kde bude vystupovať v tamojšom národnom balete. Ide o prvého Rusa, ktorý odišiel z tejto svetoznámej ruskej scény z dôvodu vojnového konfliktu na Ukrajine, píše tlačová agentúra AFP.

21.35 h

Päť ľudí vrátane troch detí zahynulo pri ostreľovaní obytnej budovy v meste Černihiv na severe Ukrajiny ruskými jednotkami. Oznámila to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS) podľa AFP.

Záchranári vytiahli spod trosiek viacposchodového bytového domu päť tiel, uviedla DSNS vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

21.00 h

Vojnový konflikt na Ukrajine aktivizuje aj naše justičné orgány. Súdy začali vo veľkom konať v záujme ochrany práv detí a mládeže, utekajúcimi pred vojnou. Súvisí to najmä so žiadosťami o dočasné útočisko.

20.50 h

Celoštátne riaditeľstvo cudzineckého úradu v Maďarsku eviduje 2 655 žiadostí o štatút utečenca zo strany občanov Ukrajiny, pričom do tejto krajiny do stredy rána prišlo až 429 000 Ukrajincov, informuje server telex.hu.

Od vypuknutia ruskej invázie 24. februára podľa údajov maďarskej polície prichádzalo do Maďarska denne takmer 20 000 utečencov, v uplynulých dňoch ich počet klesol zhruba na polovicu.

20.37 h

Prezident USA Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimíra Putina za vojnového zločinca. Ide o jeho doposiaľ najtvrdšie vyjadrenie od začiatku invázie.

20.30 h

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval v krajine prístup k hlavnému webu BBC. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že je to iba začiatok odvetných krokov mierených proti médiám, píše AFP.

„Myslím si, že toto je len začiatok odvetných krokov v súvislosti s informačnou vojnou, ktorú proti Rusku rozpútal Západ,“ napísala na sociálnej sieti Telegram hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

20.28 h

Rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) potvrdzuje, že ruská agresia na Ukrajine, ktorá si už vyžiadala množstvo civilných obetí, je neľudská a je v príkrom rozpore s medzinárodným právom. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti.

20.25 h

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií zablokovala v Rusku prístup k hlavnému webovému portálu spravodajskej stanice BBC. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že je to iba začiatok odvetných krokov mierených proti médiám.

20.09 h

Seriál Služobník ľudu z roku 2015, v ktorom hral ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa vrátil na platformu Netflix. Zelenskyj v seriáli hral učiteľa bojujúceho proti korupcii.

20.03 h

Vojna na Ukrajine komplikuje aj reštart cestovného ruchu po pandémii. Utečeneckú krízu však chce odvetvie naplno využiť. Hotely a reštaurácie potrebujú personál a ukrajinské ženy prácu. Prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák hovorí, že z ďalšej krízy môže segment vyťažiť. 

19.59 h

Pomoc z hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom sa už presunula aj do veľkokapacitného centra v Michalovciach. Základná pomoc pre vojnových utečencov je a aj bude na najväčšom hraničnom priechode však k dispozícii nepretržite.

19.56 h

Slovensko predbežne súhlasilo, že pošle svoj kľúčový systém protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry na Ukrajinu, aby jej pomohol brániť sa pred ruskými náletmi. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na tri zdroje oboznámené so záležitosťou.

19.45 h

Následky ruskej agresie na Ukrajine sa bytostne dotýkajú aj Slovenska, USA je preto pripravené ešte viac pomôcť krajine ich zvládnuť. Ubezpečila o tom viceprezidentka USA Kamala Harrisová v telefonickom rozhovore s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

19.26 h

Ukrajinské sily vzali od začiatku invázie Ruska na Ukrajine do zajatia približne 1 000 ruských vojakov, informoval prezident Volodymyr Zelenskyj.

18.55 h

Ruské sily bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorom sa údajne ukrývali stovky civilistov. S odvolaním sa zástupcu starosta mesta Serhija Orlova to uviedla stanica BBC.

Orlov povedal, že v budove sa nachádzalo 1 000 až 1 200 ľudí. Počet obetí podľa neho zatiaľ nie je známy. BBC však tieto informácie zatiaľ nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

18.50 h

Svet by mohol čeliť najväčšiemu „šoku“ pri dodávkach ropy za uplynulé desaťročia, keďže jedného z kľúčových exportérov komodity, Rusko, zasiahli sankcie za jeho inváziu na Ukrajinu. Upozornila na to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

Agentúra so sídlom v Paríži znížila svoju prognózu globálneho dopytu po rope v roku 2022 s odôvodnením, že prudký nárast cien komodít a sankcie proti Rusku „výrazne stlačia globálny hospodársky rast“.

18.40 h

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odcestoval na hranice s Ukrajinou, kde bude tri dni osobne dohliadať na ochranu a na pomoc utečencom.

Oznámil, že do Maďarska prišlo doposiaľ 429 000 utečencov z Ukrajiny a hrozí, že na budúci týždeň príde viac utečencov, pretože rusko-ukrajinský vojenský konflikt sa rozširuje. „Stavia nás to pred obrovskú výzvu,“ zdôvodnil predseda vlády význam výjazdu k hraniciam.

18.32 h

USA pošlú ukrajinskej armáde ďalšie protilietadlové a protitankové zbrane a tiež bezpilotné lietadlá, aby sa krajina ďalej dokázala brániť ruskej invázii. Povedal to prezident USA Joe Biden.

Podľa neho tým jeho administratíva poskytla Ukrajine zbrane za celkovo dve miliardy dolárov, pričom polovicu z toho len za posledný týždeň.

18.20 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine.

„Ukrajina dosiahla úplne víťazstvo v spore proti Rusku na MSD. Ten nariadili okamžité zastavenie invázie. Toto rozhodnutie je záväzné podľa medzinárodného práva. Rusko ho musí okamžite splniť. Ignorovanie nariadenia povedie k ešte väčšej izolácii Ruska,“ napísal na twitteri.

18.17 h

Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill a hlava katolíckej cirkvi pápež František spolu hovorili o konflikte na Ukrajine, pričom obaja vyzvali na pokračovanie rokovaní o dosiahnutí mieru, píše agentúra AFP.

„Obe strany vyzdvihli zásadnú potrebu pokračovania rokovaní a vyjadrili nádej, že mier dosiahnu tak skoro, ako to len bude možné,“ uviedol vo vyhlásení úrad ruského patriarchu.

18.08 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila na bezprecedentnú mieru útokov na zdravotnícke zariadenia a ich personál na celom svete – najmä počas vojny na Ukrajine.

„Nikdy sme globálne nevideli… takú mieru útokov na zdravotnú starostlivosť,“ povedal riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan, podľa ktorého sa „zdravie stáva terčom, súčasťou vojenskej stratégie a taktiky“.

17.48 h

Ukrajina a Rusko vypracovali predbežný mierový plán vrátane zastavenia paľby a stiahnutia ruských vojakov z Ukrajiny, ak Kyjev vyhlási neutralitu a prijme obmedzenia týkajúce sa jeho ozbrojených síl. Napísal to britský denník Financial Times s odvolaním sa na tri zdroje zapojené do rozhovorov.

17.35 h

Viacerým rozvojovým krajinám hrozí, že budú čeliť krátkodobému nedostatku pšenice v dôsledku ich vysokej závislosti od dodávok z Ukrajiny, ktorú zasiahla ruská invázia. Upozornila na to Svetová banka vo svojej najnovšej správe.

17.17 h

Prešovskí mestskí poslanci na výdavky spojené s pomocou obyvateľom Ukrajiny a utečencom počas stredajšieho rokovania v rozpočte vyčlenili sumu 200 000 eur. Z toho 150 000 eur podlieha ďalšiemu schváleniu mestského zastupiteľstva.

16.51 h

Medzinárodný súdny dvor nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

16.40 h

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nom. SaS) odovzdal rezortné ocenenia slovenskému veľvyslancovi na Ukrajine Marekovi Šafinovi a diplomatom Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Kyjeve.

„Som hrdý na slovenských diplomatov, ktorí zostali na našej ambasáde v Kyjeve aj po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina poskytli občanom viacerých krajín útočisko pred vojnou a posilnili vysoké renomé a kredit slovenskej diplomacie vo svete,“ uviedol Korčok.

16.36 h

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu telefonoval s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom. Varoval ho pred použitím biologických a chemických zbraní na Ukrajine, píše agentúra AFP.

Sullivan počas telefonátu opätovne zopakoval pozíciu Spojených štátov, ktoré nesúhlasia s „nevyprovokovanou a neopodstatnenou“ inváziou. „Jasne vyjadril záväzok Spojených štátov týkajúci sa zvyšovania ceny pre Rusko, podpory obrany ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti a v posilňovaní východného krídla NATO,“ uvádza Biely dom.

„Ak to myslí Rusko s diplomaciou vážne, tak prestane napádať ukrajinské mestá,“ doplnil.

16.34 h

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že na rozhovoroch s Ukrajinou, ktoré sa teraz zameriavajú na neutralitu tejto krajiny, sa začína objavovať „praktický duch“, informuje AP.

„V súvislosti s bezpečnostnými zárukami sa seriózne diskutuje o neutrálnom štatúte,“ povedal Lavrov v ruskej spravodajskej televízii RBK. „Sú konkrétne formulácie, na ktorých sa už podľa môjho názoru blíži dohoda,“ dodal.

16.28 h

Poslanci holandského parlamentu vyzvali ministerku financií Sigrid Kaagovú, aby vysvetlila, prečo holandské finančné inštitúcie zmrazili doteraz sankcionovaným občanom Ruska aktíva len za šesť miliónov eur. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

16.25 h

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Karim Khan v tredu navštívil Ukrajinu. Cez videohovor hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Tím ICC od začiatku marca na Ukrajine, ktorú 24. februára napadlo Rusko, vyšetruje možné vojnové zločiny.

„Bolo mi potešením môcť si pri návšteve krajiny vymeniť dôležité názory s prezidentom. Zhodli sme sa, že je potrebné vyvinúť všetko úsilie na zabezpečenie dodržiavania medzinárodného humanitárneho práva a ochrany civilného obyvateľstva,“ citoval Khanovo vyjadrenie súd.

16.23 h

Bezpečnosťou poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan v stredu hovoril so svojím ruským náprotivkom Nikolajom Patruševom. Podľa agentúry AFP išlo o prvý kontakt zástupcov oboch veľmocí na vysokej úrovni od ruského útoku na Ukrajinu na konci februára.

Patrušev podľa agentúry TASS vyzval Washington, aby prinútil Kyjev k diplomatickému riešeniu konfliktu. Sullivan zase poradcovi šéfa Kremľa Vladimira Putina povedal, že ak to Moskva myslí s diplomaciou vážne, musia prestať ostreľovať ukrajinské mestá, uviedol vo vyhlásení Biely dom.

16.21 h

Veliteľ síl doneckých separatistov, ktorí obliehajú Mariupol, Alexander Chodakovskij priznal, že útok na toto dôležité ukrajinské prístavné mesto nejde podľa predstáv ruských agresorov.

V rozhovore poskytnutom denníku Komsomolskaja pravda povedal, že by potreboval minimálne dvojnásobnú početnú prevahu nad obrancami a tiež viac ťažkých zbraní vrátane tankov a raketometov.

16.12 h

Pre utečencov z Ukrajiny sa otvárajú pracovné príležitosti v kreatívnom biznise. Informovala o tom Asociácia public relations Slovenskej republiky. Ponuky práce v kreatívnom priemysle a marketingu nájdu uchádzači o prácu na portáli Pretlak.

„V spolupráci s portálom Pretlak a organizáciami KRAS, ADMA, ADC Slovakia, IAB Slovakia, APR SR, Radou pre reklamu, vytvárame špeciálnu stránku s ponukami práce pre ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine,“ spresnila asociácia.

16.08 h

Americké veľvyslanectvo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev oznámilo, že ruské sily zastrelili desať ľudí čakajúcich v rade na chlieb v meste Černihiv na severe Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Veľvyslanectvo neuviedlo dôkazy, ktoré má o útoku.

15.55 h

Vo štvrtok (17. 3.) o 17.00 h prijme premiér SR Eduard Heger (OĽANO) na Úrade vlády SR ministra obrany Spojených štátov amerických Lloyda Austina. Rokovať budú aj o aktuálnej situácii na Ukrajine.

O 16.30 h sa s ministrom stretne aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

15.32 h

Slovensko doteraz prijalo stovky zvierat z Ukrajiny. Takzvaný zvierací hotspot, sa v stredu z hraničného priechodu Vyšné Nemecké presunul do veľkokapacitného centra pomoci v Michalovciach.

15.17 h

Sankcie Západu na Rusko spôsobili vážne škody naprieč celou svetovou ekonomikou, vyhlásil v stredu podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin. Dôsledky sankcií si podľa neho už všímajú ľudia v Európe i v USA pre rast cien za pohonné hmoty alebo potraviny.

Putin tiež povedal, že „špeciálna vojenská operácia“ ruských síl bola jediným variantom pre Moskvu, ako zabezpečiť bezpečnosť Ruska. Zopakoval skoršie tvrdenie Kremľa, že operácia postupuje presne podľa plánu.

15.14 h

Ruská novinárka a televízna produkčná Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok (14. 3.) s protivojnovým transparentom vtrhla do hlavného vysielania ruskej štátnej televízie, sa obáva o svoju bezpečnosť.

Dúfa však, že jej manifest otvorí oči Rusom zaslepeným propagandou, napísala agentúra Reuters.

14.40 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiadal ďalšiu obrannú pomoc pre svoju vlasť aj ďalšie protiruské sankcie. V stredu sa (16. 3.) z Kyjeva prostredníctvom videohovoru prehovoril k členom amerického Kongresu.

Hovoril o potrebe vytvoriť bezletovú zónu nad Ukrajinou alebo aspoň poslať jeho armáde sofistikované protiletecké systémy. Tiež vyzval na uvalenie sankcií na všetkých ruských politikov, ktorí sa nedištancovali od invázie na Ukrajinu.

14.38 h

Výbor ministrov Rady Európy (RE) rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska z RE. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov.

14.23 h

Zelenskyj vyzval amerických zákonodarcov, aby urobili viac na podporu Ukrajiny. Vyzýva tiež na sankcie voči všetkým ruským politikom, ktorí podporujú inváziu, informovala ČTK.

13.45 h

Televíznu vežu v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny zasiahla v stredu raketová paľba ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského telekomunikačného úradu.

Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by si útok vyžiadal aj nejaké obete alebo zranených.

13.38 h

Ježiš dnes zomiera pri Charkove, je dieťaťom, ktoré sa narodilo v ostreľovanom Kyjeve, alebo 20-ročným brancom vyslaným na front. V modlitbe za Ukrajinu to v stredu povedal pápež František. Hlava katolíckej cirkvi tiež spomenula ťažký osud ukrajinských detí a požiadala o odpustenie za vojnu.

13.36 h

Do informačnej lišty, ktorá je súčasťou vysielania ukrajinskej spravodajskej televízie, vpašovali zrejme ruskí hackeri falošnú výzvu prezidenta Volodymyra Zelenského, aby ukrajinskí vojaci zložili zbrane.

„Je to fake! Nikto sa vzdávať nechystá,“ zareagovala vzápätí stanica Ukrajina 24. Informačnú lištu podľa nej prelomili „nepriateľskí hackeri“. Zelenskyj incident komentoval ako „detinskú provokáciu“ a poradil ruským vojakom, aby zbrane zložili oni.

13.34 h

Ruské jednotky údajne uniesli starostu prístavného mesta Skadovsk Olexandra Jakovleva. Na twitteri o tom v stredu informoval minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informuje o tom britský denník The Guardian.

Podľa miestnych médií ruskí vojaci uniesli starostu Skadovska v Chersonskej oblasti spolu s jeho zástupcom Jurijom Paľuchom. V meste sa na protest proti únosu začali zhromažďovať obyvatelia.

13.30 h

Do slovenských materských, základných a stredných škôl umiestnili od 24. februára okolo 1 000 ukrajinských detí. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ide o prvotné informácie.

13.23 h

Ukrajinské letectvo informovalo, že pri prístavnom meste Odesa boli zostrelené dve ruské stíhacie lietadlá Suchoj Su-30. Podľa regionálneho vojenského štábu sa neúspešne pokúšali eliminovať tamojšiu ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Pri pobreží Čierneho mora sa plaví niekoľko ruských bojových lodí, z ktorých jedna údajne ostreľovala ukrajinské pozície. Zatiaľ však k pokusom o vylodenie nedošlo.

Podľa ukrajinských údajov padlo od začiatku ruskej invázie z 24. februára asi 13.800 ruských vojakov. Zničených bolo údajne okolo 430 tankov, 1375 obrnených vozidiel a stovky ďalších automobilov, ako aj zhruba 85 bojových lietadiel a viac ako 100 vrtuľníkov. Ani tieto údajne nie je možné nezávisle overiť.

13.16 h

Štát zmenil režim na východných hraniciach tak, aby bol pohodlnejší pre utečencov a dobrovoľníkov. Taktiež proces prispôsobil tak, aby vedel zvládať väčšie počty utekajúcich. Informoval o tom premiér Eduard Heger.

Na východných hraničných priechodoch sa ľudia rozdeľujú do troch skupín. Utečenci, ktorí majú z hranice odvoz, tí, ktorí cestujú ďalej, a ľudia ostávajúci na Slovensku bez odvozu. Dostávajú aj informačné letáky s možnosťami odvozu, doplnil Heger.  

Utečenci z Ukrajiny čakajú na ukrajinsko-slovenskom hraničnom priechode Užhorod - Vyšné Nemecké.
Utečenci z Ukrajiny čakajú na ukrajinsko-slovenskom hraničnom priechode Užhorod – Vyšné Nemecké.Foto: ČTK
Foto: ČTK

13.03 h

Francúzsko vyzvalo v stredu na zaistenie ochrany pre novinárov pokrývajúcich ruskú inváziu na Ukrajinu. Paríž tak reagoval na pondelkové (14. 3.) úmrtie kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského a ukrajinskej producentky Olexandry Kuvšynovovej neďaleko Kyjeva. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ozbrojeným silám (Ruska) pripomínam ich povinnosť chrániť novinárov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom,“ uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Yves Le Drian.

„Rozhodne odsudzujem akékoľvek akcie namierené voči nim,“ zdôraznil.

12.59 h

Ruské vojská zabili už 103 ukrajinských detí, uviedla ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

Podľa ukrajinských médií ohlásila tiež spustenie databázy ruských vojnových zločinov, ktorú Kyjev mieni využiť na národných i medzinárodných súdoch.

12.30 h

Ukrajinské ozbrojené sily spúšťajú protiofenzívu proti ruskej armáde „vo viacerých operačných oblastiach“, uviedol v stredu na twitteri Mychajlo Podoľak, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Radikálne to mení dispozície strán (konfliktu),“ napísal Podoľak bez ďalších podrobností. Agentúre Reuters sa jeho tvrdenia nepodarilo bezprostredne overiť.

12.17 h

Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by sa mali zamerať na „bezpečnostné záruky.“ Informuje o tom agentúra AFP.

Podoľak, vedúci vyjednávač ukrajinskej strany, tak reagoval na vyjadrenie z Kremľa, že neutralita Ukrajiny po vzore Rakúska a Švédska je predmetom diskusií.

11.51 h

Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Peter Maurer pricestoval v stredu do Kyjeva na plánovanú päťdňovú návštevu Ukrajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

Maurer v tejto súvislosti poukázal na „obrovské utrpenie civilného obyvateľstva“ na Ukrajine. Podľa neho po intenzívnych virtuálnych rokovaniach s ruskou a ukrajinskou vládou sú dôležité aj osobné kontakty s cieľom porozumieť situácii a poskytovať „nestrannú humanitárnu pomoc“. Dodal, že pokračuje v pravidelnom dialógu aj s ruskými vládnymi predstaviteľmi.

11.47 h

Po tom, ako Rusko začalo 24. februára inváziu proti Ukrajine, tisícky Rusov opustili svoju krajinu. Ide o príslušníkov strednej triedy, podnikateľov, umelcov, ale tiež novinárov, ktorí v krajine prezidenta Vladimira Putina, kde nezávislá žurnalistika čelí čoraz tvrdším represiám, nevidia pre svoju prácu žiadnu budúcnosť, uviedla francúzska stanica RFI. Časť z nich sa uchýlila do Turecka, odkiaľ chcú pokračovať ďalej do Európy a ďalej informovať.

11.26 h

Ruské jednotky v noci na stredu zaútočili na mesto Záporožie, kde sa uchýlili tisícky utečencov z neďalekého obliehaného mesta Mariupol. Informovali o tom oblastní predstavitelia a agentúra AFP.

Gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch na sociálnej sieti Telegram uviedol, že rakety dopadli do areálu záporožskej železničnej stanice.

„Je to prvýkrát, čo sme v Záporoží zaznamenali útok na civilné objekty,“ dodal. Útok si nevyžiadal žiadne obete.

11.20 h

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v stredu stanici BBC povedala, že je skeptická ohľadom rozhovorov ukrajinských a ruských vyjednávačov.

Aby boli úspešné, ruský prezident Vladimir Putin by musel stiahnuť svoje vojenské jednotky, vyhlásila šéfka britskej diplomacie. Podľa Trussovej treba Putina zastaviť „za každú cenu“.

11.13 h

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že nie je veľká šanca, že by Ukrajina v dohľadnom čase vstúpila do NATO.

„Putinovi sme jasne povedali, že Ukrajina v dohľadnej dobe do NATO nevstúpi. Ale rozhodnutie o budúcnosti Ukrajiny musí byť na ukrajinskom ľude,“ dodal.

11.05 h

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) vníma návštevu premiérov Česka, Slovinska a Poľska v Kyjeve ako silné a odvážne gesto. Uviedol to v stredu pred rokovaním vlády.

To, že slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) do Kyjeva neodcestoval, nevidí ako problém. Heger sa tak rozhodol po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu cestu vyslovene neodporúčali. 

10.42 h

Holandsko a ďalšie členské krajiny NATO budú napriek hrozbám zo strany Kremľa pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine. Uviedla to v stredu holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Ministerka v tejto súvislosti zdôraznila, že Ukrajina má právo brániť svoje územie pred ruskou agresiou.

„Holandsko a ďalšie krajiny budú naďalej dodávať zbrane Ukrajine,“ uviedla Ollongrenová po príchode do Bruselu, kde sa v stredu koná mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany.

10.00 h

V tejto chvíli je nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Namiesto toho sa zrejme Moskva zameria na dobytie Mariupola. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v stredu citovala televízia BBC.

9.35 h

Ukrajina oznámila zabitie ďalšieho vysokopostaveného príslušníka ruských ozbrojených síl, už štvrtého od začiatku ruskej invázie. Generálmajor Oleg Miťajev zahynul v utorok pri útoku na Mariupol, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Na telegrame zverejnil fotografiu tela, ktoré podľa neho patrí zabitému. Ruská strana úmrtie nepotvrdila.

9.13 h

Chudoba a extrémna ekonomická zraniteľnosť by hrozila až 90 percentám Ukrajincov v prípade, že sa vojna s Ruskom pretiahne ešte aj do ďalšieho roka, upozornil v stredu Rozvojový program OSN (UNDP). Informovala o tom agentúra Reuters.

 „Ak bude tento konflikt zdĺhavý, ak bude pokračovať, budeme svedkami veľmi výrazného zvyšovania miery chudoby,“ povedal riadiaci pracovník UNDP Achim Steiner.

9.06 h

Pakistan vyslal v utorok (15. 3.) večer na Ukrajinu dve lietadlá s humanitárnou pomocou. Oznámil to tamojší minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší, informovala televízia CNN.

8.58 h

Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruské vojenské sily stále nedokázali prekonať logistické problémy v teréne a zastavili svoj postup.

„Ruské sily zostali do značnej miery naviazané na ukrajinskú cestnú sieť a nie sú ochotné presúvať sa mimo nej. Zničenie mostov ukrajinskými silami tiež zohralo kľúčovú úlohu pri brzdení postupu Ruska,“ uviedol britský rezort obrany na sociálnej sieti twitter.

8.50 h

Ukrajinské médium The Kyiv Independent zverejnilo odhady ruských vojenských strát podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Informácie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

8.34 h

Na hraničných priechodoch z Ukrajiny vybavila polícia za posledných 24 hodín (od utorka 15. marca od 6.00 h do stredy 6.00 h) celkom 7 977 osôb. Z toho počas noci ich zaevidovali 2 626. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

8.20 h

Vojenská situácia na Ukrajine sa počas uplynulých 24 hodín zásadne nezmenila, uviedol v stredu ráno ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské sily podľa neho podnikli deväť náletov na kolóny ruských vojsk a na jednotlivých úsekoch podnikli protiútoky.

„Stav, situácia a charakter operácií síl obrany nezaznamenal za posledných 24 hodín zásadné zmeny,“ uviedol štáb v pravidelnom rannom hlásení.

7.59 h

Aj druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov sa v noci na stredu stalo terčom útoku. Dvaja ľudia zomreli a dve obytné budovy boli zničené.

7.35 h

V Kyjeve sa v dôsledku ruského ostreľovania v stredu ráno čiastočne zrútil dvanásťposchodový obytný dom. Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia, oznámili ukrajinské médiá s odvolaním sa na záchranárov.

Hasiči evakuovali do bezpečia desiatky obyvateľov domu.

7.17 h

Prominentný ruský novinár a bruselský dopisovateľ ruskej televízie NTV Vadim Glusker dal výpoveď, informovalo v utorok (15. 3.) internetové vydanie britského denníka The Daily Mail s odvolaním sa ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.

Podľa vyjadrení prokremeľskej televízie NTV prestal Glusker pracovať ešte „začiatkom marca“ a rozhodol sa tak „zo zdravotných dôvodov“.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) medzičasom informovala, že novinár dal výpoveď po ruskej invázii na Ukrajinu, pričom na svojom mieste pracoval viac ako dvadsať rokov.

6.59 h

Rusko sa stále viac snaží získavať ďalších vojakov, aby posilnilo a nahradilo svoje personálne straty. Uviedlo to britské ministerstvo obrany.

„V dôsledku týchto strát je pravdepodobné, že Rusko má problémy s vykonávaním útočných operácií. Pokračujúce personálne straty budú Rusku tiež sťažovať udržanie okupovaného územia.“

6.33 h

Senát USA v utorok (15. 3.) jednomyseľne schválil rezolúciu, ktorá označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca a vyzýva Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu a ostatné štáty na vyšetrovanie ruskej armády kvôli prípadným vojnovým zločinom spáchaným počas ruskej invázie na Ukrajinu.

Podľa agentúry Reuters išlo o vzácny prejav jednoty v hlboko rozdelenom Kongrese.

6.25 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že postoje Ukrajiny a Ruska na rokovaniach o mieri znejú realistickejšie, ale pokračujú a bude treba viac času na rozhodnutia, ktoré by zodpovedali záujmom Ukrajiny.

Zelenskyj sa k stavu rokovaní medzi oboma stranami vojnového konfliktu vyjadril v ďalšom videu na sociálnej sieti.

6.11 h

Ruská federácia už nemôže byť ďalej členským štátom Rady Európy (RE), uviedlo v utorok (15. 3.) Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE).

Poslanci z celého kontinentu hlasovali za vylúčenie Ruska z Rady Európy kvôli invázii na Ukrajinu, čo je ďalší znak odcudzenia Kremľa od západného demokratického poriadku, napísal britský denník The Guardian.

Hlasovanie má obrovskú symbolickú hodnotu, hoci je v podstate formalitou po utorkovom oznámení Moskvy, že túto európsku organizáciu pre ľudské práva opúšťa.

6.08 h

Európa stojí Ukrajine po boku, uistil v utorok večer v Kyjeve po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským predseda českej vlády Petr Fiala. 

„Vieme, že bojujete aj za naše životy a našu slobodu. Nie ste sami, naša krajina vám stojí po boku. Európa vám stojí po boku,“ vyhlásil.

5.59 h

Rusko prišlo o takmer 40 percent svojich jednotiek, ktoré nasadilo koncom februára do invázie na susednú Ukrajinu, uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra DPA.

Vo vyhlásení sa uvádza, že jednotky boli buď úplne zničené, alebo stratili svoje bojové schopnosti. Konkrétne počty uvedené neboli a informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet