Na hlavný obsah

Rusi môžu na Ukrajine použiť chemické zbrane, varuje Biden

Potvrdil, že Rusi použili strely Kinžal.

Rusi môžu na Ukrajine použiť chemické zbrane, varuje Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Falošné obvinenia Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbrane, ukazujú, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje ich použitie na Ukrajine. V pondelok (21. 3.) to podľa agentúry Reuters vyhlásil americký prezident Joe Biden bez toho, aby svoje tvrdenia podložil dôkazmi.

Biden tiež potvrdil, že ruská armáda v sobotu (19. 3.) použila hypersonické strely Kinžal. „Putina pritlačili k múru. V súčasnosti hovorí o nových operáciách pod falošnou vlajkou, ktoré pripravuje. A to vrátane tvrdenia, že my v Amerike máme v Európe biologické i chemické zbrane, čo, jednoducho, nie je pravda,“ vyhlásil šéf Bieleho domu.

„Naznačujú tiež, že Ukrajina má na svojom území biologické a chemické zbrane. To je znamenie, že uvažuje o použití oboch týchto zbraní,“ povedal Biden.

Opakovanie nepodložených tvrdení

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovalo. Výroky amerického prezidenta sa zhodujú so skoršími komentármi predstaviteľov Washingtonu a západných spojencov, ktorí Moskvu obvinili z šírenia falošných informácií.

Kremeľ podľa nich opakuje nepodložené tvrdenia, že Ukrajina má program biologických zbraní, a pripravuje si tak pôdu na to, aby ich sám použil.

Bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan v pondelok hovoril so svojím ruským náprotivkom Nikolajom Patruševom.

Podľa Reuters ho varoval pred dôsledkami „prípadného ruského rozhodnutia použiť na Ukrajine chemické alebo biologické zbrane“. Biely dom nespresnil, o aké dôsledky by malo ísť.

Biden tiež potvrdil, že Rusko v sobotu použilo hypersonické strely Kinžal na zničenie veľkého podzemného skladu ukrajinských rakiet a munície v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápade krajiny. Jeden z členov Bidenovej administratívy dodal, že dosah útoku nie je známy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet