Na hlavný obsah

Ruská invázia je „katastrofou na katastrofe“, povedal šéf potravinového programu

Problém s dodávkou pšenice môžu mať Egypt či Libanon.

Ruská invázia je „katastrofou na katastrofe“, povedal šéf potravinového programu
Na snímke klas pšenice. Foto: TASR

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila „katastrofu na katastrofe“ a bude mať globálny dopad, ktorý bude väčší ako čokoľvek, čo svet zažil od druhej svetovej vojny. Bezpečnostnej rade OSN to povedal šéf Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley.

Dôvodom je podľa neho fakt, že ukrajinskí farmári, ktorí produkujú značné množstvo pšenice pre svetový trh, teraz bojujú proti ruským jednotkám. Už tak vysoké ceny potravín podľa neho budú ďalej prudko rásť.

WFP pred ruským útokom na Ukrajinu poskytoval jedlo 125 miliónom ľudí na celom svete, píše agentúra AP. Podľa Beasleyho musela táto agentúra OSN pre rastúce náklady na potraviny, pohonné hmoty a dopravu začať znižovať prídely. Napríklad ôsmim miliónom obyvateľov vojnou zbedačeného museli znížiť prídel potravín o 50 percent, uviedol šéf WFP.

Vojna na Ukrajine má podľa neho obrovské dosahy nielen na jej obyvateľov, ale devastuje tiež krajiny ako Egypt, ktorý bežne získava 85 percent obilia z Ukrajiny alebo Libanon, ktorý v roku 2020 získal 81 percent obilia z východoeurópskej krajiny.

Boje zvýšili výdavky fondu

Ukrajina a Rusko produkujú 30 percent svetových zásob pšenice, 20 percent kukurice a 75 až 80 percent slnečnicového oleja. Svetový potravinový program nakupuje 50 percent obilia z Ukrajiny, dodal Beasley.

Boje na Ukrajine podľa neho zvýšia mesačné výdavky WFP o 71 miliónov dolárov pre rastúce náklady na potraviny, pohonné hmoty a dopravu.

Ročne to bude viac o 850 miliónov dolárov, čo znamená, že organizácia bude môcť poskytnúť potraviny o štyri milióny menšiemu počtu ľudí. Beasley zároveň uviedol, že Svetový potravinový program teraz zásobuje potravinami asi milión ľudí na Ukrajine a ich počet sa bude zvyšovať.

Pozornosť na Ukrajinu by nemala viesť medzinárodné spoločenstvo k zanedbávaniu Afriky a Blízkeho východu, pretože inak nastane „masívna migrácia“ do Európy, varoval Beasley. „Ak ukončíme konflikt a budeme riešiť potreby, môžeme sa vyhnúť hladomoru, destabilizácii národov a hromadnej migrácii,“ povedal.

Rusi narušili potravinovú bezpečnosť, znie z USA

Námestníčka šéfa americkej diplomacie Wendy Shermanová vyhlásila, že ruská invázia je zodpovedná za narušenie globálnej potravinovej bezpečnosti, poznamenala AP.

„Rusko bombardovalo najmenej tri civilné lode prepravujúce tovar z čiernomorských prístavov do zvyšku sveta, vrátane jedného plavidla prenajatého poľnohospodárskou spoločnosťou. Ruské námorníctvo blokuje prístup do ukrajinských prístavov, čím v podstate prerušuje vývoz obilia,“ uviedla Shermanová.

Ruské sily ďalej obvinila, že údajne bránia približne 94 lodiam s potravinami určenými pre svetový trh, aby preplávali do Stredozemného mora. Mnoho lodných spoločností podľa nej váha s vyslaním plavidiel do Čierneho mora, a to aj do ruských prístavov.

Vzhľadom na to, že Rusko „dusí ukrajinský vývoz“, ceny potravín prudko rastú, pričom ceny pšenice sa tento rok zatiaľ zvýšili o 20 až 50 percent, povedala Shermanová.

Obáva sa najmä vplyvu na krajiny ako Libanon, Pakistan, Líbya, Tunisko, Jemen alebo Maroko, ktoré do veľkej miery spoliehajú na ukrajinský dovoz.

Za problémy môžu sankcie, mienia Rusi

Ruský vyslanec v OSN Vasilij Nebenzja obvinenia odmietol a uviedol, že ruská armáda nepredstavuje „žiadnu hrozbu“ pre civilné plavby. Rusko zriadilo humanitárny koridor s dĺžkou 80 námorných míľ, aby umožnilo zahraničným plavidlám opúšťať ukrajinské prístavy, tvrdí ruský diplomat.

„Skutočné dôvody, prečo svetový trh s potravinami čelí vážnym turbulenciám v žiadnom prípade nespočívajú v rokovaní Ruska, ale skôr v bezuzdnej sankčnej hystérii, ktorú Západ rozpútal proti Rusku,“ uviedol Nebenzja.

Zrušenie sankcií je podľa neho jediný spôsob, ako stabilizovať medzinárodné poľnohospodárske a potravinárske trhy, píše AP.

„Sankcie nebránia tomu, aby obilie opustilo ukrajinské prístavy. Vojna (ruského prezidenta Vladimira) Putina áno. A sankcie zo strany USA či našich spojencov a partnerov sa nevzťahujú na vývoz potravín a poľnohospodárskych produktov z Ruska,“ reagovala Shermanová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet